Οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι της Γης κατέχουν περισσότερα από το 60% του πλούτου της ανθρωπότητας

Οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι της Γης κατέχουν περισσότερα από το 60% του πλούτου της ανθρωπότητας Facebook Twitter
2

Οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη διαθέτουν περισσότερα χρήματα από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού της γης, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam που κάνει λόγο για «αδιανόητη» συγκέντρωση πλούτου.

«Οι χυδαίες ανισότητες βρίσκονται στην καρδιά των ρήξεων και των κοινωνικών συγκρούσεων σε παντού στον κόσμο [...] Δεν είναι ατύχημα, είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών [...] οι οποίες μειώνουν τη συμμετοχή των πιο πλούσιων στην κοινωνική αλληλεγγύη μέσω της φορολογίας και αποδυναμώνουν τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών», υπογράμμισε από τη δική του πλευρά η Πολίν Λεκλέρ, εκπρόσωπος του γαλλικού παραρτήματος της Oxfam.

«Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών» είναι ένα ζήτημα που «δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μελετημένες πολιτικές εναντίον των ανισοτήτων. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να εγγυηθούν ότι οι επιχειρήσεις και οι πλούσιοι θα πληρώνουν με δίκαιο τρόπο τους φόρους που τους αναλογούν», ανέφερε ο Αμιτάμπ Μπιχάρ, διευθύνων σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ινδία, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη ΜΚΟ φέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός (21 με 24 Ιανουαρίου).


Η ετήσια έκθεση για τις ανισότητες παγκοσμίως δόθηκε στη δημοσιότητα πριν την αυριανή έναρξη του 50ού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, WEF) στο Νταβός της Ελβετίας. Πρόκειται για το ραντεβού της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ, το οποίο καταγράφεται έπειτα από μια χρονιά ξεσηκωμών, μεγάλων κινημάτων κοινωνικών διεκδικήσεων, από τη Χιλή ως τη Μέση Ανατολή και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΜΚΟ, η μεθοδολογία της οποίας βασίζεται σε στοιχεία που δημοσιεύονται στο οικονομικό περιοδικό Forbes και δημοσιοποιούνται από την τράπεζα Crédit Suisse, 2.153 πρόσωπα έχουν πλέον στα χέρια τους περισσότερα χρήματα από ό,τι οι 4,6 δισεκατομμύρια φτωχότεροι κάτοικοι του πλανήτη.


Η περιουσία του 1%, των πλουσιότερων πολιτών του κόσμου, «αντιστοιχεί σε ποσό υπερδιπλάσιο του αθροιστικού πλούτου» των 6,9 δισεκατομμυρίων λιγότερο πλούσιων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Oxfam, που χαρακτηρίζει αυτή τη συγκέντρωση πλούτου «αδιανόητη».

«Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ανισοτήτων εξαιτίας ενός οικονομικού συστήματος που κάνει διάκριση σε βάρος τους και τις οδηγεί στα πιο επισφαλή και κακοπληρωμένα αντικείμενα απασχόλησης, αρχίζοντας από τον τομέα της φροντίδας», επισημαίνει η Λεκλέρ. Κατά υπολογισμούς της ΜΚΟ, το 42% των γυναικών στον κόσμο δεν μπορεί να βρει δουλειά επί πληρωμή, «λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας της φροντίδας που παρέχει στο προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο», ενώ το ίδιο μπορεί να ειπωθεί μόλις για το 6% των ανδρών.

Από το νοικοκυριό στην κουζίνα, στη συγκομιδή ξύλων, στην αναζήτηση νερού στις χώρες του νότου «η χρηματική αξία της απλήρωτης δουλειάς για τη φροντίδα που προσφέρουν οι γυναίκες 15 ετών και πάνω αντιστοιχεί σε 10,8 τρισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, δηλαδή ποσό τριπλάσιο από την αξία του τομέα της πληροφορικής και των ψηφιακών υπηρεσιών σε παγκόσμια κλίμακα», τονίζει η ΜΚΟ.


Στη Γαλλία, 7 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν περισσότερα από ότι το 30% και πλέον των φτωχότερων πολιτών. Στα χέρια του 10% των πιο πλουσίων Γάλλων συγκεντρώνονται ο μισός πλούτος της χώρας. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι 22 δισεκατομμυριούχοι έχουν στα χέρια τους περισσότερα από ότι όλες οι γυναίκες στην Αφρική μαζί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάθιου Λιβελσμπέργκερ: Ο «πρασινοσκούφης», οπαδός του Τραμπ που αυτοκτόνησε στο Tesla Cybertruck

Διεθνή / Μάθιου Λιβελσμπέργκερ: Ο «πρασινοσκούφης», παρασημοφορημένος, οπαδός του Τραμπ που αυτοκτόνησε στο Tesla Cybertruck

Τι γνωρίζουμε για τον 37χρονο, μέλος των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού, που αυτοκτόνησε και προκάλεσε την έκρηξη του Tesla Cybertruck στο Λας Βέγκας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Πρόταση για το ΜΕΡΑ25 :Να εισηγηθεί, ο ΟΗΕ να θεσπίσει ένα ανώτατο "ταβάνι" υπερπολυτελούς διαβίωσης φυσικών προσώπων.Τέτοιο έστω, που να καλύπτει τις ανάγκες τους έστω και για τα προσεχή 30 χρόνια, των ιδίων και των σημερινών μελών της οικογένειάς τους μέχρι και 3ου βαθμού. Για όσους λοιπόν υπερβαίνουν αυτό το όριο, το υπερβάλλον της περιουσίας τους να καταπίπτει υποχρεωτικά υπέρ κοινωφελούς βοήθειας και έργων, που θα έφερναν τιμής ένεκεν το όνομά τους.Ας προωθήσει λοιπόν την πρόταση το ΜΕΡΑ25 (ειδικά το ..."διεθνές" σκέλος του, όπως τονίζει κάθε τόσο ο ηγέτης του).Μην περιμένει ψήφους στην Ελλάδα για να το υλοποιήσει, ας το προωθήσει και ας πείσει πολιτικά μέσω των διεθνών επαφών του ο κ. Βαρουφάκης. Ας φτιάξει ξανά διεθνές "μέτωπο", όπως μας έλεγαν μαζί με τον Τσίπρα το 2015 ότι υπήρχε, με τους Ισπανούς, Ιταλούς, Βενεζουελάνους και λοιπούς "συντρόφους"... Και ΜΕΤΑ τον κάνουμε και πρωθυπουργό στην Ελλάδα με 250 έδρες στην Βουλή, για να εκλέξει πανηγυρικά και ΠτΔ την κ. Φύσσα...
Νομίζω ότι είναι λίγο παραπλανητικός ο τρόπος παρουσίασης.Δεν πρέπει να μας νοιάζει ΜΟΝΟ αν αυξάνει η ψαλίδα αλλά ΚΑΙ αν μειώνεται η φτώχεια. Αν μειώνεται η φτώχεια αλλά απλά οι πολύ πλούσιοι πλουτίζουν πιο γρήγορα από τους μη πολύ πλούσιους είναι κάτι μη ευτυχές αλλά όχι τραγικό.ΥΓ Εννοώ αυτό που λέω και όχι κάτι άλλο.