ΟΜΑΔΙΚΕΣ
Από 4 Φεβρουαρίου έως 13 Μαρτίου, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα ομαδική έκθεση με τίτλο «Belle Vue», όπου επτά εικαστικοί αποδίδουν τη δική τους ιδέα για την ωραία θέα. Συμμετέχουν οι Μωρίς Γκανής, Γιώργος Γυπαράκης, Δημήτρης Μπάμπουλης, Μανώλης Μπαμπούσης, Δημήτρης Τάταρης, Κατερίνα Χρηστίδη, Maria Friberg, Αλέξανδρος Ψυχούλης.
Στο The Art Foundation (TAF) η έκθεση «Nightwatch», που θα διαρκέσει έως 14 Φεβρουαρίου, εστιάζει στα αισθητικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά της νύχτας, αλλά και στις σκοτεινές και συχνά περιθωριακές δραστηριότητές της. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, προσεγγίζουν το θέμα της έκθεσης με ιδιαίτερη ματιά, εστιάζοντας στις σύνθετες σχέσεις που υπαινίσσεται και ευνοεί η νύχτα. Στον ίδιο χώρο από 4 Μαρτίου έως 6 Απριλίου επτά νέοι καλλιτέχνες ερμηνεύουν, μέσα από το δικό τους προσωπικό, δημιουργικό πρίσμα, το «Battlefield». Πρόκειται για ένα πεδίο μάχης στην κυριολεκτική απόδοση του όρου αλλά και έκφραση που, μεταφορικά, οριοθετεί έναν τόπο όπου εκτυλίσσονται συγκρούσεις παντός είδους.
Στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση θα εγκαινιαστεί στις 3 Φεβρουαρίου (και θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου) η ομαδική έκθεση εικαστικών με θέμα τη γραφή και τίτλο «Εν-γραφή». Όλοι οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος εξερευνούν τη γραφή ως ιστορία, τη σχέση χαρτιού και γραφής, τη γραφή ως αυτοτέλεια, τους ρυθμούς των σημείων γραφής, τη γραφή και το κείμενο ως εικόνα, μέσα από την επανάληψη και τη διάταξη των γραμμών στον χώρο του χαρτιού, τη γραφή ως κώδικα, ως μουσική, ως ύφανση, ως εικαστική και συμβολική χειρονομία, ως ζωγραφική, ως ενίσχυση της μνήμης, ως οντότητα άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάγνωση-αποκρυπτογράφηση και με τον αναγνώστη, ως ηχηρό ή άηχο ήχο, ως μη γραφή. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις για τη γραφολογία και τη χρήση της γραφής στην ιστορία της τέχνης.
Τέλος, στην Amp η έκθεση με τίτλο «Supernature: An exercise in loads», στην οποία συμμετέχουν 26 καλλιτέχνες από το εξωτερικό κυρίως αλλά και Έλληνες, και την οποία επιμελούνται η καλλιτέχνις Ραλλού Παναγιώτου και ο Ανδρέας Μελάς.
ΓΛΥΠΤΙΚΗ
Γνωστός για το γλυπτό του «Η Κοιμωμένη» που βρίσκεται στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών και το οποίο έφτιαξε το 1877 σε νεαρή ηλικία, ο Γιανούλης Χαλεπάς είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες. Η έκθεση σχεδίων και γλυπτών του στην Kalfayan Galleries (14 Ιανουαρίου έως 13 Φεβρουαρίου) μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα το πολυδιάστατο έργο του καλλιτέχνη και τον λαβυρινθώδη κόσμο της φαντασίας του. Σημειωτέον ότι έζησε μια τρικυμιώδη ζωή, ενώ για 13 χρόνια παρέμεινε έγκλειστος στο Ψυχιατρείο της Κέρκυρας.
ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ
Η έκθεση-δημοπρασία «Artists for Athens Pride» που διοργανώνει η γκαλερί The Breeder, εκτός από υποδειγματική ανασκόπηση σύγχρονης τέχνης, προσφέρει σε φιλότεχνους και συλλέκτες τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν ποιοτικά έργα σε εξαιρετικές τιμές, και συγχρόνως να υποστηρίξουν το κοινωνικό έργο του Athens Pride, εφόσον τα έσοδά της πηγαίνουν εξ ολοκλήρου για την υποστήριξη του εν λόγω θεσμού. Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, σχέδιο, βίντεο-animation, κολάζ, μεταξοτυπία και ψηφιακές τεχνικές από 22 καλλιτέχνες που δώρισαν αφιλοκερδώς σημαντικά έργα. Μερικοί από αυτούς είναι οι: Στιβ Γιαννάκος, Zoë Charlton, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Κατερίνα Κανά, Em Kei, Jeremy Kost, Kalup Linzy, Τέο Μιχαήλ, Μαρία & Ντόρα Παπαδημητρίου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Poka-Yio, Γιώργος Σαπουντζής, Scott Treleaven, Sharon Thomas, Νίκος Χαραλαμπίδης. Η δημοπρασία, που θα συνοδεύεται με κοκτέιλ πάρτι, θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου ενώ η έκθεση θα διαρκέσει από 2 - 13 Φεβρουαρίου.
VIDEO ART
Από 28 Ιανουαρίου έως 8 Μαρτίου το ΕΜΣΤ παρουσιάζει στον χώρο των Νέων Μέσων το «Media Lounge», το σύνολο των έργων του Tony Oursler, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του video art. Από τα μέσα της δεκαετίας του '70 ο Oursler, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, δημιουργεί έργα στα όρια μεταξύ βιντεοτέχνης, περφόρμανς, γλυπτικής και ζωγραφικής, τα οποία συχνά, είτε μέσω της αφήγησης είτε μέσω μιας δραματικής σκηνογραφίας, προσεγγίζουν με μια φαινομενική παιδικότητα θέματα κοινωνικής απομόνωσης και ψυχολογικών διαταραχών.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Από 28 Ιανουαρίου έως 10 Απριλίου η Ελληνοαμερικανική Ένωση, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Ελευσίνας, διοργανώνει έκθεση της φωτογράφου Μελίννας Καμινάρη με τίτλο «Στα όρια των αρχαιολογικών χώρων». Η έκθεση θα λάβει χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος». Περιλαμβάνει φωτογραφίες και συνεντεύξεις ατόμων που η φωτογράφος συνάντησε στη διάρκεια της έρευνάς της στις περιοχές που καθορίζουν τα όρια μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων και των σύγχρονων πόλεων της Αθήνας και της Ελευσίνας.
Τριάντα πέντε φωτογραφίες από τριάντα πέντε σύγχρονους Έλληνες φωτογράφους αποτελούν το νέο πρότζεκτ του Lightroom στο Soul, που θα παρουσιαστεί στις αρχές Φεβρουαρίου με τίτλο «Who we are» και διάρκεια έως τις 27 Φεβρουαρίου. Επιχειρώντας να απαντήσουν στο ερώτημα «ποιοι είμαστε», φωτογράφοι όπως οι
Aθηνά Χρόνη, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Σπύρος Στάβερης, Γιάννης Βασταρδής, Δημήτρης Μιχαλάκης, Jordan Makarof, Aσπασία Κουλύρα, Γιώργος Μουτάφης, Μάρω Κουρή, Κώστας Μασσέρας, Jonnek Jonneksson, Γιώργος Ζαχαρόπουλος κ.ά. συνθέτουν το πορτρέτο των Αθηναίων.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ
Στην γκαλερί a.antonopoulou.art μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου η έκθεση με τίτλο «Pink» της Άννας Λάσκαρη, που ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Στην έκθεση παρουσιάζεται μια σειρά σχεδίων με τίτλο «Speed Down» και η εγκατάσταση «Three Songs». Η εικονογραφία των σχεδίων αναφέρεται στη σχέση εργασίας και ελεύθερου χρόνου. Η εγκατάσταση «Three Songs» είναι ένα κουτί αποτελούμενο από τέσσερα δωμάτια. Εδώ ο θεατής καλείται να πραγματοποιήσει έναν μοναχικό περίπατο στους στενούς αλλά ανοιχτούς χώρους της κατασκευής. Η αφήγηση των δωματίων αποκαλύπτεται μόνο μέσα από την προσωπική προσέγγιση του θεατή και την αποκωδικοποίηση των συμβόλων που θα συναντήσει.
O Αμερικανός καλλιτέχνης Justin Lieberman παρουσιάζει στην Bernier/Eliades μια συλλογή υπό τον τίτλο «Salto Mortale», από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 8 Απριλίου, ενώ αμέσως μετά έργα του επίσης Αμερικανού Keith Sonnier, γνωστού για τα γλυπτά του με φωτισμό, εκτίθενται από τις 15 Απριλίου έως 21 Μαΐου.
DESIGN
Η έκθεση με τίτλο «Design for life» που θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 24 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα είναι μια πολυσυλλεκτική έκθεση για το design. Εκθέματα με πρωτοποριακά σχήματα, έντoνους χρωματισμούς, που προκαλούν και συγχρόνως προτείνουν μία άλλη άποψη, μία ανατροπή ίσως στον συμβατικό τρόπο της καθημερινής μας ζωής. Τα υπογράφουν γνωστοί designers, ενώ στo πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για το design με συμμετοχή καταξιωμένων ακαδημαϊκών και επαγγελματιών αλλά και με παρουσίαση νέων ταλαντούχων designers. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται δημιουργίες των: Alessandro Mendini, Alvar Aalto, Kenzo, Versace, Tapio Wirkala, Phillip Starck, Gio Ponti, Charles Eams, Karim Rashid, Zaha Hadid, Renzo Piano, Michael Thonet, Jasper Morisson.
ΠΙΚΑΣΟ
Από 28 Ιανουαρίου έως 10 Απριλίου στην πολυαναμενόμενη έκθεση «Πειραματισμοί στη λινοτυπία» που παρουσιάζεται στην Gagosian Gallery θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά χαρακτικά σε λινόλαιο που φιλοτέχνησε ο Πάμπλο Πικάσο από το 1959 έως το 1963. Ο Πικάσο τη συγκεκριμένη περίοδο, αντί να χρησιμοποιεί μία ξεχωριστή επιφάνεια από λινόλαιο για κάθε χρώμα, άρχισε να ξαναχαράζει την ίδια επιφάνεια. Χάραζε και ξανατύπωνε ανάλογα με τον αριθμό των χρωμάτων που ήθελε να χρησιμοποιήσει σε κάθε έργο και από το 1959 έως το 1962 έφτιαξε περίπου 100 χαρακτικά σε λινόλαιο, χρησιμοποιώντας τη νέα μέθοδο που είχε αναπτύξει. Το 1963 πειραματίστηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα με μία ακόμη πρωτότυπη τεχνική για χαρακτική σε λινόλαιο, χαρακτηριστικό παράδειγμα της οποίας αποτελεί το έργο «L' Etreinte 1» (Embrace), το οποίο απεικονίζει έναν άντρα και μία γυναίκα σε έναν δυναμικό εναγκαλισμό.
σχόλια