Τους 362 νεκρούς έχουν φτάσει στην Κίνα οι νεκροί της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
Σύμφωνα με τον νέο απολογισμό, το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο ξεπερνά τους 17.300 ανθρώπους.
Ο αριθμός των θανάτων είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS/ΣΟΑΣ) την περίοδο 2002-2003. Το ΣΟΑΣ είχε στοιχίσει τη ζωή σε 349 ανθρώπους στην Κϊνα.
Ο 2019-nCoV έχει επιβεβαιωθεί πως έχει εξαπλωθεί σε 25 χώρες, από τη τιγμή που εμφανίστηκε για πρώτη φορά, τον Δεκέμβριο στην πόλη Γουχάνν.
Πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι σε κινεζικές πόλεις, ενώ οι ερευνητές δίνουν μάχη με το χρόνο για να αναπτύξουν το εμβόλιο που θα βάλει τέλος στην εξάπλωση του ιού.
Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες εργαζόμενοι νοσοκομείων στο Χονκγ Κονγκ πραγματοποιούν απεργία, αιτούμενοι να κλείσουν πλήρως τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.
Το Χονγκ Κονγκ έχει ήδη παγώσει τα δρομολόγια τρένων και φέρι μποτ, ωστόσο οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ζητούν πλήρες σφράγισμα συνόρων. Οι Αρχές αντιτείνουν πως κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς κόντρα στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Μέχρι στιγμής, το Χονγκ Κονγκ μετρά 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Μοιάζει ολοένα περισσότερο με παγκόσμια πανδημία
Ο νέος κορωναϊός που, με επίκεντρο το Ουχάν της Κίνας, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε ολοένα περισσότερες χώρες, είναι πλέον πιθανό να γίνει πανδημία σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πολλούς κορυφαίους επιστήμονες ειδικούς στις λοιμώξεις. Η μεγάλη αβεβαιότητα πια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι όχι τόσο αν θα υπάρξει πανδημία(αυτό θεωρείται πιθανότατο), αλλά πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν παγκοσμίως.
Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός διαγνωσμένων περιστατικών ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν μπορούν ακόμη να εκτιμήσουν πόσοι θάνατοι μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον. Μια πανδημία -δηλαδή μια εξαπλωνόμενη επιδημία σε τουλάχιστον δύο ηπείρους του πλανήτη- μπορεί να έχει διεθνείς επιπτώσεις, παρά τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις εκτεταμένες καραντίνες, μέτρα που ήδη επιβάλλουν όλο και περισσότερες χώρες.
Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση μέχρι στιγμής να γνωρίζουν πόσο φονικός θα αποδειχθεί ο νέος ιός «2019-nCoV», αλλά υπάρχει πια ολοένα μεγαλύτερη επιστημονική συναίνεση ότι μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, περισσότερο όπως η κοινή γρίπη που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, παρά όπως οι προηγούμενοι θανατηφόροι ιοί SARS και MERS, που μεταδίδονταν πιο δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Με πληροφορίες από CNN/BBC/ΑΠΕ