Το σωματείο ANIMA περιθάλπει τα άγρια ζώα στην Ελλάδα

Το σωματείο ANIMA περιθάλπει τα άγρια ζώα στην Ελλάδα Facebook Twitter
Εκείνα που φτάνουν στην ΑΝΙΜΑ προέρχονται κυρίως από τη νότια Ελλάδα, τα νησιά και την Κρήτη. Τα περισσότερα είδη είναι πουλιά (π.χ. οι ιδιαίτερης σημασίας ασπροπάρηδες, μαυρόγυπες και χρυσαετοί) και ακολουθούν οι χελώνες.
0

Από το 2005, που ιδρύθηκε, το σωματείο ΑΝΙΜΑ περιθάλπει τραυματισμένα και άρρωστα άγρια ζώα απ' όλη την Ελλάδα, βοηθώντας τα έπειτα να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Ο σταθμός του στην Καλλιθέα παραμένει ανοιχτός 365 μέρες τον χρόνο, υποδεχόμενος ζώα σε δύσκολη κατάσταση που έχουν εντοπιστεί και αποσταλεί από δασαρχεία, δήμους, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, θηροφυλακή και πολίτες.


Η ομάδα του ΑΝΙΜΑ αποτελείται από ανθρώπους με μακρά εμπειρία στην περίθαλψη άγριων ζώων στην Ελλάδα, καθώς και από κτηνιάτρους, βιολόγους, δασολόγους και φίλους της φύσης και της άγριας ζωής. Συνεργάζεται, επίσης, με ειδικούς επιστήμονες και υποστηρίζεται από επιστημονική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν κτηνίατροι, βιολόγοι, δασολόγοι, νομικοί, εκπαιδευτικοί. Δημιουργήθηκε από την ομάδα που αποχώρησε από το ΕΚΠΑΖ της Αίγινας το 2004.


«Ο βασικός στόχος της είναι η περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον με σύγχρονες και επιστημονικές μεθόδους» λέει η Μαρία Γανωτή, σταθερό μέλος της ομάδας.

«Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρατικός φορέας που να ασχολείται με το αντικείμενο αυτό, η ΑΝΙΜΑ, μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις περίθαλψης άγριων ζώων, έρχεται να καλύψει μια βασική ανάγκη για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα. Παραλαμβάνοντας άγρια ζώα απ' όλη την Ελλάδα, περιθάλπει σε ετήσια βάση περισσότερα από 4.000 πουλιά, θηλαστικά και ερπετά. Μεταξύ των ζώων αυτών συγκαταλέγονται και σπάνια ή και απειλούμενα με εξαφάνιση άγρια ζώα».

Με τους βιοτόπους τους υποβαθμισμένους και τον ζωτικό τους χώρο να συρρικνώνεται, τα ζώα υποφέρουν από ατυχήματα αλλά και επιθέσεις. Εκείνα που φτάνουν στην ΑΝΙΜΑ προέρχονται κυρίως από τη νότια Ελλάδα, τα νησιά και την Κρήτη.


Με τους βιοτόπους τους υποβαθμισμένους και τον ζωτικό τους χώρο να συρρικνώνεται, τα ζώα υποφέρουν από ατυχήματα αλλά και επιθέσεις. Εκείνα που φτάνουν στην ΑΝΙΜΑ προέρχονται κυρίως από τη νότια Ελλάδα, τα νησιά και την Κρήτη. Τα περισσότερα είδη είναι πουλιά (π.χ. οι ιδιαίτερης σημασίας ασπροπάρηδες, μαυρόγυπες και χρυσαετοί) και ακολουθούν οι χελώνες.

Από την Καλλιθέα περνούν όμως και τσακάλια, ελάφια, ζαρκάδια, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, κουνάβια, σκίουροι και πολλά άλλα είδη ζώων. Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα η κ. Γανωτή είχε στα χέρια της ένα pink flamingo από την Ηλεία με κάταγμα στην ωμοπλάτη του και αρκετά όρνια που γλίτωσαν τον θάνατο σε περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης στην Αιτωλοακαρνανία.

Το σωματείο ANIMA περιθάλπει τα άγρια ζώα στην Ελλάδα Facebook Twitter
'Ενας χρυσοετός που φιλοξενείται στο σωματείο του ΑΝΙΜΑ.


Πώς καταφέρνουν όμως και ανταποκρίνονται οικονομικά; «Οι πόροι μας προκύπτουν από χορηγίες ιδρυμάτων, εταιρικές χορηγίες, δωρεές μελών και φίλων. Αν δεν υπήρχε η εθελοντική προσφορά εργασίας και οι δωρεές σε είδος, θα είχαμε τα τριπλάσια έξοδα, γι' αυτό λέμε ότι οι εθελοντές μας είναι οι μεγαλύτεροι χορηγοί μας» αναφέρει η κ. Γανωτή.


Τα τελευταία χρόνια η ομάδα επιχειρεί να αναπτύξει και εκπαιδευτικές δράσεις. «Η περίθαλψη και επανένταξη των χιλιάδων άγριων ζώων που φτάνουν κάθε χρόνο απ' όλη την επικράτεια είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται οι υπόλοιπες δραστηριότητές μας: η περιβαλλοντική αγωγή, τα σεμινάρια, σε εμπλεκόμενους φορείς, χειρισμού άγριων ζώων και παροχής πρώτων βοηθειών, η συλλογή και επεξεργασία των επιστημονικών δεδομένων που προκύπτουν από την περίθαλψη, οι εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για περιβαλλοντικά ζητήματα, η οργάνωση γιορτών και πανηγυριών με αφορμή απελευθερώσεις άγριων ζώων κ.λπ.

Το υπουργείο Παιδείας έχει εγκρίνει δύο προγράμματα της ΑΝΙΜΑ, ένα που γίνεται στα σχολεία και ένα που γίνεται στην ύπαιθρο. Πέραν αυτών, οργανώνουμε κάθε χρόνο γιορτές για παιδιά, όπως τα Τρυγοπατήματα, και εκδρομές που έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα».

Το σωματείο ANIMA περιθάλπει τα άγρια ζώα στην Ελλάδα Facebook Twitter
Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρατικός φορέας που να ασχολείται με το αντικείμενο αυτό, η ΑΝΙΜΑ, μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις περίθαλψης άγριων ζώων, έρχεται να καλύψει μια βασική ανάγκη για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα.
Το σωματείο ANIMA περιθάλπει τα άγρια ζώα στην Ελλάδα Facebook Twitter
Ένα ελαφάκι που βρέθηκε από περιπάτητές στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.
Το σωματείο ANIMA περιθάλπει τα άγρια ζώα στην Ελλάδα Facebook Twitter
Η ομάδα του ΑΝΙΜΑ αποτελείται από ανθρώπους με μακρά εμπειρία στην περίθαλψη άγριων ζώων στην Ελλάδα

Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει την ΑΝΙΜΑ;

Η ΑΝΙΜΑ χρειάζεται προσφορά εθελοντικής εργασίας, δωρεές σε είδος και οικονομική υποστήριξη.

Βρήκατε κάποιο άγριο ζώο; Τηλεφωνήστε στα: 210 9510075, 6972 664675

Αρ. τραπεζικού λογαριασμού:

Δικαιούχος Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής

EUROBANK: 0026-0052-21-0101152035

IBAN EUROBANK: GR46 0260 0520 0002 101 0115 2035

BIC: ERBKGRAA

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5037-055201-578

ΙΒΑΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR79 0172 0370 0050 3705 5201 578

BIC: PIRBGRAA

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H ομάδα Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου βοηθά με κάθε τρόπο τα ζώα της περιοχής

Νέα Στήλη: Do the right thing / H ομάδα Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου βοηθά με κάθε τρόπο τα ζώα της περιοχής

Οι εθελοντές της ομάδας έχουν επιλέξει να προσφέρουν με πολλή αγάπη, διάθεση και θέληση τον προσωπικό τους χρόνο για να βοηθήσουν τα αδέσποτα ζώα που υπάρχουν στον Ασπρόπυργο.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM