Μύθος πως η ηπατίτιδα C αφορά τις ζωές των άλλων

Μύθος πως η ηπατίτιδα C αφορά τις ζωές των άλλων Facebook Twitter
Μπορείς εύκολα να εξεταστείς στα ηπατολογικά ιατρεία πολλών νοσοκομείων χωρίς ραντεβού.
0

Είναι ύπουλη, συνοδεύεται από βαρύ στίγμα και θεωρείται εσφαλμένα ότι είναι νόσος που απειλεί μόνο μικρές ομάδες ανθρώπων, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του καθένα. Και μάλιστα... αθόρυβα! Σε αντίθεση με άλλες «θορυβώδεις» νόσους, η ηπατίτιδα C αργεί πολύ να δείξει τα σημάδια της. Οι ασθενείς με ηπατίτιδα C, πέρα από την πιθανή ύπαρξη ενός ακαθόριστου αισθήματος αδυναμίας, εμφανίζουν συμπτώματα μόνο όταν η ασθένεια έχει πλέον φτάσει σε προχωρημένο στάδιο (πολλές φορές μετά από δεκαετίες), έχοντας οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος. Σε αυτό το στάδιο πλέον τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους με εκδηλώσεις όπως αιμορραγία, ίκτερο, ασκίτη (υγρό στην κοιλιά) και εγκεφαλοπάθεια, αποτελώντας έτσι το ηχηρό καμπανάκι του οργανισμού που κινδυνεύει.


Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως περίπου 100.000 άτομα πάσχουν από αυτή την «αθόρυβη» νόσο και πάνω από τα 2/3 των ασθενών δεν το γνωρίζουν. Η άγνοια αυτή αποτελεί πλέον το σημαντικότερο εμπόδιο στην προσπάθεια εξάλειψης της ηπατίτιδας C, καθώς τo κομμάτι της θεραπείας έχει απλουστευτεί σημαντικά με τα νεότερα φάρμακα.

Η πιθανότητα να έχεις εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας C είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι νομίζεις.

Ποιοι πρέπει να ελέγχονται

Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως με την έκθεση σε μολυσμένο από τον ιό αίμα. Εκ πρώτης όψεως, αυτό αφορά ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Είναι όμως όντως έτσι; Οι κυριότεροι τρόποι μετάδοσης περιλαμβάνουν την κοινή χρήση αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με το αίμα κάποιου ασθενή, είτε αυτά είναι προϊόντα ατομικής υγιεινής (ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες κ.λπ.) είτε πρόκειται για μολυσμένες σύριγγες, κυρίως χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Επίσης τις αισθητικές παρεμβάσεις, με κυριότερες το piercing και το τατουάζ, αλλά και σπάνια την περιποίηση των νυχιών, σε περίπτωση μη σωστής αποστείρωσης των αντίστοιχων εργαλείων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη δεξαμενή ασθενών που δημιουργήθηκε με τις μεταγγίσεις αίματος (λόγω ασθένειας, τραύματος, χειρουργείου) πριν από το 1992, καθώς ο ιός δεν είχε ταυτοποιηθεί έως τότε και δεν ελέγχονταν οι φιάλες αίματος όπως σήμερα. Ακόμα, τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Με βάση τα παραπάνω, το κομμάτι του πληθυσμού που έχει (ακόμα και μικρές) πιθανότητες να νοσεί χωρίς να το γνωρίζει είναι μεγάλο. Για τον σκοπό αυτό έχει εκπονηθεί από το 2018 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τον έλεγχο όλων των ατόμων μεταξύ 45 και 80 ετών αλλά και όσων εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης με βάση τους κυριότερους τρόπους μετάδοσης.

Διαθέσιμη σήμερα η θεραπεία εκρίζωσης της ηπατίτιδας C

Παλιότερα, η θεραπεία της ηπατίτιδας C ήταν δύσκολη, γιατί πολλοί ασθενείς δεν μπορούσαν να λάβουν φάρμακα προηγούμενης γενιάς λόγω παρενεργειών. Επιπλέον, ήταν ενέσιμα και έπρεπε να λαμβάνονται για μακρά χρονικά διαστήματα. Σήμερα, οι νέας γενιάς θεραπείες είναι σε χάπι και εκριζώνουν τον ιό της ηπατίτιδας C. Η θεραπεία θεωρείται πλέον αρκετά εύκολη. Τα νεότερα αντιικά φάρμακα εμφανίζουν πολλά πλεονεκτήματα, κυριότερα εκ των οποίων τα εξής:

Υψηλή αποτελεσματικότητα, με περισσότερο από το 95% των ασθενών που λαμβάνουν τη θεραπεία να πετυχαίνει πλήρη ίαση. Ο ιός δεν αδρανοποιείται προσωρινά («κοιμάται») αλλά εκριζώνεται πλήρως. Υπάρχει μικρή πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών, οι οποίες είναι συνήθως ήπιες και εμφανίζονται λόγω συγχορήγησης με φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής για άλλη νόσο. Η διαφορά είναι σημαντική σε σχέση με παλιότερες θεραπείες (ιντερφερόνη), που εμφάνιζαν σημαντικό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών. Έχουν απλό τρόπο χορήγησης, καθώς είναι σε μορφή χαπιού, και λαμβάνονται από το στόμα. Επίσης, είναι μικρή η διάρκεια της θεραπείας (2 έως 3 μήνες). Τέλος, το κόστος της καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος για όλους τους ασθενείς.Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε διαθέτει ΑΜΚΑ μπορεί να λάβει θεραπεία.

Τα τρία σημεία που πρέπει να θυμάσαι

• Η πιθανότητα να έχεις εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας C είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι νομίζεις.


• Μπορείς εύκολα να εξεταστείς στα ηπατολογικά ιατρεία πολλών νοσοκομείων χωρίς ραντεβού. Τα νοσοκομεία και οι ώρες αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.kanoumethoryvo.gr. Επίσης, σε σημεία checkpoint, δωρεάν και ανώνυμα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (www.mycheckpoint.gr).


• Η θεραπεία είναι απλή, αποτελεσματική, ανώδυνη και δωρεάν.

Info:

Το ηπατολογικό ιατρείο της Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής λειτουργεί στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ κάθε Τρίτη και δέχεται χωρίς ραντεβού οποιονδήποτε επιθυμεί να εξεταστεί (και να λάβει θεραπεία εφόσον διαγνωστεί) για την ηπατίτιδα C.

* Ανδρέας Πρωτοπαπάς, Γαστρεντερολόγος, διευθυντής Ηπατογαστρεντερολογικού Τμήματος Α' Προπαιδευτικής Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM