Καλοκαιρινή Ραστώνη

Καλοκαιρινή Ραστώνη Facebook Twitter
0

* Η Nομαρχία Κωνσταντινούπολης ανακάλεσε την άδεια της προγραμματισμένης συναυλίας του Γιώργου Νταλάρα στο Ρουμελιχισάρ, με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των προσκεκλημένων. Δίκιο έχουν οι άνθρωποι - με τον ενθουσιασμό που δημιουργεί στα πλήθη ο κ. Νταλάρας θα γινόταν κόλαση στο θέατρο. Ειδικά οι Τούρκοι θεατές θα ήταν δύσκολο να συγκρατήσουν τη χαρά τους αν ο κ. Νταλάρας τραγουδούσε το «Να 'τανε το '21». Οι στίχοι της πρώτης εκτέλεσης του τραγουδιού «Να πολεμάω τις μέρες στα κάστρα / και το σπαθί μου να πιάνει φωτιά / και να κρατάω τις νύχτες με τ' άστρα / μια Τουρκοπούλα αγκαλιά» αποτελούν έναν ύμνο στην ελληνοτουρκική φιλία. Πάντως, η κυρία Άννα Βίσση αποδείχτηκε συνεπέστερη από τον κ. Νταλάρα - μην ξεχνώντας την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, δεν πήγε ποτέ στην Τουρκία για συναυλίες. Δεν ξέρω ποιος από τους δυο τους έχει το πουκάμισο το θαλασσί -που μια φορούσε αυτός και μια αυτή - αλλά αν το έχει ο κ. Νταλάρας οφείλει να το δώσει στην κυρία Βίσση. Το δικαιούται.

* Δυο από τα ωραιότερα διατηρητέα κτίρια της Αθήνας στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 και 19 αποχαρακτηρίστηκαν και μάλλον θα κατεδαφιστούν προς χάριν του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Προφανώς θα κοπούν και τα πανύψηλα πλατάνια που βρίσκονται μπροστά στα κτίρια, ώστε να μην εμποδίζουν τη θέα του Μουσείου από την Ακρόπολη. Ας το σκεφτούν ακόμα μια φορά οι άνθρωποι του ΚΑΣ και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων. Είναι κρίμα: προς χάριν του Μουσείου σχεδόν κατέστρεψαν μια ολόκληρη περιοχή. Στο τέλος, για να αναδειχτεί το Μουσείο, θα γκρεμίσουν και τον Παρθενώνα.

*Με αφορμή τις πυρκαγιές και τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη, αναθερμάνθηκε η συζήτηση για τη δημιουργία πνευμόνων πρασίνου στις ταράτσες των πολυκατοικιών ώστε να βελτιωθεί το αστικό περιβάλλον. Θέλω κι εγώ να κάνω μια πρόταση: καλό θα ήταν, αφού φυτευτούν τα δέντρα και τα λουλούδια στις ταράτσες, να ποτίζονται από αεροπλάνα και ελικόπτερα γιατί εμείς είμαστε τόσο τεμπελχανάδες που θα τα αφήσουμε να ξεραθούν. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα θα πετούν πάνω από την πόλη, θα πετάνε νερό και μαζί με τα φυτά στις ταράτσες θα δροσίζουν κι εμάς - μ' αυτόν τον τρόπο, οι πιλότοι θα είναι τέλεια εκπαιδευμένοι ώστε να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές που θα ξεσπάσουν όταν θα πάρει φωτιά κάνα δέντρο σε μια ταράτσα της Κυψέλης και οι φλόγες θα αρχίσουν να πηδάνε από ταράτσα σε ταράτσα κάνοντας όλη την Αθήνα στάχτη.

* Κλειστή παρέμεινε το Σαββατοκύριακο η Ακρόπολη λόγω των απεργιών που έχουν ξεκινήσει οι αρχαιοφύλακες από τον περασμένο Ιούνιο. Έτσι, οι τουρίστες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον Παρθενώνα όπως ακριβώς τον θαυμάζουν και οι Έλληνες. Από μακριά.

* Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε για την υγεία του κ. Χριστόδουλου. Κρίνοντας από το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος επέζησε τριών επισκέψεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο, προβλέπω πως θα μακροημερεύσει. Σιδερένιος.
 
* Ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης επανεξελέγη στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Η επανεκλογή του κ. Ζαγορίτη οφείλεται στο γεγονός ότι οι σύνεδροι τού αναγνώρισαν ότι χρησιμοποιεί τα χρωμοσαμπουάν με άψογο τρόπο - πραγματικά, σ' αυτόν τον τομέα υπερέχει όλων των υπόλοιπων πολιτικών. Δεν πιστεύω ο κ. Ζαγορίτης να μιμηθεί τον κ. Σρέντερ και να διαψεύσει ότι τα μαλλιά του είναι βαμμένα - η μοναδική περίπτωση να μην τα βάφει είναι να πέφτουν από το κεφάλι του μόνο οι άσπρες τρίχες.

* Κατά τη διάρκεια του Golden League της Ρώμης, ο Φινλανδός ακοντιστής Τέρο Πιτκαμάκι έχασε την ισορροπία του κατά την εκτέλεση της βολής του, με αποτέλεσμα το ακόντιό του να καρφωθεί στην πλάτη του Γάλλου αθλητή του μήκους Σαλίμ Σντιρί, ο οποίος έκανε προθέρμανση. Αν το ακόντιο πετύχαινε τον Γάλλο αθλητή τη στιγμή που έκανε το άλμα του και βρισκόταν στον αέρα, το θέαμα θα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό. Οπωσδήποτε, τα τελευταία χρόνια ο στίβος έχει κουράσει το φίλαθλο κοινό και καλό θα ήταν να αποκτήσουν τα αγωνίσματα κάποια επικινδυνότητα για να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον τόσο των θεατών όσο και των χορηγών. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν οι ακοντιστές, οι δισκοβόλοι και οι σφυροβόλοι να σημαδεύουν τους άλτες, τους δρομείς ή ακόμα και τους θεατές, και νικητής να αναδεικνύεται αυτός που θα πετύχει τους περισσότερους.

* Τα επτά εξώφυλλα των βιβλίων με ήρωα τον Χάρι Πότερ έγιναν γραμματόσημα στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Χάρι Πότερ γνώρισε τεράστια επιτυχία τα τελευταία χρόνια - τώρα ήρθε η ώρα του φτυσίματος.

* Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ, τα κινητά τηλέφωνα -με τις υπηρεσίες που παρέχουν- εξασθενούν τη μνήμη των πολιτών και έχουν δημιουργήσει μια νέα γενιά ανθρώπων που αδυνατούν να απομνημονεύσουν ακόμα και τα πιο απλά πράγματα, όπως ο αριθμός του σταθερού τους τηλεφώνου. Μόλις συνειδητοποίησα πως μπορώ να γράφω ό,τι θέλω, αφού σε λίγα λεπτά θα το έχετε ξεχάσει.

* Μια άλλη μελέτη Αμερικανών ερευνητών υποστηρίζει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει ένα μηχανισμό που του επιτρέπει να σβήνει εκουσίως τις τραυματικές μνήμες και να αποφεύγει επιλεκτικά τις άσχημες αναμνήσεις. Αυτές οι δυο μελέτες αποδεικνύουν ότι τους Αμερικανούς τους απασχολεί έντονα η μνήμη και η λήθη - προφανώς προσπαθούν να ξεχάσουν όλα τα άσχημα για τα οποία είναι υπεύθυνοι. Ατυχώς γι' αυτούς, τα θυμούνται όλοι οι υπόλοιποι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ