Μετά από δώδεκα χρόνια δικαστικών αγώνων, πόνου των συγγενών για το χαμό των δικών τους προσώπων , ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι οι αξιώσεις των τραπεζών προηγούνται, αυτών των συγγενών των θυμάτων. Συγκεκριμένα η ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή αίτηση της Εθνκής Τράπεζας και αναίρεσε εφετειακές αποφάσεις που είχαν δικαιώσει συγγενείς των θυμάτων. Το Εφετείο είχε αποφασίσει ότι οι αξιώσεις των συγγενών είναι προνομιούχες και προηγούνται των τραπεζών. Αυτή την απόφαση ανέτρεψε τώρα ο Άρειος Πάγος, θεωρώντας προνομιούχες ις απαιτήσεις των τραπεζών.
Προκειμένου να αποζημιωθούν όσοι διεκδικούν χρήματα από τη Ρικομέξ (12 χρόνια μετά το σεισμό!), εκπλειστηριάστηκαν δύο ακίνητα. Τους εκπλειστηριασμούς περίμεναν δέκα συγγενείας τριών θυμάτων προκειμένου να λάβουν τις αποζημιώσεις τους, ύψους 1.060.658 ευρώ. Οι συγγενείς προηγούνταν στον πίνακα των δανειστών, όπως ονομάζονται στα νομικά κείμενα, έναντι άλλων προσώπων, όμως η Εθνική έμεινε έξω από τον πίνακα κατάταξης τω ν δανειστών. Στη συνέχεια η τράπεζα άσκησε αναίρεση επί της εφετειακής απόφασης επικαλούμενη το Ν. 1545/1985 που αφορά το εθνικό σύστημα προστασίας από την ανεργία και τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, για το χρόνο γένεσης των απαιτήσεων των συγγενών.
Οι Αρεοπαγίτες δέχτηκαν την αίτηση της Τράπεζας, κρίνοντας ότι το Εφετείο παραβίασε ευθέως το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το άρθρο 31 του νόμου 1545/1985, γιατί δέχθηκε ότι οι απαιτήσεις των συγγενών είναι προνομιακές και κατατάχθηκαν στην τρίτη τάξη, «μολονότι προέκυψαν πριν από την τελευταία διετία από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού».
Και αν ο Άρειος Πάγος απλώς ερμήνευε το γράμμα του νόμου, οι δικηγόροι της Εθνικής θεωρούν ότι είναι μεγάλη επιτυχία τους, το απότέλεσμα; Το πανηγύρισαν άραγε λύνοντας τη γραβάτα που τους "έπνιγε";
σχόλια