Η Ρεμπέκα Άντλινγκτον, πριν καν φτάσει στα 20 χρόνια της, είχε βρει τον τρόπο να κερδίζει τις αντιπάλους της στην πισίνα. Όμως, τα τρολ του διαδικτύου αποδείχθηκαν πιο σκληρός «αντίπαλος» για την Ολυμπιονίκη.
Η Βρετανίδα Ρεμπέκα Άντλινγκτον ήταν μόλις 19 ετών όταν κέρδισε δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο Πεκίνο, στα 400 και 800 μ. ελεύθερο, στην κολύμβηση. Ξαφνικά, από μία μέση έφηβη έγινε Ολυμπιονίκης. Ήταν το 2008 και αυτοί ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες της εποχής του Twitter και του Facebook. Σύντομα θα καταλάβαινε τι σήμαινε αυτό.
Άγνωστοι άρχισαν να της γράφουν σεξιστικά σχόλια στο διαδίκτυο, τα οποία επικεντρώνονταν κυρίως στην εξωτερική εμφάνισή της. Έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε, αλλά ακόμη κάποιοι επιμένουν. Και αυτή η κατάσταση την επηρέασε σοβαρά.
«Ποτέ δεν θα καταλάβω γιατί κάποιος θέλει να κάνει ένα αρνητικό tweet για κάποιον», δηλώνει η Άντλινγκτον στη βρετανική HuffPost. «Δεν καταλάβαινα τι σχέση είχε η εμφάνισή μου με την κολύμβηση τότε. Και δέκα χρόνια μετά, ακόμη δεν το καταλαβαίνω», συμπληρώνει η πρώην, πλέον, αθλήτρια, που στην καριέρα της κατέκτησε συνολικά τέσσερα Ολυμπιακά μετάλλια.
Ούτε η ίδια, ούτε η οικογένειά της επιζητούσαν αυτή την ξαφνική διασημότητα. Πριν καν επιστρέψει από το Πεκίνο, δημοσιογράφοι των ταμπλόιντ είχαν ήδη στρατοπεδεύσει έξω από το πατρικό της. «Ένιωθα φοβισμένη. Η οικογένειά μου δεν το είχε ζητήσει αυτό, ούτε εγώ. Οπότε ένιωθα ότι παραβίαζαν την ιδιωτική ζωή μου. Δεν είχα καν ατζέντη ή μάνατζερ. Δεν ήξερα πώς να το χειριστώ».
Γρήγορα, η Άντλινγκτον κατάλαβε ότι ένας ατζέντης θα τη βοηθούσε να χαλιναγωγήσει κάπως τα βρετανικά ΜΜΕ. Όμως ήταν πολύ πιο δύσκολο- έως αδύνατο- να μπει ένας έλεγχος στα προσβλητικά ανώνυμα μηνύματα που λάμβανε στο διαδίκτυο.
Αυτή η κατάσταση την έπνιγε. «Σίγουρα το τρολάρισμα επηρέασε την ψυχική μου υγεία περισσότερο από άλλα πράγματα. Ήμουν μια έφηβη, είχα ανασφάλειες για το σώμα μου και για την εμφάνισή μου, αλλά αυτό το ενίσχυε».
«Είσαι πολύ χοντρή...»
Η συνεχής κριτική επισκίαζε ακόμη και ημέρες που υποτίθεται ότι έπρεπε να ήταν υπέροχες για εκείνη. Όπως όταν την τίμησε η βασίλισσα Ελισάβετ για τις διακρίσεις της, το 2009. «Είχα συναντήσει τη βασίλισσα, αλλά την επόμενη ημέρα είδα σχόλια ανθρώπων που έλεγαν "Είσαι πολύ χοντρή για να φοράς αυτό το φόρεμα" και αυτό αμαύρωσε μια υπέροχη ημέρα και κάτι για το οποίο θα έπρεπε να είμαι τόσο υπερήφανη».
Η κατάσταση άρχισε να την επηρεάζει ολοένα και περισσότερο. «Άνοιγα την ντουλάπα μου, προσπαθούσα να διαλέξω ρούχα και σκεφτόμουν "Αυτό θα με κάνει να φαίνομαι χοντρή;". Με έκανε να αμφιβάλω για τα πάντα».
Όταν έπρεπε να κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση, ήταν πάντα αγχωμένη. Ανησυχούσε «παρανοϊκά» για τα σχόλια της επόμενης ημέρας. Με τον καιρό, έμαθε να μην διαβάζει τα σχόλια. Όμως, το τρολάρισμα επί μια δεκαετία άφησε τα σημάδια του. Ακόμη και σήμερα απορρίπτει προσκλήσεις για εκδηλώσεις, εξαιτίας αυτού που έζησε. «Δεν πηγαίνω γιατί δεν θέλω να δεχθώ πολλά σχόλια που λένε ότι φαίνομαι χοντρή. Δεν νιώθω άνετα».
Πώς τη βοήθησε η μητρότητα
Μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας, υπήρξε κάτι στη ζωή της που τη βοήθησε να αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση: η μητρότητα. «Πιστεύω ότι το ανθρώπινο σώμα είναι απίστευτο, μου χάρισε ένα μωρό. Το βλέπω με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Όταν γίνεσαι γονιός επικεντρώνεσαι τόσο στο να μεγαλώσεις το παιδί σου, που δεν έχεις καν χρόνο να διαβάσεις τα σχόλια», λέει η Άντλινγκτον, μητέρα ενός τετράχρονου κοριτσιού.
Αλλά και η ψυχική υγεία της βελτιώθηκε, χάρη στην ψυχοθεραπεία που έκανε τον τελευταίο χρόνο. Αυτό τη βοήθησε να αντιμετωπίσει τις κρίσεις πανικού που πάθαινε, καθώς έμαθε τεχνικές για να τις ελέγχει.
σχόλια