Μία σειρά από αναπάντεχες, αλλά αυθεντικές φωτογραφίες των Ταλιμπάν, στις οποίες εμφανίζονται με μέικ απ, βαμμένα νύχια και πλαστικά λουλούδια σε ένα κιτς φόντο που παραπέμπει στις Άλπεις, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Barbican.
Οι φωτογραφίες βρέθηκαν στο Κανταχάρ του Αφγανιστάν από τον φωτογράφο του Magnum, Thomas Dworzak. Εκ μέρους του πολιτιστικού κέντρου Barbican, η επιμελήτρια Alona Pardo αναφέρει ότι οι φωτογραφίες είναι αξιοθαύμαστες γιατί είναι αληθινές. «Αυτοί οι άνδρες επέλεξαν να φωτογραφηθούν με αυτόν τον τρόπο και να παρουσιάσουν τον εαυτό τους έτσι μπροστά από την κάμερα», αναφέρει μεταξύ άλλων προσθέτοντας ότι οι φωτογραφίες έρχονται σε κόντρα με τις αντιλήψεις μας.
Η λήψη φωτογραφιών απαγορεύτηκε από τους Ταλιμπάν ωστόσο λίγα φωτογραφικά στούντιο επιτράπηκε να παραμείνουν ανοιχτά, όχι μόνο για τη λήψη φωτογραφιών διαβατηρίου. Ο Dworzak ήταν στο Κανταχάρ για λογαριασμό του New Yorker, μερικές εβδομάδες αφότου οι Ταλιμπάν είχαν εκδιωχθεί. Ο ίδιος βρήκε τυχαία της φωτογραφίες στο πίσω δωμάτιο ενός φωτογραφείου και προσφέρθηκε να τις αγοράσει. «Ήταν περισσότερο από χαρούμενοι (σ.σ. οι ιδιοκτήτες του φωτογραφείου). Είπαν 'κοιτάξτε, δεν θα επιστρέψουν για να τις πάρουν'». Ο Dworzak εκτιμά ότι οι φωτογραφίες μπορούν να ειδωθούν ως μία ακραία έκφανση υποκρισίας αλλά προσθέτει ωστόσο ότι τις βλέπει ως «απίστευτα συγκινητικές», ενώ αναφέρει ότι «σχεδόν ζηλεύει τον φωτογράφο που τράβηξε τις φωτογραφίες αυτών των τύπων».
«Οι Ταλιμπάν προσωποποιήθηκαν ως το απόλυτο κακό, και εδώ φαίνονται να κρατιούνται χέρι με χέρι και να φωτογραφίζονται με πλαστικά λουλούδια. Σε μπερδεύει αλλά μου αρέσει», αναφέρει ο φωτογράφους του Magnum που πέρυσι εξέδωσε ένα βιβλίο με τις φωτογραφίες αυτές. Το βιβλίο προκάλεσε αντιδράσεις. Κάποιοι των κατηγόρησαν ότι γελοιοποιεί αυτούς τους άνδρες, ενώ κάποιοι πως τους παρουσιάζει κάτω από ένα θετικό πρίσμα. «Δεν περίμενα ποτέ αυτή την αντίδραση. Πολλοί πίστευαν πως εγώ τράβηξα τις φωτογραφίες», αναφέρει ο Dworzak.
«Αυτό που είναι σημαντικό, νομίζω, είναι ότι δεν πρόκειται για μία αισθητική αποκλειστικά των Ταλιμπάν. Είναι κάτι που βρίσκεις σε άλλες περιοχές, στην Ινδία και στο Πακιστάν. Το πρόσθετο στοιχείο είναι ότι οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την φωτογραφία», λέει ο Dworzak.
Οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο "Masculinities: Liberation Through Photography" όπου θα παρουσιαστεί η δουλειά πάνω από πενήντα καλλιτεχνών.
σχόλια