Το κοινοβούλιο του Λιβάνου εξέλεξε τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ αρχηγό του στρατού ως νέο πρόεδρο της χώρας, Ζοζέφ Αούν, τερματίζοντας ένα πολυετές πολιτικό αδιέξοδο και προεδρικό κενό.
Ο αρχηγός του στρατού, Ζοζέφ Αούν, ψηφίστηκε πρόεδρος του Λιβάνου μετά από δύο γύρους ψηφοφορίας. Αυτό έγινε μετά από σθεναρές προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ να συγκεντρώσουν υποστήριξη για τον Αούν, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην Ουάσινγκτον και το Ριάντ.
Αφού ανακηρύχθηκε πρόεδρος, ο Αούν αποχώρησε ουσιαστικά από τον στρατιωτικό του ρόλο. Έφτασε στο κοινοβούλιο για να ορκιστεί πρόεδρος ντυμένος με πολιτική ενδυμασία. Ο Λίβανος ήταν χωρίς πρόεδρο από το τέλος της θητείας του πρώην προέδρου Μισέλ Αούν -ο οποίος δεν έχει συγγένεια με τον Ζοζέφ Αούν- τον Οκτώβριο του 2022. Ο πρώην πρόεδρος υποστηριζόταν από την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ. Οι διαπραγματεύσεις για τον διάδοχό του απέβησαν άκαρπες, αναζωπυρώνοντας τις εντάσεις μεταξύ του φιλοδυτικού και του φιλοϊρανικού στρατοπέδου της χώρας.
Πριν από τις σημερινές κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, υπήρξαν 12 αποτυχημένες προσπάθειες εκλογής προέδρου τα τελευταία δύο χρόνια.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ τον περασμένο Νοέμβριο, φαίνεται ότι επιτάχυνε επίσης τις πολυαναμενόμενες προεδρικές εκλογές. Η Χεζμπολάχ -η οποία δέχθηκε βαριά πλήγματα από την επίθεση του Ισραήλ- ο κύριος σιίτης σύμμαχός της, Αμάλ, πιστεύεται ευρέως ότι ψήφισαν υπέρ του Αούν στον δεύτερο γύρο, αφού απέφυγαν να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο. Ο Αούν κέρδισε με 99 ψήφους επί 128 στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.
Ο στρατός του Λιβάνου δεν συμμετείχε στον ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά αποτελεί βασικό παράγοντα στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Αυτή προβλέπει ότι ο στρατός πρέπει να αναπτυχθεί σε περιοχές που κυριαρχούνται από τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ο οποίος συνορεύει με το Ισραήλ. Απαιτεί επίσης από τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν από το λιβανέζικο έδαφος. Στο πλαίσιο του ομολογιακού συστήματος κατανομής της εξουσίας της μικροσκοπικής χώρας της ανατολικής Μεσογείου, ο πρόεδρος του Λιβάνου είναι συνήθως χριστιανός Μαρωνίτης.
Με πληροφορίες από CNN