Oι L.A Times σε άρθρο τους με αφορμή τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη και όσα ακολούθησαν αναρωτιούνται, πώς η Αθήνα που υπερηφανευόταν για την ασφάλεια της μετατράπηκε από μία από τις ασφαλέστερες πόλεις στην Ευρώπη, σε πρωτεύουσα του φόβου. Η εφημερίδα, στο άρθρο με τίτλο “Το έγκλημα ρίχνει τη βαριά σκιά του πάνω από την Αθήνα”, αφού περιγράφει το σκηνικό της δολοφονίας του 44χρονου στο κέντρο της Ελληνικής πρωτεύουσας αναφέρεται στη συνέχεια στη δολοφονία του 21χρονου μετανάστη από το Μπαγκλαντές, δολοφονία που η αστυνομία υποπτέυεται ότι έγινε για λόγους εκδίκησης. Τρείς ημέρες αργότερα-γράφουν οι LA Times- κουκουλοφόροι ως εκδίκηση για τον τραυματισμό διαδηλωτή από την αστυνομία, επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικού τμήματος τραυματίζοντας δύο άνδρες και μία γυναίκα πωλήτρια λουλουδιών.
Στην εφημερίδα, φιλοξενούνται δηλώσεις του Ιωάννη Μακρή προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών που τονίζει ότι υπάρχει πολλή οργή ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και “πολλοί απελπισμένοι άνθρωποι καταφεύγουν σε καυγάδες για να μην αναφέρουμε τους πυροβολισμούς και τα μαχαιρώματα για ασήμαντες αφορμές”.
“Μέσα σε μια καταστροφική κρίση χρέους, τη συρρίκνωση της οικονομίας και την απότομη ανεργία, το βίαιο έγκλημα έχει αυξηθεί και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας προειδοποιούν ότι μπορεί η κατάσταση να γίνει ακόμη χειρότερη καθώς η Ελλάδα βυθίζεται βαθύτερα στην ύφεση” γράφουν οι L.A Times.
Η Αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται και στις ένοπλες ληστέιες στην Αθήνα που έχουν υπερδιπλασιαστεί το 2009 σε σχέση με το 2007. “Οι κλοπές και οι διαρρήξεις αυξήθηκαν από 26.872 που καταγράφηκαν το 2007, σε 47.607 δύο χρόνια αργότερα. Οι ανθρωποκτονίες σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά την περίοδο”.
Όσο για το 2010, οι LA Times γράφουν ότι ακόμα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία αλλά “οι ειδησεογραφικές εκπομπές και τα ανεπίσημα στοιχεία της αστυνομίας δείχνουν ότι η βία και το έγκλημα παρουσιάζουν μια ακόμη πιο επικίνδυνη δυναμική”.
Στον δημοσιογράφο των L.A Times έδωσε συνέντευξη και ο εγκληματολόγος Άγγελος Τσιγκρής ο οποίος δήλωσε: «Η Ελληνική κοινωνία στο σύνολό της βρίσκεται σε οριακό σημείο. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, και το έγκλημα, που αντικατοπτρίζει την κατάσταση μιας κοινωνίας σε μια δεδομένη στιγμή, θα ακολουθήσει φυσικά αυτή την πορεία."
σχόλια