Έκθεση της CIA αναφέρει ότι η Κίνα προσπάθησε να εμποδίσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να σημάνει συναγερμό για τον κορωνοϊό τον Ιανουάριο, ενώ το Πεκίνο συγκέντρωνε ιατρικές προμήθειες από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Newsweek.
Παράλληλα, το FBI προειδοποίησε εταιρείες και οργανισμούς που δουλεύουν πάνω στο εμβόλιο για «χτυπήματα» από χάκερ που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση. Η έκθεση της CIA, για το περιεχόμενο της οποίας μίλησαν δύο αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών στο Newsweek, λέει ότι η Κίνα απείλησε τον ΠΟΥ ότι θα σταματήσει τη συνεργασία με τον Οργανισμό στην έρευνα για τον κορωνοϊό, αν κήρυττε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
Αυτή είναι η δεύτερη έκθεση από δυτικές μυστικές υπηρεσίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον ρόλο της Κίνας τις πρώτες εβδομάδες της έξαρσης του κορωνοϊού. Ήδη, για το θέμα έχει προκληθεί ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο. Πριν από λίγες ημέρες, το Spiegel έγραψε για έκθεση της μυστικής υπηρεσίας της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, άσκησε πιέσεις στον επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς σε τηλεφωνική επικοινωνία στις 21 Ιανουαρίου. Αυτό που του ζήτησε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν να συγκρατήσει την πληροφορία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και να καθυστερήσει την προειδοποίηση για πανδημία.
Ο ΠΟΥ διέψευσε το δημοσίευμα του Spiegel, αναφέροντας ότι Τζινπίνγκ και Γκρεμπρεγεσούς δεν έχουν μιλήσει ποτέ τηλεφωνικό. Ακόμη, ο Οργανισμός σημείωσε ότι η Κίνα επιβεβαίωσε τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στις 20 Ιανουαρίου. Την τηλεφωνική επικοινωνία διέψευσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Η συγκέντρωση του ιατρικού εξοπλισμού
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Newsweek για την έκθεση της CIA δεν μπορούσαν να πουν αν ο Κινέζος πρόεδρος διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην άσκηση πιέσεων από το Πεκίνο στον ΠΟΥ.
Το χρονοδιάγραμμα στο έγγραφο της CIA και η γερμανική έκθεση συμβαδίζουν με άλλη ανάλυση, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, που είχε αποκαλύψει το Associated Press, γράφει το Newsweek. Σε εκείνη την ανάλυση αναφερόταν ότι η Κίνα αποσιώπησε πληροφορίες για την έξαρση του κορωνοϊού τον Ιανουάριο, προκειμένου να συγκεντρώσει ιατρικό εξοπλισμό από όλο τον κόσμο. Η κινέζικη πρεσβεία στην Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει αβάσιμη αυτή την ανάλυση.
Το Πεκίνο εισήγαγε 2,5 δισεκατομμύρια τεμάχια προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού, που περιελάμβανε πάνω από 2 δισεκατομμύρια μάσκες, από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 29 Φεβρουαρίου. Τελικά, ο ιός εξαπλώθηκε εκτός των συνόρων και αρκετές χώρες που εξήγαγαν εξοπλισμό στην Κίνα, είχαν ελλείψεις. Στη συνέχεια, το Πεκίνο ξεκίνησε καμπάνια αποστολής υλικού σε άλλες χώρες, σημειώνει το Newsweek.
Προειδοποίηση του FBI για χάκερ από την Κίνα
Εκτός από την έκθεση της CIA που επικαλείται το Newsweek, το FBI και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας προειδοποίησαν ότι οργανισμοί που κάνουν έρευνα για τον κορωνοϊό μπορεί να είναι στόχος χάκερ που συνδέονται με την κυβέρνηση της Κίνας.
Στη σχετική ανακοίνωση δεν έδωσαν συγκεκριμένα παραδείγματα, αλλά προειδοποίησαν ότι οργανισμοί και εταιρείες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη εμβολίου, θεραπείας και τεστ για τον κορωνοϊό πρέπει να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας για να προστατεύσουν τα στοιχεία τους και να γνωρίζουν ότι υπάρχει πιθανή απειλή.
«Οι προσπάθειες της Κίνας να στοχεύσει αυτούς τους τομείς αποτελεί μια σημαντική απειλή στην απάντηση της χώρας μας στον κορωνοϊό», ανέφερε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών των ΗΠΑ.
Οργανισμοί που έχουν κερδίσει την προσοχή των ΜΜΕ για τις προσπάθειές τους που σχετίζονται με την Covid-19, πρέπει να υποθέσουν ότι θα είναι στόχος και να λάβουν προληπτικά μέτρα, είπε το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Η πιθανή κλοπή αυτών των πληροφοριών θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑP.
Η Κίνα αντέδρασε διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιγιάν, ο οποίος αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση εμπλέκεται στην όποια προσπάθεια κλοπής στοιχείων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. «Ηγούμαστε της παγκόσμιας έρευνας για τη θεραπεία και το εμβόλιο. Είναι ανήθικο να μπαίνει στο στόχαστρο η Κίνα με φήμες και συκοφαντίες, χωρίς αποδείξεις», τόνισε σε δήλωσή του.
σχόλια