Η Αίγυπτος "γυρίζει την πλάτη" στο ΔΝΤ

Η Αίγυπτος "γυρίζει την πλάτη" στο ΔΝΤ Facebook Twitter
0

Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα πάρει τελικά το δάνειο από το ΔΝΤ, το οποίο είχε συμφωνηθεί πρόσφατα. Λίγους μήνες μετά την πτώση του Μουμπάρακ, η Αίγυπτος χτύπησε την πόρτα του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για ένα δάνειο 3 δις δολαρίων,καθώς οι εξεγέρσεις είχαν οδηγήσει σε οικονομική αιμορραγία τη χώρα.

Τώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου Σαμίρ Ραντουάν το έλλειμμα του προυπολογισμού του 2011-2012 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, από από 11% σε 8,6% του ΑΕΠ και επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για προσφυγή στο ΔΝΤ.

Ενας από τους εχθρούς του λαού, στην αιγυπτιακή εξέγερση κατά του Μουμπάρακ , ήταν και το ΔΝΤ. Οι εξεγερμένοι κατηγορούσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως εργαλείο ιμπεριαλισμού που ήταν συνυπεύθυνο για την ενίσχυση του Μουμπάρακ και για τις σκληρές οικονομικές συνθήκες που επέβαλε, από τις οποίες επωφελήθηκαν οι πλούσιοι σε βάρος των φτωχών.

Η ανακοίνωση της προσφυγής στο ΔΝΤ, λίγους μήνες μετά την πτώση του Μουμπάρακ δημιούργησε πολλές αντιδράσεις από τον Αιγυπτιακό λαό που αισθανόταν ότι είχε προδοθεί το κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο είχε καταγγέιλει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το BBC, ο υπουργός Οικονομικών λέει τώρα, ότι το δάνειο δεν είναι απαραίτητο για τη χώρα, καθώς μετά από συζητήσεις με ομάδες πολιτών, επιχειρηματιών και το Στρατιωτικό Συμβούλιο, οι προβλέψεις του προυπολογισμού αναθεωρήθκαν προς τα κάτω, ως προς το έλλειμμα.

Ετσι, σύμφωνα με τον Ραντουάν, η Αίγυπτος θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος από “τοπικές πηγές”, και από “οικονομικά πακέτα” από χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, το οποίο μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 500 εκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο ως “δώρο”.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM