Παρά τις πολύχρωμες εικόνες της ολλανδικής υπαίθρου, η ανθοκομική βιομηχανία συνεχίζει να μαραίνεται λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Οι ανθοκόμοι διατηρούν όσα αποθέματα μπορούν, αλλά η πραγματικότητα είναι ζοφερή, καθώς η πλειοψηφία της φετινής σοδειάς θα καταλήξει στα αζήτητα.
«Οι απώλειες είναι τεράστιες» δήλωσε ο Michel van Schie της FloraHolland, ηγέτιδας εταιρείας στον χώρο της ανθοκομίας παγκοσμίως.
«Αυτήν τη στιγμή έχουμε μόνο το 30% του κανονικού μας κύκλου εργασιών και μιλάμε για την πιο πολυάσχολη περίοδο του έτους».
Οι καθημερινές πωλήσεις τον Μάρτιο συνήθως ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας με πιο εντατικούς ρυθμούς κατά τις διακοπές του Πάσχα και την Ημέρα της Μητέρας τον Μάιο.
Συνολικά, το 35% της παγκόσμιας εξαγωγής λουλουδιών και φυτών, αξίας 6,2 δισ. ευρώ ετησίως, προέρχεται από Ολλανδούς καλλιεργητές αλλά και από αγροκτήματα της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.
Ο Van Schie δήλωσε ότι τα προβλήματα οξύνθηκαν στις 13 Μαρτίου, καθώς οι ακυρώσεις πτήσεων και οι απαγορεύσεις των δημόσιων συγκεντρώσεων σε πολλές χώρες σήμαιναν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των λουλουδιών κατά τη δημοπρασία τους εκείνη την ημέρα δεν είχε πωληθεί και κυριολεκτικά τα λουλούδια καταστράφηκαν.
«Την επόμενη Δευτέρα (μετά τις 13 Μαρτίου) ήταν 50% η ζήτηση και στη συνέχεια έπρεπε να λάβουμε μέτρα. Είπαμε στους καλλιεργητές μας να μειώσουν την προσφορά, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να καταστραφούν τα λουλούδια».
Αρκετοί Ολλανδοί καλλιεργητές τουλίπας έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες για να απαλλαγούν από το απόθεμα, οργανώνοντας πωλήσεις με μειωμένες τιμές ή πραγματοποιώντας αποστολή λουλουδιών σε νοσοκομεία για να ευαισθητοποιήσουν τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τους ασθενείς. Αλλά αυτές είναι τοπικές λύσεις, καθώς το 85% των ολλανδικών λουλουδιών, κυρίως τουλίπες, εξάγεται.
Ο Ολλανδικός Οργανισμός Γεωργίας και Οπωροκηπευτικών (LTO) εκτιμά τις ζημίες σε ολόκληρη την ολλανδική γεωργική βιομηχανία στα 5 δισ. ευρώ. Συμβουλεύει, δε, τους αγρότες, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργητών λουλουδιών, να κρατούν τις αποδείξεις τους για τη σοδειά που καταλήγει στα σκουπίδια.
«Όταν δεν γιορτάζονται γενέθλια, όταν δεν υπάρχουν γάμοι, όταν δεν υπάρχουν άλλες εκδηλώσεις, δεν υπάρχει ανάγκη για λουλούδια σε τεράστιες ποσότητες» δήλωσε ο Van Schie.
Με πληροφορίες του Reuters
σχόλια