Η Δόμνα Σαμίου έχει πετύχει κάτι το μοναδικό: αν και δεν είναι σε όλους αντιληπτό το μέγεθος και η ποιότητα του έργου της, παρ’ όλα αυτά κέρδισε με τα χρόνια τον καθολικό σεβασμό και είναι ο ορισμός της αυθεντίας όσον αφορά την ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας και πέθανε στις 10 Μαρτίου 2012. Στα δεκατρία της χρόνια απέκτησε την πρώτη της επαφή με τη βυζαντινή μουσική, ως μαθητευόμενη του Σίμωνα Καρρά. Το 1954 προσλαμβάνεται στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής. Από τη θέση αυτή γνωρίζει τους σημαντικότερους λαϊκούς μουσικούς και το 1963 αρχίζει τα ταξίδια της στην επαρχία για επιτόπιες καταγραφές και συγκέντρωση μουσικού υλικού για το προσωπικό της αρχείο, με δικά της μηχανήματα. Το 1971 είναι μια σημαδιακή χρονιά, αφού παραιτείται από το ραδιόφωνο και βγαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή, τραγουδώντας μαζί με τον Διονύση Σαββόπουλο στο Ροντέο. Ξεκινά συνεργασίες με τις μεγάλες δισκογραφικές της εποχής και το 1981 ιδρύεται ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής - Δόμνα Σαμίου, με σκοπό τη διάσωση και προβολή της παραδοσιακής μουσικής. Η προσφορά της συνεχίζεται με αναρίθμητες συναυλίες κι εξαιρετικές εκδόσεις που αναδεικνύουν ελληνικούς ήχους και στίχους που ήταν παντελώς άγνωστοι στο ευρύ κοινό.
«Είναι ένας άνθρωπος που έρχεται σ’ εμάς από έναν άλλο χρόνο και ακριβώς επειδή έρχεται από έναν άλλο χρόνο μπορεί και μας παρηγορεί, μπορεί και μας ανακουφίζει, και μόνον έτσι, σιγά-σιγά, αλλάζουμε», έχει γράψει γι’ αυτήν ο Διονύσης Σαββόπουλος. «Όταν ακούω να τραγουδάει μ’ αυτήν τη φωνή οποιοδήποτε άλλο είδος τραγουδιού, βάζοντας και σ’ αυτό, έτσι πρόσκαιρα, τη σφραγίδα της, κατανοώ το βάρος και τη σημασία της επιλογής και, γιατί όχι, της θυσίας της», αναφέρει η στενή της φίλη και συνεργάτις της Μιράντα Τερζοπούλου. «Οι συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η έρευνα, οι καταγραφές, οι εκδόσεις και πάνω απ’ όλα το πάθος και η διαθεσιμότητά της στην προσπάθεια αυτή την κάνουν άξια της πιο μεγάλης τιμής που οφείλεται σε αφοσιωμένους ανθρώπους», σημειώνει ο καλλιτεχνικός επιμελητής της εκδήλωσης Γιώργος Παπαδάκης.
Οι προαναφερθέντες και άλλοι πολλοί θα βρίσκονται στις 8 Ιουλίου στο Ηρώδειο, όπου το Φεστιβάλ Αθηνών αφιερώνει στη μνήμη της μια βραδιά για ν’ αποτίσει φόρο τιμής σ’ έναν άνθρωπο που αναζητούσε ακούραστα τη μυστική ουσία των παραδοσιακών τραγουδιών.
σχόλια