Η τουρκική κυβέρνηση στέλνει σήμερα στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τσαβούσογλου μίλησε στους δημοσιογράφους, αφού συναντήθηκε με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας να λάβει την υποστήριξή τους προς το νομοσχέδιο, με την Άγκυρα να θέλει να επιταχύνει το σχέδιο που είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωνε πριν λίγες ημέρες πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει εντολή για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, αφού η κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ ζήτησε την τουρκική υποστήριξη.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει συμμάχους της Σύρους αντάρτες στη Λιβύη στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης. Τέσσερις διαφορετικές πηγές μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο υποστηρίζοντας αυτό το σενάριο - δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και δύο στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.
Η GNA ανέφερε την Κυριακή ότι ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και υποτίθεται ότι δείχνει Σύρους μαχητές στη Λιβύη στην πραγματικότητα έχει τραβηχτεί στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία από το 2011, ανέφερε ότι 300 φιλοτούρκοι Σύροι μαχητές έχουν μεταφερθεί στη Λιβύη και ότι άλλοι εκπαιδεύονται σε τουρκικά στρατόπεδα.
«Η στρατιωτική εμπειρία μας στο εξωτερικό θα είναι πολύ χρήσιμη στη Λιβύη. Όμως, υπάρχει μια πιθανότητα να χρησιμοποιήσουμε και την εμπειρία των Σύρων μαχητών επίσης... και αυτό το αξιολογούμε», είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας. «Αφού το κοινοβούλιο εγκρίνει την εντολή (αποστολής στρατευμάτων), μπορεί να γίνει ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι είναι αντίθετο σε αυτό το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα αυτή και θα προκαλούσε την εξάπλωσή της σε όλη την περιοχή. Σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με το νομοσχέδιο, ο Ουνάλ Τσεβικιόζ, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε πως το κόμμα του είναι αντίθετο σε μια τέτοια κίνηση.
«Πιστεύουμε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία μάλλον, παρά να γίνουμε ένα μέρος σ' έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων. Αυτό που γίνεται είναι προετοιμασίες για να επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση και επισημάναμε στον υπουργό πως αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε ο Τσεβικιόζ.
Το CHP είχε προηγουμένως υποστηρίξει στο κοινοβούλιο νομοσχέδια για την αποστολή στρατευμάτων στη βόρεια Συρία, τονίζοντας πως δεν εγκρίνει τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες πέραν των τουρκικών συνόρων. Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε στη συνέχεια με τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ιγί για να συζητήσουν το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατευμάτων.
Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο στις αρχές Ιανουαρίου.
Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια