Σαρώνει ο καύσωνας σε ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή - Στους 47 βαθμούς το Ισραήλ

Σαρώνει ο καύσωνας σε ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή - Στους 47 βαθμούς το Ισραήλ Facebook Twitter
Σαρώνει ο καύσωνας σε ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή - Στους 47 βαθμούς το Ισραήλ (Eurokinissi)
0

Ασφυκτιά η νοτιοανατολική Ευρώπη και η Μέση Ανατολή από το κύμα του πρώιμου καύσωνα που σαρώνει τις περιοχές.

Στην Αθήνα σημειώθηκε ρεκόρ θερμοκρασίας 160 ετών το Σαββατοκύριακο. Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η θερμοκρασία στο σταθμό του Θησείου ξεπέρασε τους 36 και άγγιξε τους 37 βαθμούς και τις δύο ημέρες (16 και 17 Μαΐου), αποτελώντας ρεκόρ όλων των εποχών για τη συγκεκριμένη εποχή του έτους.

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς στην Κρήτη, την Κύπρο, τα τουρκικά παράλια, ενώ εκτοξεύτηκε έως τους 47 βαθμούς στα σύνορα Ισραήλ- Ιορδανίας.

Αν και οι περιοχές αυτές είναι συνηθισμένες σε καυτά καλοκαίρια, η θερμοκρασία κατέρριψε ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ για τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά ινστιτούτα.

Στην Κύπρο, όπου επιτρέπεται μονάχα το μπάνιο στη θάλασσα, επιβλήθηκαν πρόστιμα χθες σε 49 ανθρώπους για παρατεταμένη παραμονή στην παραλία.

Χθες, ένα νέο ρεκόρ καταγράφηκε, με 42,5 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν στην Πάφο, με τον συναγερμό για τα ακραία καιρικά φαινόμενα να παραμένει σε ισχύ και για σήμερα.

Μετά τον ιταλικό νότο, με τη θερμοκρασία στους 39 βαθμούς Κελσίου στη Σικελία, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η Τουρκία γνώρισε το ζεστότερο Σαββατοκύριακο για τον μήνα Μάιο εδώ και 75 χρόνια, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς στην Αττάλεια.

Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε αυστηρή καραντίνα, με εξαίρεση τους άνω των 65, που μπόρεσαν να βγουν χθες Κυριακή, βάσει των ωραρίων κυκλοφορίας που επαναπροσδιορίστηκαν εξαιτίας της ζέστης.

Στην Κωνσταντινούπολη, ορισμένοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και δροσίστηκαν στα νερά του Βοσπόρου.

Στη Μέση Ανατολή, η ζέστη κάνει την εμφάνισή της στο τέλος της Άνοιξης.

Όμως, «φέτος, η διαφορά έγκειται στη διάρκεια του φαινομένου, μία εβδομάδα, με τη θερμοκρασία έως τους 37 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του τμήματος μετεωρολογίας στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, Άμπντελ Ράχμαν αλ Ζαουάουι.

Κι όμως, οι Λιβανέζοι δεν έχουν τη δυνατότητα για ένα μπάνιο στη θάλασσα: όλες οι παραλίες παραμένουν κλειστές και οι δυνάμεις ασφαλείας υποσχέθηκαν χθες ότι θα διασφαλίσουν να γίνουν σεβαστές οι συστάσεις.

Το ίδιο συμβαίνει θεωρητικά και στις παραλίες του Ισραήλ. Χθες, ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση εξασφάλιζε εντέλει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, έπειτα από έναν και πλέον χρόνο πολιτικής κρίσης, οι αρχές φαίνεται πως αποτράβηξαν το βλέμμα τους από τις ασφυκτικά γεμάτες παραλίες του Τελ Αβίβ, όπως ο υδράργυρος ανήλθε επίσης στους 40 βαθμούς.

Με πληροφορίες AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκέντρωση του Μπέρνι Σάντερς στο Λος Άντζελες με χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Τραμπ

Διεθνή / Συγκέντρωση του Μπέρνι Σάντερς στο Λος Άντζελες με χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Τραμπ

Ο Σάντερς, που ψηφίζει με τους Δημοκρατικούς αλλά παραμένει ανεξάρτητος, δίνει στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού κόμματος μια φωνή σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η πολιτική ρευστότητα
LIFO NEWSROOM
Γιατί οι Φινλανδοί νιώθουν τόσο καλά με τη ζωή τους – Η νέα κατάταξη με τις πιο χαρούμενες χώρες του κόσμου

Διεθνή / Γιατί οι Φινλανδοί νιώθουν τόσο καλά με τη ζωή τους – Η νέα κατάταξη με τις πιο χαρούμενες χώρες του κόσμου

Η Φινλανδία και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες συγκαταλέγονται σταθερά μεταξύ των πιο ασφαλών, προοδευτικών και κοινωνικά σταθερών κρατών του πλανήτη
LIFO NEWSROOM