Η Νοτιοανατολική Ασία θα μπορούσε να θεωρηθεί ο παγκόσμιος κόμβος της απάτης και του οργανωμένου εγκλήματος.
Υπάρχει όμως ένα μέρος που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος, παίρνει τα πρωτεία και ο νόμος, είναι ζήτημα πολυτέλειας.
Από τότε που η Μιανμάρ αφέθηκε έρμαιο των εξελίξεων της εμφύλιας σύγκρουσης από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021 και μετά, μετατράπηκε σε «παιδική χαρά για πολέμαρχους, εμπόρους όπλων, απατεώνες, συνδικάτα ναρκωτικών και στρατηγούς που καταζητούνται από διεθνή δικαστήρια» όπως σχολιάζουν οι New York Times.
Η εγκληματικότητα, που βρίσκει πρόσφορο έδαφος στη Μιανμάρ, εκτοξεύει τους καρπούς της παραβατικότητάς της σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σήμερα, η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο και είναι επίσης μεγάλος παραγωγός συνθετικών ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της μεθαμφεταμίνης, της κεταμίνης και της φαιντανύλης.
Με τα εργαστήρια σε έξαρση και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου να δηλώνουν ανίσχυρες και καταβεβλημένες, οι τιμές των ναρκωτικών είναι ανησυχητικά χαμηλές. Πιστεύεται, πως η Μιανμάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο ορισμένων βαρέων σπάνιων στοιχείων γαιών που τροφοδοτούν την καθαρή ενέργεια, τα οποία εξορύσσονται παράνομα και αποστέλλονται στην Κίνα κατά μήκος παλαιών διαδρομών λαθρεμπορίου.
Η χώρα «φιλοξενεί» παράλληλα, επίσης την υψηλότερη ποιότητα νεφρίτη στον κόσμο, μεγάλο μέρος του οποίου εξορύσσεται από -συνήθως νεαρούς άνδρες- εθισμένους στα ίδια ναρκωτικά που «κατακλύζουν» την παγκόσμια αγορά.
Με πληροφορίες από New York Times