Κλείστε τα πάντα. Ξεκινήστε τα τεστ. Αναπτύξτε θεραπείες και εμβόλια. Αυτές είναι τα τρία βήματα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς.
Το σχέδιο του Μπιλ Γκέιτς έρχεται στον απόηχο των επίσημων κυβερνητικών εκτιμήσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη σύμφωνα με τις οποίες ο κορωνοϊός θα μπορούσε να σκοτώσει από 100.000 έως 240.000 Αμερικανούς. Ο συνιδρυτής της Microsoft και ειδικός στον τομέα της παγκόσμιας υγείας έκανε γνωστό το σχέδιό του μέσα από τη στήλη του στην Washington Post. Ο Μπιλ Γκέιτς, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί όλο και περισσότερες δημόσιες τοποθετήσεις για τον κορωνοϊό.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία να έχουν το προβάδισμα σχετικά με τον νέο κορωνοϊό», αναφέρει. «Παρόλα αυτά το παράθυρο για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων δεν έχει κλείσει», συμπληρώνει προσθέτοντας ότι οι τωρινές επιλογές θα καθορίσουν την ταχύτητα μείωσης των κρουσμάτων, τους θανάτους αλλά και το πόσο η οικονομία θα παραμείνει κλειστή.
Τα τρία βήματα
Στο άρθρο του ο Γκέιτς αναφέρει πως το πρώτο βασικό βήμα είναι μια συνεπή εθνική προσέγγιση σχετικά με τους περιορισμούς. «Παρά τις εκκλήσεις των ειδικών δημόσιας υγείας, ορισμένες πολιτείες και χώρες δεν έχουν κλείσει εντελώς. Σε ορισμένες πολιτείες είναι ακόμη ανοιχτές οι παραλίες, σε κάποιες άλλες εστιατόρια εξακολουθούν να σερβίρουν», υπογραμμίζει και κάνει λόγο για συνταγή καταστροφής.
«Οι ηγέτες της χώρας πρέπει να είναι ξεκάθαροι: Κλείσιμο παντού σημαίνει κλείσιμο παντού. Μέχρι να ξεκινήσει η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων σε όλη την Αμερική, μπορεί να χρειαστούν 10 εβδομάδες ή και περισσότερο, κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά του όπως έκανε συνήθως ή να δείχνει χαλαρότητα στους περιορισμούς», αναφέρει υπογραμμίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύουν ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές συνέπειες, περισσότερες πιθανότητες εκ νέου εμφάνισης του ιού και πρόκληση περισσότερων θανάτων.
Στη συνέχεια, ως δεύτερο βήμα, ο Μπιλ Γκέιτς προτείνει τονίζει την ανάγκη διαθεσιμότητας περισσότερων τεστ για τον ιό. «Πολλά περισσότερα τεστ πρέπει να είναι διαθέσιμα. Επίσης, θα πρέπει να συγκεντρώνουμε τα αποτελέσματα ώστε γρήγορα να μπορούμε να βρούμε εθελοντές για κλινικές δοκιμές και να μάθουμε, επιτέλους, πότε μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη πρόσφατα επέκτεινε τον αριθμό τεστ σε 20.000 την ημέρα» αναφέρει προσθέτοντας πως πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε όσους δουλεύουν στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Ένα «ασφαλές και αποτελεσματικό» εμβόλιο είναι το τρίτο βήμα για τον Γκέιτς. «Αν το χειριστούμε σωστά ίσως μπορέσουμε να έχουμε εμβόλιο σε διάστημα λιγότερο των 18 μηνών, που είναι η πιο μικρή χρονική περίοδος που χρειάστηκε να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο», αναφέρει χαρακτηρίζοντας ωστόσο την παρασκευή ενός εμβολίου ως «μισή μάχη».
«Για να προστατέψουμε τους Αμερικανούς και γενικά τους ανθρώπους ανά τον κόσμο, πρέπει να φτιάξουμε δισεκατομμύρια δόσεις», υποστηρίζει.
«Μπορούμε ακόμα να σώσουμε ζωές»
Στην κατακλείδα του άρθρου του, ο Μπιλ Γκέιτς σε ομιλία του, που έδωσε το 2015, και κατά την οποία παρότρυνε τους ηγέτες παγκοσμίως «να προετοιμαστούν για μια πανδημία με τον ίδιο τρόπο που προετοιμάζονται για ενδεχόμενο πολέμου, με προσομοιώσεις που θα έδειχναν τα κενά στο σύστημα».
«Όπως διαπιστώσαμε φέτος, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο». υπογράμμισε προσθέτοντας πως ακόμη πιστεύει ότι «εάν λάβουμε τις σωστές αποφάσεις τώρα, είμαστε ενημερωμένοι από τους επιστήμονες, με βάση τα στοιχεία και την εμπειρία των ειδικών της υγείας, μπορούμε να σώσουμε ζωές και η χώρα να γυρίσει στη δουλειά».
σχόλια