Ενώ οι ΗΠΑ σκαρφάλωσαν στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε κρούσματα κορωνοϊού, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία, μέσα σε μία εβδομάδα 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για το πρόγραμμα παροχών σε ανέργους.
Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ στη χώρα των 327,2 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το τελευταίο μαζικό κύμα αιτήσεων από απολυμένους σε ταμεία ανεργίας είχε καταγραφεί το 1982, όταν 695.000 Αμερικανοί είχαν υποβάλει αίτηση μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ κάλπαζε ο πληθωρισμός. Όμως αυτό που συμβαίνει τώρα είναι χωρίς προηγούμενο, καθώς η πανδημία πλήττει με πρωτοφανή τρόπο επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς.
Απολυμένοι υπάλληλοι υπέβαλαν μαζικά αιτήσεις μέσω Διαδικτύου και τηλεφώνου, με αποτέλεσμα να «καταρρεύσει» το σύστημα. Κάποιοι περίμεναν ολόκληρες ώρες στην τηλεφωνική αναμονή των υπηρεσιών και οι επίσημες ιστοσελίδες έπεσαν σε πολλές Πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη και το Όρεγκον.
«Μόνο η αρχή»
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να «ελπίζει» ότι μέχρι το Πάσχα θα αρχίσουν να ανοίγουν ξανά οι επιχειρήσεις, ωστόσο αρκετοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ο μέχρι τώρα αντίκτυπος της πανδημίας είναι «μόνο η αρχή» και έως και 40 εκατομμύρια Αμερικανοί κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους μέχρι το τέλος Απριλίου.
Η Τράπεζα της Αμερικής είχε προβλέψει ότι τρία εκατομμύρια Αμερικανοί θα υπέβαλλαν αίτηση, αλλά η πραγματικότητα ξεπέρασε και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. «Είναι μια εκτεταμένη "σφαγή"» δήλωσε στην «Washington Post» ο Τζέικομπ Ρόμπινς, επίκουρος καθηγητής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Ίλινόις, στο Σικάγο. «Και η κατάσταση θα χειροτερεύσει» προσθέτει χαρακτηριστικά.
Οι απολύσεις εκτοξεύτηκαν την προηγούμενη Δευτέρα, όταν ο Πρόεδρος Τραμπ διεμήνυσε την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, αναγκάζοντας αναρίθμητα εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις να βάλουν επ' αόριστον «λουκέτο». Αρκετοί περιμένουν ένα ακόμα εκατομμύριο αιτήσεων αυτή την εβδομάδα.
Ειδικοί εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός των Αμερικανών που έχασαν την δουλειά τους εξαιτίας του κορωνοϊού πιθανότατα είναι πολύ μεγαλύτερος από 3,3 εκατομμύρια, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για την συγκεκριμένη δέσμη μέτρων. Αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές και άνθρωποι που διέμεναν στις Πολιτείες όπου εργάζονταν για λιγότερο από έξι μήνες δεν είναι εξασφαλισμένοι σε αυτή την περίπτωση.
Με πληροφορίες από «Washington Post»
σχόλια