Η κρίση στον τουρισμό βαθαίνει καθώς η Ισπανία έχει αποκλείσει την πρόωρη επανέναρξη του τουριστικού της τομέα και η Γερμανία παρατείνει μια ταξιδιωτική προειδοποίηση ταξιδιού για όλα τα ταξίδια αναψυχής εκτός της χώρας, μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Οι δύο αυτές χώρες έρχονται απλά να προσθέσουν ακόμη περισσότερες αμφιβολίες σχετικά με το πότε οι επίδοξοι παραθεριστές θα μπορούν να ταξιδέψουν ξανά στο εξωτερικό. Ενόψει καλοκαιριού, ο τουρισμός είναι ψηλά στην ατζέντα της κρίσης του κορωνοϊού και αποτελεί μείζον θέμα για πολλές χώρες- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Με τους στόλους των αεροπορικών εταιρειών να είναι σχεδόν εξολοκλήρου καθηλωμένοι, πολλές χώρες της ΕΕ, απαγορεύσουν στους πολίτες τους τα ταξίδια αναψυχής στην Ευρώπη και ο τουρισμός σχεδόν βρίσκεται σε αδιέξοδο. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο που μπορούμε να προτείνουμε ανέμελα ταξίδια», δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και πρόσθεσε πως «Φέτος δεν θα μπορέσει κανείς να κάνει διακοπές όπως τις ήξερε».
Η Αράντσα Γκονζάλες Λάια, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι επισκέπτες θα είναι ευπρόσδεκτοι πίσω στη χώρα - η οποία έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων της Ευρώπης μετά την Ιταλία - μόνο όταν είναι ασφαλές να έρθουν.
«Η Ισπανία δίνει πάντα στους επισκέπτες της το θερμότερο δυνατό καλωσόρισμα και θέλει να το κάνει υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας», είπε. «Γι 'αυτό η Ισπανία θα ανοίξει σταδιακά στον τουρισμό όταν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των τουριστών».
Καθώς οι Επίτροποι της ΕΕ συζήτησαν σχέδια για να βοηθήσουν την τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης, η οποία αποτελεί σχεδόν το 10% της οικονομίας του μπλοκ, και οι υπουργοί μεταφορών συζήτησαν για την εναρμόνιση των σχεδίων άρσης μέτρων, η ισπανίδα υπουργός δήλωσε ότι η Μαδρίτη «συνεργάζεται με τους εταίρους της στην ΕΕ. Το συντομότερο δυνατό, θα καλωσορίσουμε άτομα με ανοιχτές αγκάλες, όπως προστάζει ο ισπανικός τρόπος».
Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών ανακοίνωσε μια μεταβατική περιόδο τεσσάρων φάσεων προς τη «νέα ομαλότητα», εστιάζοντας στην επίτευξη στόχων-ορόσημων παρά στην εκπλήρωση προθεσμιών, και με αποφάσεις να λαμβάνονται σε κάθε επαρχία, πράγμα που σημαίνει ότι περιοχές που επηρεάζονται λιγότερο από τον ιό θα άρουν τους περιορισμούς νωρίτερα.
Παρόλο που οι ηγέτες της Ευρώπης θέλουν να επανεκκινήσουν οικονομίες που πλήττονται από την πανδημία, το πώς να ξαναρχίσει η κυκλοφορία των ανθρώπων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, παραμένει ένα δύσκολο ζήτημα, γράφει το BBC και σημειώνει πως οι φετινές διακοπές δεν έχουν αποφασιστεί για πολλές οικογένειες.
O κορωνοϊός φαίνεται πως απειλεί 27 εκατομμύρια άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας ενώ ο κλάδος αποτελείται από σχεδόν τρία εκατομμύρια επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μικρές εταιρείες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εκτιμώμενη απώλεια εσόδων αναμένεται μεταξύ 275-400 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε η Sonya Gospodinova, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Για την Ευρώπη, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία θα χάσουν το 50% των εσόδων τους. Περισσότερο θα επηρεαστούν οι αεροπορικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις κρουαζιέρας και οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις και τα ταξιδιωτικά γραφεία.
Μια ειδική σύνοδος κορυφής για τον τουρισμό θα ξεκινήσει αργότερα φέτος, αλλά με τους καλοκαιρινούς μήνες να πλησιάζουν γρήγορα, χώρες της ΕΕ όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Μάλτα ελπίζουν για πιο βραχυπρόθεσμα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να αντισταθμίσουν μερικές από τις απώλειές τους, γράφει το BBC.
Θα ανοίξουν οι παραλίες και αν ναι, ποιοι θα πάνε
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να ελπίζουν πως θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τις παραλίες τους εγκαίρως για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.
Η Γαλλία δήλωσε ότι δεν θα το κάνει μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναφέρει ότι το άνοιγμα των παραλιών στα τέλη Ιουνίου αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησής για επιστροφή στην κανονικότητα.
Στο Βέλγιο, δήμαρχοι από πόλεις κατά μήκος της ακτής της Βόρειας Θάλασσας συμφώνησαν να λάβουν απόφαση έως τις 8 Μαΐου σχετικά με τον τρόπο περιορισμού της πρόσβασης στην παραλία και «να σώσουν το καλοκαίρι των Βέλγων».
Ο υπουργός Τουρισμού της Κροατίας Γκάρι Κάπλι ζήτησε τη δημιουργία «τουριστικών διαδρόμων» μεταξύ χωρών της ΕΕ, με επιδημιολόγους να αποφασίζουν τους απαραίτητους κανόνες για την κυκλοφορία.
Μεγάλο μέρος της Νότιας Ευρώπης βασίζεται στον τουρισμό για ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής της παραγωγής και υπήρξαν αναφορές ότι οι Τσέχοι τουρίστες θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στην Κροατία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει πρώτη τις παραλίες της. «Οι οργανωμένες πλαζ μπορεί να ανοίξουν και εντός Μαΐου», ανέφερε την Τετάρτη ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.
Ευπρόσδεκτοι οι τουρίστες στην Ελλάδα
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι η Ελλάδα θέλει να φιλοξενήσει ταξιδιώτες την καλοκαιρινή περίοδο προσθέτοντας ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υπάρχει πλήρης προστασία από τον κορωνοϊό.
«Φυσικά θα λάβουμε προφυλάξεις σε ότι τα μέτρα που απαιτούνται προτού ταξιδέψουμε, αλλά και σε ό, τι αφορά τον τρόπο που ταξιδεύουμε, τον τρόπο που μένουμε στη χώρα. Θα ισχύουν οι κανόνες κοινωνικής απόστασης», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.
Παράλληλα, ο υπουργός Τουρισμού πρόσθεσε ότι η Ελλάδα καλωσορίζει τους τουρίστες για περισσότερα από πενήντα χρόνια και θέλει να συνεχίσει να δείχνει τη φιλοξενία για την οποία φημίζεται. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι τουρίστες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στην Ελλάδα καθώς οι ελληνικές Αρχές θα λάβουν αυστηρά μέτρα προφύλαξης.«Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και σε πολλές περιπτώσεις πολύ πιο ασφαλής - λυπάμαι που το λέω - από τη δική σας χώρα», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.
Τέλος, σχολιάζοντας τις σκέψεις που υπάρχουν για υποβολή τεστ προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε: «Είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις πριν ταξιδέψουμε».
Στην Ελλάδα αναφέρθηκε και ο αρχηγός του Κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, επισημαίνοντας τις καλές επιδόσεις της χώρας στην πανδημία του κορονοϊού.
«Η Γερμανία είναι τόσο όμορφη, οι διακοπές στη χώρα μας είναι εξαιρετική επιλογή. Αλλά θα πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στους μεσογειακούς προορισμούς διακοπών. Έχουν γίνει πολλά εκεί προκειμένου να εκπληρωθούν τα πρότυπα υγείας. Για παράδειγμα στην Ελλάδα», δηλώνει ο κ. Λίντνερ στο περιοδικό Der Spiegel και επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μέχρι τώρα περάσει σχετικά ελαφρά την πανδημία, ενώ τα ξενοδοχεία προγραμματίζεται να ανοίξουν για τον τουρισμό σταδιακά από τον Ιούνιο.
Σε ενδεχόμενες διακοπές στην Μεσόγειο είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες και ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερντ Μύλερ, ενώ σήμερα η τηλεόραση της WELT συμπεριέλαβε σε ρεπορτάζ της την Ελλάδα, την Αυστρία, την Κροατία και την Τουρκία στους προορισμούς τους οποίους πιθανόν να μπορούν φέτος να επισκεφθούν οι Γερμανοί.