Έρευνα: Ένα τσιγάρο κάνναβης μπορεί να συνδέεται με προσωρινά ψυχιατρικά συμπτώματα

Έρευνα: Ένα τσιγάρο κάνναβης μπορεί να συνδέεται με προσωρινά ψυχιατρικά συμπτώματα Facebook Twitter
2

Παρότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο κάνουν χρήση κάνναβης και σε πολλές χώρες χρησιμοποιείται νομίμως και για ιατρικούς λόγους, μια νέα επιστημονική επιθεώρηση επισημαίνει τους κινδύνους στην υγεία.

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, η αντιπαράθεση για τα οφέλη και τους κινδύνους από τη χρήση μαριχουάνας είναι περίπλοκη και εξαρτάται από χημικές ενώσεις που ενεργοποιούνται.

Μια ανάλυση υπάρχουσας έρευνας που δημοσιεύτηκε την Τρίτη επισημαίνει πως μία δόση της κύριας ψυχοδραστικής ουσίας (THC) που περιέχεται στην κάνναβη - που αντιστοιχεί σε ένα τσιγάρο - σε κατά τ'άλλα υγιείς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει προσωρινά ψυχιατρικά συμπτώματα - περιλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τη σχιζοφρένεια.

«Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως γενικώς υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους, ακόμα κι αν είναι υγιείς πως μπορούν να εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα με μία μόνο δόση, μια κι έξω» τονίζει ο Όλιβερ Χάουζ, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και καθηγητής μοριακής ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King's College του Λονδίνου.

«Τα συμπτώματα προκαλούν αναστάτωση και μπορούν να επηρεάσουν τη σκέψη. Δεν πρόκειται απλώς για κάτι που θα έχει επιπτώσεις σε ανθρώπους με ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας» προσθέτει ο ίδιος, σημειώνοντας ασφαλώς πως το να εμφανίσει κανείς συμπτώματα, δεν σημαίνει πως πάσχει από ψυχική ασθένεια.

Τα ψυχιατρικά συμπτώματα περιλάμβαναν παραισθήσεις και παράνοια, επισημαίνει ο Χάουζ - όπως η εντύπωση πως ακούς φωνές ή πως απειλείσαι από κάποιους.

Επιπλέον «υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που παραιτήθηκαν ή έχασαν το κίνητρό τους. Και παρότι αυτά είναι λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα κάποιου να οδηγήσει ή να πάει στη δουλειά. Όταν παίρνεις μια δόση, τα συμπτώματα είναι προσωρινά και διάρκειας μερικών ωρών. Ωστόσο, αν η χρήση είναι συχνή, μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις με διάρκεια» προσθέτει.

Παρόλα αυτά, η ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancete Psychiatry, διαπιστώνει πως δεν υπάρχουν στοιχεία πως η κανναβιδιόλη (CBD), μια μη ψυχοδραστική χημική ένωση στην κάνναβη που χρησιμοποιείται στα ιατρικά σκευάσματα κάνναβης και άλλων προϊόντων, προξενεί ψυχιατρικά συμπτώματα. Κατι που ο Χάουζ χαρακτηρίζει «καθησυχαστικό», σημειώνοντας ωστόσο πως τα διαθέσιμα στοιχεία για αυτό είναι περιορισμένα.

Παρότι πρόκειται για παρεμφερείς χημικές ενώσεις που αμφότερες απαντώνται στην κάνναβη, τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD) δεν έχουν την ίδια επίδραση. Η THC είναι η ουσία που προκαλεί ευφορία ενώ η CBD θεωρείται πως έχει οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να προξενεί το ίδιο αίσθημα ευφορίας.

Ο Χάους τονίζει πως αυτοί που χαράσσουν πολιτική, οι ρυθμιστικοί φορείς και οι υγειονομικοί παράγοντες πρέπει να λάβουν υπ'όψιν τους ενδεχόμενους κινδύνους όταν εξετάζουν την ιατρική χρήση της THC.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Είναι γνωστό οτι η κανναβη σχετίζεται με ψυχωσικά επεισόδια εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι ψυχίατροι, μία απο τις πρώτες ερωτήσεις που κάνουν σε κάποιον νέο με ψυχωσική συνδρομή, είναι αν κάνει χρήση κάνναβης. Για κάποιον - ανεξήγητο; - λόγο, όλη η προπαγάνδα που γίνεται για την νομιμοποίησή της και την προώθηση της χρήσης της τα τελευταία 10 χρόνια, αποκρύπτει εντελώς αυτά τα δεδομένα ή τα υποβαθμίζει, προβάλλοντας μόνο την αναλγητική δράση που έχει σε καρκινοπαθείς. Είναι απορίας άξιο γιατί συμβαίνει αυτό - ή όχι και τόσο, αν σκεφτούμε τί ποσά διακυβεύονται και τί κοινωνικός έλεγχος ασκείται μέσω της κάνναβης.