ΗΠΑ: Βάρβαρη μεταχείριση ζώων στα εργαστήρια των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας

ΗΠΑ: Βάρβαρη μεταχείριση ζώων στα εργαστήρια των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας Facebook Twitter
Σωρεία παραβάσεων στα εργαστήρια των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (Φωτογραφία αρχείου ΕPA)
0

Στα εργαστήρια των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH) παραβιάζονται οι κανόνες για την καλή μεταχείριση των ζώων που χρησιμοποιούνται στην έρευνα, σύμφωνα με έγγραφα.

Στα έγγραφα που παρέδωσε η φιλοζωική οργάνωση PETA στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά για ποντίκια που πέθαναν από την υπερβολική ζέστη, την πείνα ή τη δίψα, αλλά και για πρωτεύοντα που αφήνονταν σε δωμάτια στα οποία τα φώτα δεν έσβηναν ποτέ.

Μέσα σε 22 μήνες, από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Οκτώβριο του 2019 καταγράφηκαν συνολικά 31 επεισόδια κακομεταχείρισης ζώων, σύμφωνα με τα έγγραφα που απέκτησε η PETA επικαλούμενη την αμερικανική νομοθεσία περί διαφάνειας.

Οι παραβάσεις αυτές έγιναν σε διάφορα κέντρα ερευνών που έκαναν πειράματα για πολλά και διαφορετικά θέματα: από τον διαβήτη μέχρι την υγεία των παιδιών ή την ψυχική υγεία. Οι περισσότερες αναφέρθηκαν στο κέντρο της Μπιθεσντά, στα προάστια της Ουάσινγκτον, και στο Χάμιλτον της Μοντάνα.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας παραδέχθηκαν ότι αυτές οι παραβάσεις έγιναν και πως όλα τα περιστατικά ερευνήθηκαν από την Olaw, την υπηρεσία για την ευζωία των ζώων εργαστηρίου. Επίσης, ανέφεραν ότι άλλαξαν οι διαδικασίες που ακολουθούνταν, προκειμένου να μην επαναληφθούν αυτά τα περιστατικά. 

Όμως πολλές φιλοζωικές οργανώσεις κατήγγειλαν σκανδαλώδεις παραβάσεις. «Οι νόμοι και τα μέτρα έχουν τεθεί για να ελαχιστοποιηθεί η οδύνη, ο πόνος, το άγχος των ζώων», είπε ο Έρικ Κλάιμαν, του Animal Welfare Institute, χαρακτηρίζοντας «σοκαριστικά» τα έγγραφα. «Το να παρέχουν κτηνιατρική περίθαλψη, να τα ταΐζουν και να τα ποτίζουν: αυτή είναι η βασική αρχή. Αν δεν καταφέρνουν ούτε καν αυτό, τότε δεν θα έπρεπε να τους επιτρέπεται να πλησιάζουν τα ζώα, είναι τόσο απλό», τόνισε.

Αυστηρές προϋποθέσεις για την έρευνα

Οι επιστήμονες θεωρούν αναγκαία την έρευνα στα ζώα για την πρόοδο της ιατρικής. Όμως, έχουν τεθεί αυστηρές προϋποθέσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι ερευνητές μπορούν να δοκιμάζουν φάρμακα ή διαδικασίες στα ζώα.

Για παράδειγμα, έχει καθοριστεί το μέγεθος των κλουβιών, η θερμοκρασία των δωματίων, οι κοινωνικές ανάγκες των ζώων, οι επισκέψεις των κτηνιάτρων, όπως και η περίθαλψή τους αφού υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση.

Τα ομοσπονδιακά εργαστήρια στις ΗΠΑ οφείλουν να τηρούν το λεπτομερές ρυθμιστικό πλαίσιο με βάση το οποίο υλοποιήθηκε ο σημαντικός νόμος Animal Welfare Act που επικυρώθηκε το 1966 από τον τότε πρόεδρο Λίντον Τζόνσον. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα πανεπιστημιακά ή τα ιδιωτικά εργαστήρια, στα ομοσπονδιακά δεν γίνονται έλεγχοι από το υπουργείο Γεωργίας, αφού υποτίθεται ότι αυτοελέγχονται.

Τα περιστατικά που καταγράφηκαν

Η αποκάλυψη των πολλαπλών παραβάσεων δείχνει ότι αυτή η αυτορύθμιση απέτυχε, υποστήριξε η Άλκα Τσάντνα, η υπεύθυνη της έρευνας για τα ζώα εργαστηρίων στην PETA. Τουλάχιστον πέντε φορές, ποντίκια πέθαναν από πείνα ή από αφυδάτωση επειδή κανείς δεν σκέφθηκε να τους δώσει νερό και τροφή. «Το πρόβλημα δεν παρατηρήθηκε στους καθημερινούς ελέγχους», αναφέρει έκθεση από τον Ιούνιο του 2018.

Άλλα παραδείγματα δείχνουν την ανικανότητα του προσωπικού που είχε αναλάβει να φροντίζει τα ζώα, είπε η Τσάντνα. Για παράδειγμα, ένας σκύλος κάηκε από την ηλεκτρική κουβέρτα που του έδωσαν επειδή στο δωμάτιο έκανε πολύ κρύο. Κανείς δεν φρόντισε να διαπιστώσει αν η κουβέρτα λειτουργούσε κανονικά.

Σε ένα άλλο περιστατικό, 13 ποντίκια πέθαναν σε μία νύχτα εξαιτίας προβλήματος στο σύστημα θέρμανσης. Τον Ιούλιο του 2018, ερευνητής χορήγησε ένα διάλυμα άλατος σε 15 ψάρια-ζέβρες, παρότι δεν είχε εγκριθεί αυτή η διαδικασία. Τέσσερα ψάρια πέθαναν ακαριαία. Τρεις εβδομάδες αργότερα, επαναλήφθηκε το ίδιο, μη εγκεκριμένο πρωτόκολλο σε 18 ψάρια: τα επτά πέθαναν και στα υπόλοιπα χρειάστηκε να γίνει ευθανασία.

Σε άλλη περίπτωση, πρωτεύοντα έμειναν για πέντε μήνες σε δωμάτια όπου το φως δεν έσβηνε ποτέ, πρακτική που θεωρείται βασανιστήριο όταν γίνεται σε ανθρώπους. Κατ' επανάληψη, ζώα χειρουργούνταν και στη συνέχεια δεν τους χορηγούσαν την κατάλληλη μετεγχειρητική περίθαλψη. Για όλα αυτά δεν φαίνεται πως υπήρξαν κυρώσεις.

Η Πόλα Κλίφορντ, διευθύντρια της Americans for Medical Progress, μιας ένωσης που υπερασπίζεται τη χρήση ζώων στην έρευνα, ισχυρίστηκε ότι «δεδομένου του μεγέθους των NIH και του τεράστιου αριθμού ζώων που χρησιμοποιούνται, τα επεισόδια αυτά στην πραγματικότητα είναι πολύ σπάνια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM