«Πράσινο φως» από αμερικανική Γερουσία για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

«Πράσινο φως» από αμερικανική Γερουσία για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ Facebook Twitter
0

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από την ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Το πρωτόκολλο υπερψηφίστηκε από 91 γερουσιαστές και καταψηφίστηκε από μόλις δύο, καθώς οι μόνοι γερουσιαστές που εξέφρασαν επιφυλάξεις και ψήφισαν αρνητικά ήταν ο γερουσιαστής Ραντ Πολ από το Κεντάκι και ο γερουσιαστής Μάικ Λι από τη Γιούτα.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης του πρωτοκόλλου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να γίνει -και επίσημα- το 30ό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ είχε λάβει το πράσινο φως από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας τον Ιούλιο, ενώ είχε προηγηθεί και επιστολή του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία με την οποία ζητούσε την επικύρωση του πρωτοκόλλου.

Στην επιστολή του ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωνε ότι «η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας σταθερός εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ και η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει άμεσα τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Οι 29 χώρες του ΝΑΤΟ και η Βόρεια Μακεδονία είχαν υπογράψει τον Φεβρουάριο του 2019 το πρωτόκολλο της ένταξης στις Βρυξέλλες. Μέχρι, όμως, την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια όλων των κρατών μελών, η Βόρεια Μακεδονία θα συμμετέχει στα θεσμικά όργανα της Συμμαχίας ως προσκεκλημένη χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Το ροζ τρίγωνο που σήμερα είναι σύμβολο των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, στη ναζιστική Γερμανία χρησιμοποιήθηκε για να αναγνωρίζουν τους ομοφυλόφιλους άνδρες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
LIFO NEWSROOM
Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Διεθνή / Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι πρόκειται να απαγορεύσει το TikTok, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή στη διάρκεια καυγά κοντά σε σχολείο στα Τίρανα
LIFO NEWSROOM
Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla

Διεθνή / Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla: «Όσοι τα βανδαλίζουν θα περάσουν από την κόλαση»

«Είναι όμορφο, ελπίζω να βοηθήσω στις πωλήσεις» είπε ο Τραμπ, μπαίνοντας στο μπροστινό κάθισμα ενός κόκκινου Model S - Αντίδρασεις με την κίνηση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Διεθνή / Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν υπάρξει μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία
LIFO NEWSROOM