«Θέμα ημερών» είναι ο διαγωνισμός για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες, που θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Οι νέες ψηφιακές ταυτότητες θα αλλάξουν το τοπίο στις συναλλαγές με το Δημόσιο, καθώς ο ένας και μοναδικός αριθμός που θα «ακολουθεί» τους πολίτες θα φέρει το «τέλος εποχής» για ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Οι νέες ψηφιακές ταυτότητες που σχεδιάζουν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, θα ακολουθούν το «εσθονικό προφίλ» και αναμένεται να αντικαταστήσουν τις αστυνομικές ταυτότητες το 2021.
Ένα ηλεκτρονικό τσιπ θα πιστοποιεί τα στοιχεία του εικονιζόμενου, με δυνατότητα επικοινωνίας με τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες μέσω προσωπικού υπολογιστή από το σπίτι. Το τσιπ θα περιέχει όλα τα στοιχεία του κατόχου τους: ονοματεπώνυμο, φορολογικά και ασφαλιστικά δεδομένα καθώς και την άδεια οδήγησης.
Εκτός από τα στοιχεία που αναγράφονται ήδη στις ταυτότητες, θα προστεθεί ο εθνικός αριθμός αναγνώρισης (αριθμός φορολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος) με τον οποίο ο πολίτης θα συναλλάσσεται με το Δημόσιο. Το τσιπ θα διευκολύνει τον πολίτη στις συναλλαγές του με το κράτος, με τις υγειονομικές υπηρεσίες και τις τράπεζες, καθώς και στην υπογραφή συμβάσεων ή στις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ.
Φορολογική ενημερότητα στους δημόσιους φορείς
Την ψηφιακή διάθεση της φορολογικής ενημερότητας σε όλους τους δημόσιους φορείς, από το νέο έτος, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία για τον προϋπολογισμό. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι σύντομα θα προστεθούν και οι κωδικοί του τραπεζικού συστήματος, όπως προβλέπει ευρωπαϊκή οδηγία, ώστε οι πολίτες να έχουν «πολλαπλούς τρόπους ταυτοποίησης». Σε αυτή άλλωστε τη στρατηγική εντάσσεται ο ενιαίος αριθμός πολιτών που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ κλπ, ο οποίος θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες, όταν εκδοθούν.
Στόχος είναι η υλοποίηση της πλατφόρμας όπου θα συνδεθούν όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου που είναι ήδη ψηφιακά διαθέσιμες, ενώ θα προστεθούν και η εξουσιοδότηση και η υπεύθυνη δήλωση. Στόχος, στην τελική εκδοχή της είναι ο πολίτης να μην δίνει πιστοποιητικά, αλλά οι υπηρεσίες να αναζητούν μόνες τους τα διαθέσιμα δεδομένα για τους πολίτες.
«Διασυνδέσαμε το μητρώο των πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών με το μητρώο της ΑΑΔΕ και πλέον, για ληξιαρχικά γεγονότα, οι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν δηλώσεις στην εφορία, πχ για γάμο ή διαζύγιο» είπε ο κ. Πιερρακάκης, ανακοινώνοντας ότι στα τέλη 2020, θα γίνει και η δημοπρασία φάσματος του τηλεπικοινωνιακού φάσματος 5ης Γενιάς (5G)»
σχόλια