To happy χάπι και η ανέχεια των καιρών

To happy χάπι και η ανέχεια των καιρών Facebook Twitter
0

Η επέτειος του Αγίου Βαλεντίνου είχε για πρώτη φορά φέτος τόσο ψυχαναλυτική φροντίδα από το διεθνές πάνελ των ειδικών, που προσέφερε μέσα από άρθρα, blogs και αναρτημένες συμβουλές καταφύγιο στον κάθε πονεμένο. Όχι πουλώντας σάρκα, dates, porno και πλαστικές κούκλες, όπως προέβλεπαν ότι θα συνέβαινε οι ειδήμονες κάποια χρόνια πριν, που δήλωναν ότι έτσι επρόκειτο να εξελιχθεί το συναίσθημα με την τεχνολογική βοήθεια επιστημών και ερευνών. Αντίθετα, φέτος η επιστήμη επέδειξε τη συμπαράστασή της σε όσους τους απέρριψαν, σ' αυτούς που δεν τους αγάπησαν, σ' εκείνους που έμειναν μόνοι. Το «Newsweek» δημοσίευσε την πρωτοποριακή έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα που έσκυψε με απεικονιστικές και αιματολογικές μετρήσεις στη ραγισμένη καρδιά και στην άδεια αγκαλιά. Εκείνοι που απορρίφθηκαν, κατέληξε η μελέτη, γίνονται επιθετικοί, μειώνουν τα επίπεδα της ανοσολογικής τους άμυνας και αποδίδουν αισθητά πολύ χαμηλότερα στην όποια πνευματική εργασία .Εκτός από τα παραδοσιακά γνωστά επακόλουθα της όποιας ρομαντικής ή κοινωνικής απόρριψης, με τη μείωση της αυτοεκτίμησης, την κατάθλιψη και ούτω καθεξής, η μοντέρνα ιατρική προχώρησε για να εντοπίσει κι άλλα, ευεργετικά ή βλαπτικά γι' αυτές τις περιπτώσεις, αντίδοτα και καθημερινά τρικ.

Το συναίσθημα του ακυρωμένου δεν βελτιώνεται, είπαν, για παράδειγμα, με μια ταινία μικρού ή μεγάλου μήκους με happy end. Ίσως όμως απαλύνεται, έδειξαν οι μελέτες, αν χρυσώσει κανείς το χάπι, προσφέροντας με την απόρριψη έναν καλό λόγο, ένα σοκολατάκι, ένα ευχαριστώ! Το πιο εκκωφαντικό επιστημονικό βοήθημα έρχεται ταυτόχρονα, όμως, από άλλη γωνιά του κόσμου και άλλη ομάδα ερευνητών. Στην Ολλανδία ανακάλυψαν το «happy χάπι» που σβήνει τις δυσάρεστες αναμνήσεις και δίνει την αυτοπεποίθηση στους πληγωμένους ν' αντέξουν το σκληρό movie του εγκεφάλου τους με συνταγογράφηση γιατρών και ειδικών.

Δεν είναι άλλο από τη γνωστή κατηγορία των βητα-αναστολέων, καρδιολογικό φάρμακο, που ρυθμίζει, όπως ανακαλύφθηκε, τη χημεία του εγκεφάλου στην αντίληψη του τρόμου και τα αντανακλαστικά του πανικού. Μ' ένα αντίστοιχο μηχανισμό δίνει τη δύναμη σε «ανώνυμους τραυματισμένους» να ξεπερνούν τον πόνο της ψυχής, την πίκρα της απόρριψης, το σοκ, ίσως αύριο, της επερχόμενης απόλυσης και ό,τι άλλο επιφυλάσσει στον κόσμο μας η οικονομική καταιγίδα των καιρών.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ