Ειδικοί φοβούνται ότι η πολική αρκούδα που άγνωστοι έβαψαν με σπρέι, ίσως να μην καταφέρει να ζήσει για πολύ.
Τις προηγούμενες ημέρες, ένα βίντεο με την αρκούδα έγινε viral. Πάνω στη γούνα της, κάποιοι είχαν γράψει με σπρέι «Τ-34» προκαλώντας παγκόσμιο, διαδικτυακό σάλο με την βαρβαρότητά τους. Βιολόγοι φοβούνται τώρα ότι το ευδιάκριτο σημάδι από σπρέι στην γούνα του ζώου, μπορεί να καταδικάσει τις πιθανότητες του για αποτελεσματικό καμουφλάζ, όταν κυνηγά για την τροφή του στο φυσικό του περιβάλλον.
Το βίντεο είχε αναρτηθεί από τον εργαζόμενο στο WWF, Sergey Kavry, στο Facebook. Όπως είχε εξηγήσει ο ίδιος, το είχε λάβει μέσω της εφαρμογής Whatsapp από αυτόχθονες στην περιοχή της Chukotka, μία απομακρυσμένη περιοχή της Ρωσίας. Δεν είναι ωστόσο γνωστό ωστόσο εάν η συγκεκριμένη αρκούδα εντοπίστηκε εκεί.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι η μαύρη βαφή επάνω στη γούνα του ζώου - που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πλάσματα που απειλούνται με εξαφάνιση - θέτει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωσή του. Ο Anatoly Kochnev, ερευνητής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών σε δηλώσεις του στο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, είπε πως μέχρι να φύγει η μπογιά, η πολική αρκούδα θα αντιμετωπίζει δυσκολίες στο καμουφλάζ κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Το ίδιο σημείωσε και ο Kavry στην ανάρτηση του βίντεο στο Facebook. «Δεν θα μπορεί να κυνηγήσει απαρατήρητη», έγραψε συγκεκριμένα. Οι υποψίες του Kochnev για την κακοποίηση του ζώου στρέφονται γύρω από άτομα που ήθελαν να «κάνουν πλάκα».
Τον Φεβρουάριο, οι τοπικές αρχές εκτιμούσαν ότι περισσότερες από 50 πολικές αρκούδες είχαν εισβάλλει σε κατοικημένη περιοχή στη Ρωσία. Αργότερα τον Αύγουστο, το ρωσικό WWF εξέδωσε προειδοποίηση προς στους κατοίκους του χωριού Ryrkaipiy στο Chukotka ότι μπορεί να «συναντήσουν πολικές αρκούδες κοντά στον οικισμό», καθώς οι πάγοι της θάλασσας είχαν λιώσει και τα πεινασμένα ζώα αναγκάστηκαν να αναζητήσουν τροφή τους αλλού.
Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ανέφερε ότι οι πολικές αρκούδες είναι «ευάλωτες» εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και εκτιμούσαν ως «πολύ πιθανό», ο παγκόσμιος πληθυσμός των ζώων αυτών να μειωθεί κατά 30%, μέσα στα επόμενα 35-40 χρόνια.
Με πληροφορίες από designtaxi
σχόλια