«Παζλ των τεσσάρων»: Η πρόκληση της βελγικής κυβέρνησης εν όψει χαλάρωσης των μέτρων του κορωνοϊού

«Παζλ των τεσσάρων»: Η πρόκληση της βελγικής κυβέρνησης εν όψει χαλάρωσης των μέτρων του κορωνοϊού Facebook Twitter
EPA
0

«Αν έπρεπε να περάσετε μερικές εβδομάδες καραντίνας με τους τέσσερις ίδιους ανθρώπους, ποιους θα διαλέγατε;»: Αποκαλείται το «παζλ των τεσσάρων ατόμων» και είναι το δίλημμα που θέτει στους πολίτες η βελγική κυβέρνηση καθώς οδεύει στην επόμενη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην καθημερινότητα.

Από σήμερα, Κυριακή, κάθε νοικοκυριό στο Βέλγιο θα μπορεί να καλεί έως τέσσερις επισκέπτες. Δύο ομάδες των τεσσάρων ανθρώπων φτιάχνουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τη λεγόμενη «φυσαλίδα του κορωνοϊού», ένα προστατευμένο, «αποστειρωμένο» περιβάλλον δηλαδή για συγκεκριμένους ανθρώπους. Στον κλειστό αυτό κοινωνικό κύκλο δεν επιτρέπονται περισσότερα άτομα, ώστε να είναι εφικτή η συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού, ακόμη και στην περίπτωση κρούσματος.

Ωστόσο, στους επισκέπτες συστήνεται να μην αγκαλιάζουν ή να ανταλάσσουν το κλασικό τριπλό φιλί εν είδει χαιρετισμού. Η κυβέρνηση ζητά επιπλέον να τηρούν την απόσταση του 1,5 μέτρου ο ένας από τον άλλο και οι επισκέψεις να γίνονται σε κήπους, ταράτσες ή όσο το δυνατόν πιο ανοιχτούς χώρους. Οι αρχές τονίζουν πως είναι ανέφικτο να αστυνομεύουν το μέτρο, ως εκ τούτου η τήρησή του εναπόκειται στην ατομική αίσθηση καθήκοντος του καθενός.

Το σχέδιο αυτό ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές που κατηγορήθηκε πως βάζει σε προτεραιότητα την οικονομία έναντι της ανάγκης των πολιτών να βρεθούν ξανά με συγγενείς και φίλους. «Ο χωρισμός από αυτούς που αγαπάμε έχει γίνει σε κάποιες περιπτώσεις αφόρητος» τόνισε στο μήνυμά της η Βιλμές.

Ωστόσο, οι πολίτες εμφανίζονται μπερδεμένοι και όχι ακριβώς σίγουροι για το νέο μέτρο: «Το πρόβλημα είναι πως ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρθηκε αυτή η ιδέα στον κόσμο, δεν ήταν σαφής από την αρχή με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη σύγχυση» εξηγεί η καθηγήτρια ψυχολογίας, Κάρεν Φαλέτ.

«Αν μία οικογένεια έρθει σε επαφή με μία οικογένεια για την Ημέρα της Μητέρας, πρέπει να επιλέξουμε, αν θα είναι η μητέρα μας ή η πεθερά μας. Είναι δύσκολη επιλογή για κάποιες οικογένειες. Ή μήπως πρέπει να είναι οι φίλοι των παιδιών; Ή μήπως οι γονείς ή οι παππούδες που έχουν προτεραιοτητα;» διερωτάται η Φαλέτ, συμπληρώνοντας πως η ιδέα της επαφής δύο νοικοκυριών δεν είναι ο συνήθης τρόπος κοινωνικοποίησης των πολιτών κι αυτό δημιουργεί όχι μόνο σύγχυση, αλλά και ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.


Οι «φούσκες του κορωνοϊού», το μέτρο που φέρνει σταδιακά σε επαφή τους ανθρώπους, εξετάζεται και στη Βρετανία. Ενώ μία ανάλογη εκδοχή του αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από εβδομάδα στη Γερμανία.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Διεθνή / «Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών του Λεσότο, όπου κατασκευάζονται τζιν για εμβληματικές αμερικανικές μάρκες όπως η Levi's και η Wrangler
LIFO NEWSROOM
50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Διεθνή / 50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Ο ιδρυτής της Microsoft γιορτάζει την «χρυσή επέτειο» της εταιρείας με αναμνήσεις από τον κώδικα που έγραψε στα 19 του και έβαλε τα θεμέλια για το μέλλον της τεχνολογίας
LIFO NEWSROOM