Την εκτίμηση πως ο κορωνοϊός μπορεί να σημάνει το τέλος του ανοιχτού γραφείου διατυπώνουν, με εκτενές δημοσίευμα, οι New York Times.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα σύγχρονα γραφεία αποτελούν ανοικτούς χώρους εργασίας, που ευνοούν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους εργαζόμενους, ωστόσο, σύντομα αναμένεται να προστεθεί «εξοπλισμός» για την αποφυγή μετάδοσης μικροβίων. To φράγμα πλεξιγκλάς που μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα γραφείο είναι μία από τις πολλές λύσεις που επεξεργάζονται οι εργοδότες για την επιστροφή στους χώρους εργασίας μετά το lockdown. Η νέα διαρρύθμιση των γραφείων μετά την πανδημία θα περιλαμβάνει απολυμαντικό χεριών, τοποθέτηση των γραφείων σε γωνία 90 μοιρών, ενσωμάτωση φίλτρων αέρα στα κλιματιστικά, συσκέψεις σε ανοικτούς χώρους και παράθυρα που θα ανοίγουν πραγματικά για τον καλό εξαερισμό των χώρων εργασίας.
Ο επιχειρηματικός κόσμος των ΗΠΑ, από τις νεοφυείς επιχειρήσεις έως τους γίγαντες της Wall Street, συζητά για το πώς θα αναδιαμορφωθούν οι χώροι εργασίας. Σύμφωνα με τους New York Times οι σχεδιαστές επίπλων που έχουν προσληφθεί για την αναδιαμόρφωση υποστηρίζουν πως ο ιός μπορεί να επαναφέρει στους χώρους εργασίας μία έννοια που χάθηκε «μετά την εποχή των Mad Men», αυτή της ιδιωτικότητας.
Το ερώτημα ωστόσο είναι αν κάποια απ΄αυτές τις αλλαγές θα συντελέσει σε περισσότερο ασφαλείς εργασιακούς χώρους. Οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν, όμως, ότι ένας εργασιακός χώρος απαλλαγμένος από μικρόβια, δεν μπορεί να υπάρξει. Οι περισσότερες γνώσεις μας για το θέμα πηγάζουν από μελέτες της μετάδοσης της γρίπης σε χώρους εργασίας. «Γνωρίζουμε ότι η γρίπη μεταδίδεται σε γραφεία μεταξύ υγιών ενηλίκων», λέει η επιδημιολόγος Λίζα Ουίνστον στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο. Ανάλυση δεδομένων του 2016 από όλο τον κόσμο έδειξε ότι σε ποσοστό 16% η μετάδοση της γρίπης γίνεται στο γραφείο. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους περιορισμού της εξάπλωσης ιώσεων στον χώρο εργασίας είναι η χορήγηση αδειών ασθένειας σε εργαζομένους, οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα. Άλλη αποτελεσματική μέθοδος είναι η ύπαρξη μικρότερου αριθμού ατόμων στον ίδιο χώρο.
Από την πλευρά του ωστόσο, εκπρόσωπος της εταιρείας επίπλων Knoll υποστηρίζει πως ο στόχος είναι να νιώθουν οι υπάλληλοι ασφαλείς. «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους εργαζόμενους να έρθουν στο ίδιο γραφείο» είπε προσθέτοντας πως οι εταιρείες πλέον πρέπει να καταπολεμήσουν τον φόβο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times οι εταιρείες προσανατολίζονται στην κατάργηση των κοινών γραφείων, των εντευκτηρίων, όπου εργαζόμενοι μπορούσαν να πιουν καφέ και των μπουφέ. Κάποιες εταιρείες εξετάζουν την επιστροφή στα ατομικά γραφεία με γυάλινα χωρίσματα. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, δρ Σούζαν Χουάνγκ εξηγεί, όμως, ότι η ασφάλεια στους χώρους εργασίας απαιτεί περισσότερα μέτρα από απλά χωρίσματα, τα οποία άλλωστε δεν έχουν σχεδιαστεί για την αποφυγή μετάδοσης μικροβίων αλλά για να προσφέρουν ηχομόνωση.
Σε κάθε σύσκεψη με τους συνεργάτες της, η δρ Χουάνγκ προσφέρει στον κάθε ένα μπουκάλι με αντισηπτικό χεριών και μάσκα προσώπου. «Τους μαθαίνω πώς να φορούν σωστά τη μάσκα, ότι πρέπει να μην την αφαιρούν όλη την ημέρα και τους εξηγώ ότι πρέπει να απολυμαίνουν τα χέρια τους κάθε φορά που ακουμπούν τη μάσκα τους», λέει η δρ Χουάνγκ.
Με πληροφορίες από New York Times
σχόλια