Η Μαλαισία στέλνει πίσω τα πλαστικά απορρίμματα - «Δεν θα γίνουμε ο σκουπιδοτενεκές του πλανήτη»

Η Μαλαισία στέλνει πίσω τα πλαστικά απορρίμματα - «Δεν θα γίνουμε ο σκουπιδοτενεκές του πλανήτη» Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία Αρχείου
0

Η Μαλαισία στέλνει 150 κοντέινερ με πλαστικά απορρίμματα πίσω στις χώρες του πρώτου κόσμου από όπου προέρχονται, διαμηνύοντας ότι δεν θα γίνει «ο σκουπιδοτενεκές του πλανήτη». 

Η χώρα πλημμύρισε από φορτία με παράνομα φορτία από πλαστικά απορρίμματα όταν η Κίνα αποφάσισε, το 2018, να σταματήσει την εισαγωγή τους. Η Μαλαισία αναδείχθηκε σε έναν από τους προορισμούς των παράνομων φορτίων αλλά η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να επιστρέψει τα πλαστικά στις χώρες από τις οποίες προήλθαν. Τη Δευτέρα, η Yeo Bee Yin, υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας ανέφερε ότι 3.737 μετρικοί τόνοι σκουπιδιών θα επιστραφούν σε 13 χώρες. Από τα 150 κοντέινερ, 43 θα σταλούν στη Γαλλία, 42 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 17 στις ΗΠΑ και 11 στον Καναδά. 

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι «η Μαλαισία δεν θα γίνει ο σκουπιδοτενεκές του πλανήτη», ανέφερε η Yeo σε μακροσκελή της ανάρτησή της στο Facebook. Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι χώρες αυτές θα αναλάβουν το κόστος μεταφοράς των πλαστικών απορριμάτων. Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές πλαστικών απορριμάτων ως κομμάτι νέων περιβαλλοντικών πολιτικών που θέσπισε. Η κίνηση αυτή προκάλεσε «παράπλευρες επιδράσεις» στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα καθώς οι μεσάζοντες αναζήτησαν νέους προορισμούς για τα απορρίμματα, ανάμεσά τους και η Μαλαισία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της, η Greenpeace ανέφερε ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2018 οι εξαγωγές πλαστικών στη Μαλαισία από τις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σημειώνεται ότι πέρυσι οι Φιλιππίνες απέστειλαν πίσω στον Καναδά μεγάλο αριθμό κοντέινερ με πλαστικά. Τον Μάιο, 187 χώρες, ανάμεσά τους και η Μαλαισία, συμφώνησαν να προσθέσουν το πλαστικό ανάμεσα στα υλικά που συμπεριλαμβάνονται στη Σύμβαση της Βασιλείας για τον έλεγχο της διασυνοριακής διακίνησης επικίνδυνων αποβλήτων και της διάθεσης τους. Οι ΗΠΑ δεν ήταν ανάμεσα σε αυτές. 

Με πληροφορίες από CNN 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Διεθνή / «Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών του Λεσότο, όπου κατασκευάζονται τζιν για εμβληματικές αμερικανικές μάρκες όπως η Levi's και η Wrangler
LIFO NEWSROOM
50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Διεθνή / 50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Ο ιδρυτής της Microsoft γιορτάζει την «χρυσή επέτειο» της εταιρείας με αναμνήσεις από τον κώδικα που έγραψε στα 19 του και έβαλε τα θεμέλια για το μέλλον της τεχνολογίας
LIFO NEWSROOM