«Ομάδα μπλάνκο θα μπορούσε να σημαίνει και το αυτοδιορθωτικό βλέμμα απέναντι στο περιβάλλον» λέει ο Στάθης Κεφαλούρος, ιδρυτικό μέλος της ομάδας, σχολιάζοντας τον όρο που επέλεξαν για να ονομάσουν την παρέα τους: λέσχη φιλίας, προβληματισμού και δράσης. «Ο αριθμός των μελών είναι μικρός, ενώ των συνεργατών είναι μεγαλύτερος» προσθέτει. «Δεν καλλιεργούμε κάποια μυστικότητα, απλά λειτουργούμε διακριτικά με έμφαση στην ιδέα ή στην πρόταση που μπορεί να βοηθήσει την πόλη. Η ίδια η ομάδα έρχεται σε δεύτερο πλάνο». Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν τους αρέσει η προβολή. Προτιμούν να ασχολούνται με το έργο τους, παρά με τα πρόσωπά τους.
«Η ομάδα γεννήθηκε το 2003 από τα βιώματα αλλά και το όραμα των μελών της για την Αθήνα στην οποία θα αξίζει να ζεις και είναι ένα εργαστήρι ιδεών για την πόλη» συνεχίζει. «Σκέπτεται, προτείνει και καταθέτει προτάσεις για τη βελτίωση της πόλης και της καθημερινότητάς της. Το αισιόδοξο είναι ότι υπάρχει ανταπόκριση. Το παν είναι να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή. Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα πράγματα στην Ελλάδα λειτουργούν προσωποπαγώς».
Το σημαντικό σε αυτή την έρευνα δεν είναι τόσο ο τελικός προορισμός, μια λίμνη ή ένα γεφύρι, όσο οι πληροφορίες της διαδρομής για τα μεγέθη, τις αναλογίες, τους κατοίκους και τις νοοτροπίες της πόλης. Η Αθήνα μας εκπλήσσει διαρκώς με νέες ιστορίες.
Πριν από τρία χρόνια ξεκίνησαν να τρέχουν το project "Η Αθήνα θα σε εκπλήξει", μια καταγραφή των μυστικών και άγνωστων σημείων μέσα και γύρω απ' την πόλη: κτίρια, κήποι, αγροί με αγριολούλουδα, εκκλησίες σκαρφαλωμένες σε βράχους, μέχρι καταρράκτες και λίμνες που προσπερνάς καθημερινά χωρίς να τους δίνεις σημασία, τα περισσότερα με γοητευτικές ιστορίες που περιμένουν να ανακαλύψεις. «Αν θες να μιλάς ή ακόμη περισσότερο να σχεδιάζεις για έναν τόπο, οφείλεις να τον γνωρίσεις. Το σημαντικό σε αυτή την έρευνα δεν είναι τόσο ο τελικός προορισμός, μια λίμνη ή ένα γεφύρι, όσο οι πληροφορίες της διαδρομής για τα μεγέθη, τις αναλογίες, τους κατοίκους και τις νοοτροπίες της πόλης. Η Αθήνα μας εκπλήσσει διαρκώς με νέες ιστορίες. Είναι μια πόλη ζωντανή». Οι εικόνες που έχουν παγιδέψει με την ψηφιακή μηχανή δύσκολα μπορείς να πιστέψεις ότι βρίσκονται μέσα ή γύρω απ' την πόλη.
Πού θα έστελναν οπωσδήποτε κάποιον Αθηναίο; «Εκεί που πέφτει η πρώτη αχτίδα φωτός στην Αθήνα. Μαγεία. Πάνω από το Κορωπί, στον Υμηττό, υπάρχει ο Προφήτης Ηλίας, χτισμένος πάνω στο ναό του Προόψιου Απόλλωνα - αυτού που βλέπει πρώτος το φως. Όποιος κάνει τον κόπο να ανέβει, θα ανακαλύψει και άλλα όμορφα μυστήρια τριγύρω. Τόπος με περίσσεια θετική ενέργεια» λέει ο Στάθης.
Η ομάδα Μπλάνκο δεν περιορίζεται στo συγκεκριμένο project. Στο site τους www.omadablanco.com μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τη δράση τους και για όλα τα project που τρέχουν ταυτόχρονα. «Διαρκεί ακόμα ο διάλογος που έχουμε ανοίξει με επιφανείς Αθηναίους για τις κατεδαφίσεις με τον τίτλο "μάθε να γκρεμίζεις"», εξηγεί. «Επίσης, το σχέδιο του αρχιτέκτονα Αντώνη Βεζύρογλου, σύμφωνα με το οποίο τα Ι.Χ. δεν θα διαπερνούν διαμπερώς τις πλατείες αλλά θα κινούνται περιφερειακά σε παρακαμπτήριους δρόμους απ' τους οποίους διαθέτουμε αρκετούς. Είναι τα roundabouts που αποτελούν τον κανόνα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Έτσι ενεργοποιούνται πολλές κατ' όνομα πλατείες των Αθηνών και ο πολίτης αποκτά ελεύθερο χώρο εκεί που τον έχει ανάγκη. Εκείνο που ευελπιστούμε είναι πολύ απλά να γίνει συνείδηση στους Αθηναίους το ενδιαφέρον για την Αθήνα». Η πιο πρόσφατες προτάσεις τους είναι η απελευθέρωση της παραλίας και η μετεξέλιξη της Δημοτικής Αστυνομίας σε Δημοτική Αστυνομία Καθαριότητας ώστε να αποκτήσουν επιτέλους αντικείμενο οι περιπολίες της. «Είναι κάτι που προβλέπεται από τον ίδιο τον κανονισμό τους στο Άρθρο 1, ενώ αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη σε Βαρκελώνη και Λονδίνο».
Ο τίτλος «Η Αθήνα θα σε εκπλήξει» δεν θα μπορούσε να είναι πιο πετυχημένος. Έντεκα σημεία από όσα έχουν καταγράψει θυμίζουν Άλπεις ή εικόνες που ορκίζεσαι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρίσκονται στα περίχωρα της Αθήνας. Τα περισσότερα είναι μέσα στην πόλη ή σε πολύ μικρή απόσταση από το κέντρο. Επίσης είναι τόσο εύκολα προσβάσιμα που απορείς πώς δεν τα έχεις ποτέ προσέξει...
Γέφυρα Δουκίσσης Πλακεντίας
Βριλήσσια
Είναι η γέφυρα που χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα για να μπορεί η δούκισσα της Πλακεντίας Σοφία Λεμπρέν να μεταβαίνει στην Πεντέλη και να επιβλέπει την ανέγερση του μεγάρου της. Ανηφορίζοντας τη Λ. Πεντέλης, κάνετε αριστερά στη οδό Δουκίσσης Πλακεντίας.
Πύργος Βασιλίσσης
Ίλιον, πάρκο Αντώνη Τρίτση
Πυργοειδής έπαυλη, ημιγοτθικού ρυθμού που ανακατασκευάστηκε από την Αμαλία και προσφέρθηκε γενέθλιο δώρο στον Όθωνα. Είσοδος από τη Λ. Δημοκρατίας ή τη Λ. Φυλής.
Λίμνη Μπελέτσι
Ιπποκράτειος Πολιτεία
Είναι μια μικρή λίμνη που προσφέρει ταπεινά όσα και οι μεγάλες. Μετά τη Βαρυμπόμπη και το Κατσιμίδι, φτάνετε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Στρίβετε αριστερά στην οδό Κίρκης και η μικρή αυτή λίμνη θα απλωθεί μπροστά σας και θα σας αιφνιδιάσει.
Αγία Μαρίνα
Πάρνηθα
Νομίζεις πως είσαι στο Άγιο Όρος. Στη βόρεια πλευρά της Πάρνηθας, πίσω από το χωριό της Αυλώνας. Μέχρι την Αγία Τριάδα πηγαίνει αυτοκίνητο, μέχρι τον Προφήτη Ηλία αγροτικό σε χωματόδρομο και ως την Αγία Μαρίνα μόνο άνθρωπος. Όλα αυτά, αφού θα έχετε διασχίσει μια «μικρή Ιρλανδία», ένα πανέμορφο οροπέδιο στην αυλή της πόλης.
Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή
Οδός Διδότου, Κολωνάκι
Σπουδαία προσφορά στον τόπο και στην ιστορία με τον ομορφότερο και μεγαλύτερο ιδιωτικό κήπο των Αθηνών. Επιτρέπεται η είσοδος ορισμένες μέρες και ώρες.
Χάος
Σούνιο (από Ανάβυσσο)
Υπάρχει και επισήμως στην Αθήνα! Ένα σπάνιο μνημείο της φύσης, η δολίνη Χάος. Ένα τεράστιο βύθισμα από κατάπτωση οροφής μεγάλου σπηλαίου που μοιάζει με των Διδύμων Αργολίδας. Χρησιμοποιείται για σεμινάρια από τους σπηλαιολόγους, με το ενδιαφέρον κάθετο κατέβασμα των 70 μ.
Θολωτός μυκηναϊκός τάφος
Μενίδι, 5η στάση Κόκκινου Μύλου
Επιβλητικός σαν αυτών των Μυκηνών, χρονολογείται από το 15ο-14ο αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στην πλαγιά ενός τεχνητού λόφου που ανακάλυψαν οι Γερμανοί το 1879.
Κηφισός
Μενίδι
Ο πιο σημαντικός εν δυνάμει διάδρομος αέρα και δροσιάς για την Αθήνα, αν προστατευτεί και αναδειχθεί. Γεφύρι με το μονόγραμμα του Γεωργίου του Α', κάτω από την πολύβουη Λ. Καραμανλή!
Βοτανικός Κήπος Αλεξάνδρου Διομήδους
Ιερά Οδός 401, Χαϊδάρι
Και όμως διαθέτουμε το μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της ανατολικής Μεσογείου. 1.860 στρέμματα με τη μοναδικότητα μάλιστα να έχει αναπτυχθεί μέσα σε φυσικό τοπίο.
Για συνεργασίες: Στάθης Κεφαλούρος
σχόλια