Ποια: Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν, Γερμανίδα πολιτικός της Χριστιανοδημοκρατικής παράταξης (CDU), νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση.
Πού: Στις Βρυξέλλες όπου θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Δεκεμβρίου αντικαθιστώντας τον απερχόμενο Λουξεμβουργιανό Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Συμπτωματικά και ταυτόχρονα συμβολικά, εφόσον εκεί και στο Στρασβούργο χτυπά η «καρδιά» της ΕΕ, η 61χρονη σήμερα φον Λάιεν είναι και η ίδια γεννημένη στο Βέλγιο. Ένας δεύτερος συμβολισμός είναι ότι έχει σπουδάσει γιατρός.
Γιατί: Διότι χτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την τελική του έγκριση στην υποψηφιότητά της με 461 ψήφους υπέρ, 157 κατά και 89 αποχές. Για την επόμενη πενταετία θα «διαφεντεύει», τρόπον τινά, τις τύχες 28 χωρών και 512.4 εκ. ανθρώπων σε μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία της ΕΕ η οποία προσπαθεί να ανακτήσει τη συνοχή, το κύρος και την αξιοπιστία της εντός κι εκτός Ευρώπης αφενός, να αντεπεξέλθει στην πρόκληση του Brexit, του ακροδεξιού-εθνικιστικού "revival" και άλλων εστιών κρίσης αφετέρου.
Διά ταύτα: Καταγόμενη από πολιτικό «τζάκι» (ο πατέρας της διετέλεσε ανώτερος υπάλληλος της ΕΕ και πρωθυπουργός της Σαξονίας) και με «ρίζες» αριστοκρατικές, όπως μαρτυρά το επώνυμό της, έχει υπηρετήσει στη Γερμανία ως υπουργός Οικογένειας αρχικά, όπου είχε μια μάλλον επιτυχημένη θητεία ούσα και η ίδια πολύτεκνη και Άμυνας στη συνέχεια, όπου οι κριτικές για το έργο της υπήρξαν λιγότερο καλές – επέμενε στην εντονότερη εμπλοκή του γερμανικού στρατού σε διεθνείς αποστολές ενώ η ακριβοπληρωμένη παραχώρηση υπηρεσιών του υπουργείου σε ιδιώτες προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις που την παρέπεμψαν σε εξεταστική επιτροπή, στερώντας της επίσης τις ψήφους Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν. Ένα άλλο μελανό σημείο στην καριέρα της είναι η κατηγορία περί εκτεταμένης λογοκλοπής στη διδακτορική της διατριβή στην Ιατρική η οποία είχε ξεσηκώσει μεγάλο θόρυβο, θυμίζοντας το «μαϊμού» πτυχίο του πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ.
Η στάση της στην ελληνική κρίση υπήρξε από τις πλέον σκληροπυρηνικές εφόσον εμφανιζόταν πιο αδιάλλακτη κι από τον Σόιμπλε – είχε μάλιστα αξιώσει εγγυήσεις σε αποθέματα χρυσού και γερμανική συμμετοχή σε δημόσιες επιχειρήσεις σαν αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια που θα δινόταν στην Ελλάδα. Παρότι δεν είχε πάντα άριστες σχέσεις με την Άνγκελα Μέρκελ θεωρείται ευνοούμενή της, προτίθεται δε υπό την προεδρία της να ισχυροποιήσει και να ανανεώσει την εικόνα της ΕΕ – ήδη κάνει λόγο για μια «νέα επανάσταση». Ως βασικές της προτεραιότητες θέτει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ειδικά στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Αναφέρθηκε επίσης σε στοχευμένες επενδύσεις, σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και στην «ανάγκη ενίσχυσης» των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, όπερ μεταφράζεται σε αυστηροποίηση των μεταναστευτικών πολιτικών.
Την περιγράφουν ως φιλόδοξη, αυστηρή, δυναμική, επίμονη και τεχνοκράτισσα και φυσικά θα πρέπει να τη δούμε «επί τω έργω» για να την κρίνουμε πληρέστερα και πιο αντικειμενικά. Πολλοί εντούτοις ήδη νοσταλγούν τον χαρακτήρα, το στιλ και τους τρόπους του απερχόμενου Ζακ Κλοντ ο οποίος, ό,τι κι αν του καταλογίσεις, μοιάζει να διαθέτει ένα περισσότερο ανθρώπινο στοιχείο.
σχόλια