Κορωνοϊός και σεξ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κορωνοϊός και σεξ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε Facebook Twitter
Με λίγη φαντασία, υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσεις τον έρωτα χωρίς να έρθεις σε απευθείας επαφή.
0

Αν κάνω σεξ, μπορώ να κολλήσω κορωνοϊό; Είναι μια ερώτηση που μπορεί να έχετε σκεφτεί, αλλά ντρέπεστε να την εκφράσετε. Επειδή όμως η νέα κατάσταση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του Covid-19 επηρεάζει, μεταξύ άλλων και τη σεξουαλική μας δραστηριότητα, δύο ειδικοί απαντούν σε μερικές κομβικές ερωτήσεις που τους έθεσε το BBC. O Dr Alex George είναι γιατρός με εξειδίκευση στα επείγοντα περιστατικά (και πρώην συμμετέχων στο ριάλιτι «Love Island»). Η Alix Fox είναι δημοσιογράφος που καλύπτει θέματα γύρω από το σεξ, παρουσιάστρια της εκπομπής του BBC Radio 1 «Unexpected Fluids» και συμπαρουσιάστρια του podcast «The Modern Mann».

— Είναι ασφαλές να κάνω σεξ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού;

Dr Alex George: Αν είσαι σε σχέση, ζεις με αυτό το άτομο και μοιράζεστε το ίδιο περιβάλλον, δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι. Ωστόσο, αν ένας εκ των δύο σας εκδηλώσει συμπτώματα κορωνοϊού, τότε πρέπει να τηρήσετε την κοινωνική απόσταση και να απομονωθείτε ακόμα και μέσα στο ίδιο σπίτι. Ιδανικά, η απόσταση αυτή είναι δύο μέτρα, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό.

Alix Fox: Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις πως, αν τα συμπτώματα που εμφανίζεις είναι ελαφριά, δεν θα συμβεί απαραίτητα το ίδιο και στον/στη σύντροφό σου. Οπότε, αν εμφανίσεις οποιαδήποτε συμπτώματα, προσπάθησε να μείνεις μακριά.

Αν εμφανίσεις συμπτώματα και ήρθες σε επαφή πρόσφατα, πρέπει να τον/την ενημερώσεις. Ακόμα κι αν φίλησες κάποιον που στη συνέχεια εμφάνισε συμπτώματα, ενώ εσύ όχι, πρέπει να μπεις σε καραντίνα.

— Τι ισχύει για το σεξ με νέους συντρόφους;

Dr Alex: Σίγουρα δεν θα συμβούλευα να έχετε νέους σεξουαλικούς συντρόφους αυτήν τη στιγμή, γιατί μπορεί να γίνει μετάδοση του ιού.

Alix Fox: Μην ξεχνάς ότι κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Οπότε, ακόμα κι αν αισθάνεσαι εντελώς καλά, μπορείς να κολλήσεις κάποιον κι εκείνος κάποιους άλλους, μέσω της στενής επαφής ή των φιλιών.

— Φίλησα κάποιον/-α που γνώρισα πρόσφατα και στη συνέχεια εμφάνισε συμπτώματα. Τι κάνω;

Dr Alex: Αν συνέβη κάτι τέτοιο, μπες σε αυτο-απομόνωση. Παρακολούθησε τη δική σου πορεία. Αν εμφανίσεις κι εσύ συμπτώματα, δώσε μεγάλη προσοχή και ακολούθησε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. 

Alix Fox: Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για τον εαυτό μας, για τους άλλους και για τις σχέσεις μας. Αν εμφανίσεις συμπτώματα και ήρθες σε επαφή πρόσφατα, πρέπει να τον/την ενημερώσεις. Ακόμα κι αν φίλησες κάποιον που στη συνέχεια εμφάνισε συμπτώματα, ενώ εσύ όχι, πρέπει να μπεις σε καραντίνα.

— Δεν χρησιμοποιούσα προφυλακτικό με τον/τη σύντροφό μου πριν από την πανδημία. Πρέπει να αρχίσω τώρα;

Alix Fox: Η απάντηση εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο δεν χρησιμοποιούσατε προφυλακτικό. Αν το κάνατε επειδή είχατε ελεγχθεί για ΣΜΝ ή βρισκόσασταν σε ετεροφυλοφιλική σχέση, πριν από την εμμηνόπαυση της γυναίκας, και χρησιμοποιούσατε άλλη μέθοδο αντισύλληψης, τότε είστε μια χαρά. Αν όμως δεν χρησιμοποιούσατε προφυλακτικό επειδή βασιζόσασταν σε διακοπτόμενη συνουσία –ή απλώς επειδή παίρνατε ρίσκο–, τότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να χρησιμοποιείτε τώρα. 

— Μπορώ να κολλήσω κορωνοϊό από την επαφή με το αιδοίο ή το πέος της/του συντρόφου μου;

Dr Alex: Αν βρίσκεσαι στη φάση να αγγίζεις τα γεννητικά όργανα του/της συντρόφου σου, πιθανότατα φιλιέστε την ίδια στιγμή – και γνωρίζουμε ότι ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο. Συνεπώς, κάθε πιθανή μεταφορά του ιού από το στόμα, στα χέρια, στα γεννητικά όργανα, στη μύτη ή στο στόμα αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσής του. Χρειάζεται να μειώσουμε αυτή την πιθανότητα στο ελάχιστο. Οπότε δεν συνίσταται καμία επαφή με σύντροφο με τον οποίο δεν συζείτε.

— Πώς διατηρώ μια σχέση αυτή την περίοδο; Δεν θέλω να είμαι μόνος/-η.

Alix Fox: Η πανδημία κινητοποιεί πολλούς ανθρώπους να επαναδιαπραγματευτούν το τι σημαίνει καλή σεξουαλική ζωή, τι είναι απόλαυση. Έχω ακούσει για ανθρώπους που ανταλλάσσουν ερωτικές επιστολές μεταξύ τους, για άλλους που οργανώνουν ραντεβού, ενώ βρίσκονται σε καραντίνα, σε διαφορετικά μέρη και εκμεταλλεύονται τον χρόνο και την απόσταση. Πολλοί άνθρωποι έχουν γίνει ιδιαίτερα δημιουργικοί. Με λίγη φαντασία υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσεις τον έρωτα, χωρίς να έρθεις σε απευθείας επαφή. Από την άλλη, πολλοί θα ανακαλύψουν ότι δεν συντονίζονται με τους συντρόφους τους. Μπορεί με κάποιον/-α να βρισκόσασταν μία φορά την εβδομάδα και ξαφνικά να πρέπει να μοιραστείτε την ίδια στέγη. Μπορεί να θέλεις σεξ όταν ο/η σύντροφός σου δεν θέλει και το αντίστροφο. Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με σεβασμό και κατανόηση. Η συμβίωση δεν συνεπάγεται μόνιμη σεξουαλική διαθεσιμότητα. Και φυσικά, όποιος/-α βρεθεί σε κατάσταση δυσφορίας ή σεξουαλικού εξαναγκασμού από τον/τη σύντροφό του πρέπει να αναζητήσει βοήθεια.  

— Έχω μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσω κορωνοϊό αν είμαι οροθετικός;

Alix Fox: Ο Dr Michael Brady του Terrence Higgins Trust ανακοίνωσε μερικές σημαντικές σχετικές συμβουλές. Αν λαμβάνεις συστηματικά την αντιρετροϊκή αγωγή σου, έχεις καλό αριθμό CD4 (τα λευκά αιμοσφαίρια που αντιμετωπίζουν τον HIV) και μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, τότε δεν έχεις εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσεις κορωνοϊό. Οπότε, αν είσαι οροθετικός, συνέχισε να λαμβάνεις κανονικά την αγωγή σου και ακολούθησε τους ίδιους κανόνες όπως όλοι αναφορικά με την κοινωνική απόσταση.

Με πληροφορίες από BBC.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι σχέσεις στην εποχή του κορωνοϊού: Μία ψυχολόγος εξηγεί τι εντάσεις αναφύονται στον υποχρεωτικό εγκλεισμό

Υγεία & Σώμα / Οι σχέσεις στην εποχή του κορωνοϊού: Μία ψυχολόγος εξηγεί τι εντάσεις αναφύονται στον υποχρεωτικό εγκλεισμό

Μιλήσαμε με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Φωτεινή Κορναράκη για το πώς να διαχειριστούμε τη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί στις σχέσεις η εξάπλωση μίας παγκόσμιας πανδημίας.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΚΑ
Από τον πανικό μέχρι την άρνηση: Πώς η πανδημία επηρεάζει την ψυχολογία μας

Μια ειδικός μιλά / Από τον πανικό μέχρι την άρνηση: Πώς η πανδημία επηρεάζει την ψυχολογία μας

Η ψυχολόγος-κοινωνιολόγος Γεωργία Δηλάκη εξηγεί πώς μπορούμε να «θωρακιστούμε» ψυχολογικά απέναντι στον πανικό και την ξαφνική απομόνωση, αποφεύγοντας τις προκαταλήψεις και διατηρώντας την ψυχραιμία μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ