Κύθνος

Κύθνος Facebook Twitter
0

Ποιος από σας δεν έχει πάει Κύθνο; Τόσοι πολλοί; Ώρα να το διορθώσουμε... Δυο βήματα από Πειραιά και Ραφήνα, το πολύ σε 2.30 ώρες με το συμβατικό πλοίο βρίσκεσαι Κύθνο ή Θερμιά (ονομάστηκε έτσι το 1292 από τις θερμές πηγές του), ανάμεσα στην Τζιά και τη Σέριφο. Πρώτη επαφή με το νησί ο Μέριχας, το ασφαλές λιμάνι σε όμορφο κόλπο που μαζεύει πολύ τουρισμό. Η θάλασσα εδώ είναι τόσο καθαρή που δίπλα στα καράβια που πηγαινοέρχονται θα δεις ψαράδες και οικογένειες να κολυμπούν. Από το Μέριχα ξεκινούν οι δύο βασικές διαδρομές του νησιού. Η μία προς τη Χώρα (7 χλμ.) και συνεχίζει για τα Λουτρά (4 χλμ.) και την Αγία Ειρήνη. Η άλλη οδηγεί από το λιμάνι στο δεύτερο από τα δύο μεγάλα χωριά, τη Δρυοπίδα (4,5 χλμ.) και από κει στο θερινό οικισμό της Παναγίας Κανάλας (6,5 χλμ.) και τον Άγ. Δημήτριο (11 χλμ. από τη διασταύρωση του δρόμου προς Κανάλα μέχρι και τον όρμο).

Χώρα

Είναι ένα θαυμάσιο οικιστικό σύνολο με ανεμόμυλους, καμάρες και στεγάδια, μικρές πλατειούλες, γραφικά ξωκλήσια και σπιτάκια, πλακόστρωτα σοκάκια και χρωματιστά πορτοπαράθυρα που το χαίρονται 676 άνθρωποι το χειμώνα. Για ιδιαίτερες φωτογραφίες πηγαίνετε στο αιολικό πάρκο με τις πανύψηλες ανεμογεννήτριες.

Παραλίες

Στη διαδρομή προς Χώρα-Λουτρά συναντάμε τη μικρή αμμουδιά Μαρτινάκια, μετά τον όμορφο κόλπο της Επισκοπής και μετά μια σειρά από καταπληκτικές παραλίες, την Απόκριση και τη Φυκιάδα, με άμμο και τιρκουάζ νερά στα 4 χλμ. από τη Χώρα, λίγα αρμυρίκια και ψαροταβέρνες. Στη συνέχεια εμφανίζεται η πολύ ιδιαίτερη Κολώνα, με μια στενή λωρίδα άμμου να σε οδηγεί σε μια φυσική προεξοχή του νησιού.

Αγία Ειρήνη, Σχοινάρι, Αρκούδι, Αϊ Σώστης και Ποτάμια στα βορειοανατολικά του νησιού με εκπληκτικά νερά. Σε μικρή απόσταση από το χωριό Δρυοπίδα ένας δρόμος σε βγάζει στο Καλό Λιβάδι, το Λιοτρίβι, τις Λεύκες, το Ζογκάκι, τη Νάουσα, το Κουρί, τον Άγ. Στέφανο, τον Αϊ Γιάννη και τα Βασιλικά με γαλαζοπράσινα νερά, άμμο, ενοικιαζόμενα δωμάτια στο κύμα και φρέσκο ψάρι. Πηγαίνοντας για το νοτιότερο άκρο του νησιού στον όρμο του Αγ. Δημητρίου, δρομάκια διακλαδίζονται για να σε οδηγήσουν στις παραλίες της νοτιοανατολικής πλευράς: Αϊ Νικόλας, Σκύλος, Σιμούσι, Γαϊδουρόμαντρα, όλες στην περιοχή της Πετρούσας. Τα Φλαμπούρια, ο Μαυριανός με ψιλή άμμο και διαυγή νερά βρίσκονται στα νοτιοδυτικά.

Τι να δω

Το ηλιοβασίλεμα από τον Κάβο του Μάρκου, στον Μέριχα, το λιμάνι του νησιού, που οι φανατικοί του σπορ λένε ότι είναι το ωραιότερο στις Κυκλάδες.

Την Κανάλα, (η μία από τις τρεις αδελφάδες Παναγιές που προστατεύουν το νησί, δύσκολο να εμφανιστεί μπροστά σου παρά μόνο αν είσαι η κ. Λουκά, οι άλλες δύο είναι η Παναγιά Νίκου και η Παναγιά Στρατολάτισσα), οικισμός στα 6 χλμ. από τη Δρυοπίδα, με υπό ανάπτυξη τουριστικές υποδομές.

Όταν φτάσετε στο νησί, ρωτήστε αν γίνεται κάποιο πανηγύρι, μικρό ή μεγάλο - αφορμή για τους Θερμιώτες για γλέντια που κρατάνε δυο μέρες. Κυρίαρχο γνώρισμά τους οι «ζίες», συνδυασμός ντόπιων οργανοπαικτών βιολιού και λαούτου που φτιάχνουν μια πλήρη ορχήστρα! Δεκαπενταύγουστος και στις 8 Σεπτεμβρίου τα μεγάλα πανηγύρια στο νησί.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος: 22810 31277
Λιμεναρχείο: 22810 32290
Τουριστικές πληροφορίες: 22810 32250
Τουριστικά πρακτορεία: 22810 32242, 32104, 32345

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ:
Λουτρά:
22810 31218
Κανάλα: 32052
Ειρήνη: 32052

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ