Ξεκινάει σήμερα η πέμπτη αξιολόγηση - Τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα

Ξεκινάει σήμερα η πέμπτη αξιολόγηση - Τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Mε το νέο πλαίσιο για το πτωχευτικό δίκαιο ξεκινάει σήμερα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Το νέο πλαίσιο για το πτωχευτικό δίκαιο έχει σημασία και για τα εσωτερικά της χώρας, καθώς συνδέεται με την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου. Το νέο πλαίσιο θα ενοποιεί όλες τις πλατφόρμες για τη ρύθμιση οφειλών. Επιπλέον, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα προβλέπει ρευστοποίηση της περιουσίας των προσώπων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, προσφέροντας μια δεύτερη ευκαιρία για ρύθμισή τους ή απαλλαγή από αυτές. Για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα υπάρξει και δίχτυ ασφαλείας, με άλλη νομική μορφή από τη σημερινή.

Οι πλειστηριασμοί

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα χρηματοπιστωτικά θέματα, αναμένεται να συζητηθεί και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς οι θεσμοί θεωρούν ότι υπάρχει καθυστέρηση. Η κυβέρνηση εκτιμά πως μετά την κατάργηση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας ο αριθμός τους θα αυξηθεί. Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά προχθές, για την περίοδο έως το τέλος Ιουλίου έχουν προγραμματισθεί 4.238 πλειστηριασμοί, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί.

Ακόμη, αναμένεται να συζητηθεί η προοπτική εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, παραμένει η εκκρεμότητα της αναγνώρισης εκ μέρους του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της μη ύπαρξης ρίσκου για τις τράπεζες, μετά την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, για την οποία η κυβέρνηση έχει επίσης καταρτίσει πλάνο έως τα μέσα του 2021. Εκτός ατζέντας πρόκειται να συζητηθεί και το θέμα της αλλαγής χρήσης των SMPs και ANFAs για το οποίο έδωσε εντολή διερεύνησης τον περασμένο μήνα το Eurogroup. 

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια