«Σούπερ Σάββατο» στη Βρετανία - Ημέρα κρίσης για το Brexit

«Σούπερ Σάββατο» στη Βρετανία - Ημέρα κρίσης για το Brexit Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, καταθέτει το Σάββατο προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο τη συμφωνία Brexit που κατάφερε να εξασφαλίσει με τις Βρυξέλλες.


Περισσότερο από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα και την νίκη του Brexit, ο Τζόνσον θα προσπαθήσει να κερδίσει την κοινοβουλευτική έγκριση για τη συμφωνία διαζυγίου που πέτυχε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.Σε μια ακόμη πράξη του δράματος Brexit, οι βουλευτές συνέρχονται στην πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση που διεξάγεται Σάββατο μετά από την εισβολή της Αργεντινής στα νησιά Φόκλαντ το 1982. Ενώ η Βουλή θα συνεδριάζει, εκατοντάδες διαδηλωτές θα κάνουν πορεία προς το Κοινοβούλιο ζητώντας διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

Ο Τζόνσον έφερε τη συμφωνία στο κοινοβούλιο, παρουσιάζοντας την ως την τελευταία ευκαιρία για τη διασφάλιση ενός τακτικού Brexit. Παρόλο που είναι υποχρεωμένος από το νόμο να επιδιώξει την αναβολή της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ αν η συμφωνία του απορριφθεί, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου. Δεν εξήγησε πώς.

Το αποκαλούμενο «Σούπερ Σάββατο», η φαντασμαγορία του Brexit έρχεται ως αποκορύφωμα μιας φρενήρους εβδομάδας κατά την οποία ο Τζόνσον σάστισε τους αντιπάλους του πετυχαίνοντας να συνάψει με την ΕΕ μια νέα συμφωνία, βρίσκοντας τους Βορειοιρλανδούς συμμάχους του αντίθετους με αυτή. Σε ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο, όπου δεν έχει πλειοψηφία, και με τους αντιπάλους του να σχεδιάζουν να τους προκαλέσουν τη μέγιστη πολιτική ζημιά ενόψει επικείμενων εκλογών, ο Τζόνσον πρέπει τώρα να κερδίσει την υποστήριξη 320 βουλευτών για να περάσει τη συμφωνία του μέσω ενός ναρκοθετημένου νομοθετικού Σώματος.

Αν κερδίσει, θα περάσει στην Ιστορία ως ο ηγέτης που ολοκλήρωσε ένα Brexit με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Αν αποτύχει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ταπείνωση, καθώς υποσχέθηκε επανειλημμένα ότι θα φέρει εις πέρας το Brexit «πάση θυσία» μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Η συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων ξεκινά στις 11:30 ώρα Ελλάδας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία προς τους βουλευτές, μετά θα ακολουθήσει συζήτηση, έπειτα θα γίνουν ψηφοφορίες επί τροπολογιών και τελικώς – αν όλα οδεύσουν σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα – οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί της συμφωνίας Τζόνσον.

Η Ντάουνιγκ Στριτ θεωρεί την ψηφοφορία ως την τελευταία ευκαιρία για την ολοκλήρωση του Brexit με τους βουλευτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιλογή είτε να εγκρίνουν τη συμφωνία είτε να σπρώχνουν το Ηνωμένο Βασίλειο σε άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία που μπορεί να διχάσει τη Δύση, να πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη και να πυροδοτήσει τη βία στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Σήμερα, εμείς οι βουλευτές, έχουμε την ευκαιρία να σας ελευθερώσουμε από την αέναη περιπέτεια του Brexit και να πάμε αυτή την χώρα μπροστά», έγραψε ο Τζόνσον σε άρθρο του στη Sun. «Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, στις 31 Οκτωβρίου, θα έχουμε φύγει από την ΕΕ».

Για να κερδίσει την ψηφοφορία, ο Βρετανός πρωθυπουργός πρέπει να πείσει αρκετούς αντάρτες βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Brexit, και στο δικό του Συντηρητικό κόμμα και στους Εργατικούς, να στηρίξουν τη συμφωνία του. Οι Βορειοιρλανοί σύμμαχοί του και τα τρία βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει αντίθετα στη συμφωνία του.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να κερδίσει τη στήριξη βουλευτών, υποσχόμενη πως μόλις η συμφωνία αποχώρησης εγκριθεί, το Κοινοβούλιο θα έχει λόγο στις συνομιλίες με την ΕΕ για το εμπόριο και για τα εργασιακά δικαιώματα. Η προκάτοχος του, Τερέζα Μέι, εξωθήθηκε σε παραίτηση αφού η Βουλή απέρριψε τρεις φορές νωρίτερα φέτος τη συμφωνία που πέτυχε με τις Βρυξέλλες.

Η βρετανική κυβέρνηση κατέθεσε δύο προτάσεις προς συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου: η πρώτη που ζητά την έγκριση του σώματος για τη νέα συμφωνία του Τζόνσον, και η δεύτερη που ζητά την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Στην δεύτερη αυτή πρόταση, οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, προτείνουν τροπολογία που ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εάν η συμφωνία δεν κερδίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, τότε οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν πάνω στην τροπολογία των Κάιλ-Γουίλσον, και η οποία εάν εγκριθεί, θα ζητά από την κυβέρνηση να θέσει στην επιλογή των πολιτών οποιουσδήποτε όρους για το Brexit.

Μία ακόμη τροπολογία προτείνει για αύριο ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, την οποία χαρακτηρίζει ως «ασφαλιστική δικλείδα» στο νόμο Μπεν - που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στο Brexit, εάν δεν υπάρξει έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης. Η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι ακόμη και εάν αύριο το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής. Τη συγκεκριμένη τροπολογία υπογράφουν μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης που διαγράφηκαν, Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκοκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με αντάλλαγμα ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προτείνει να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εάν η ουκρανική επικράτεια που ελέγχει μπορούσε να ληφθεί «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ»
LIFO NEWSROOM
Πώς η Κίνα κλείνει τα εργοστάσια της Volkswagen και γίνεται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο

Διεθνή / Πώς η Κίνα κλείνει τα εργοστάσια της Volkswagen και γίνεται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο

Η Κίνα διαθέτει τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο, αλλά η παραγωγική της ικανότητα έχει ξεπεράσει τις εγχώριες ανάγκες. Σήμερα, η χώρα μπορεί να κατασκευάσει σχεδόν 40 εκατομμύρια οχήματα ετησίως — διπλάσια από τη ζήτηση των Κινέζων καταναλωτών
LIFO NEWSROOM
«Ντρέπομαι να οδηγώ αυτό το αυτοκίνητο»: Οι οδηγοί Tesla «αδειάζουν» τον Ελον Μασ

Διεθνή / «Ντρέπομαι να οδηγώ αυτό το αυτοκίνητο»: Οι οδηγοί Tesla «αδειάζουν» τον Ελον Μασκ

Η Tesla κάποτε ήταν η αγαπημένη μάρκα των προοδευτικών στις ΗΠΑ, αλλά η στροφή του ιδιοκτήτη της στον Τραμπισμο έχει εξοργίσει πολλούς από τους πελάτες της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων
LIFO NEWSROOM