Η Αθήνα είναι μια πόλη που μετρά τη ζωή της σε χιλιετίες και όχι σε χρόνια -η καταγεγραμμένη ιστορία της εκτείνεται περίπου 3.400 χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια και στην πορεία της εξέλιξής της από προ-μυκηναϊκό οικισμό, σε πανίσχυρη πόλη-κράτος, μετά σε χωριό και έπειτα σε πρωτεύουσα, έχουν συντελεστεί "κοσμογονικές" μεταβολές. Διάσπαρτα μέσα στο σημερινό αστικό ιστό υπάρχουν ακόμα σημάδια, τα οποία -αν κοιτάξεις καλά- σου φανερώνουν αυτές τις μεταβολές. Τα «Αστικά Σημάδια» είναι αυτό ακριβώς, μια απόπειρα της Ομάδας Άστυ για την καταγραφή τέτοιων ιδιαίτερων ή φορτισμένων, πολιτιστικά ή συναισθηματικά, σημείων μέσα στη σύγχρονη πόλη. Ένα κτήριο, μια ταμπέλα, ένα μικρό πάρκο, μια χάραξη δρόμου ή ένα graffiti μπορεί να αποτελούν ίχνη όλων αυτών των μικρών πραγμάτων που συνθέτουν την μυθολογία της Αθήνας.
Αυτή την εβδομάδα επιστρέφουμε ξανά σε μια από τις παλιές γειτονιές της Αθήνας, του Ψυρρή και συγκεκριμένα στην οδό Τάκη. Χρονικά περιηγητών αναφέρουν του Ψυρρή ήδη από τον 16ο αιώνα και ο συγκεκριμένος δρόμος είναι από τους ελάχιστους που έχουν διατηρήσει τη χάραξή τους μέσα στα χρόνια, αλλά και την ονομασία τους. Η οδός Τάκη χρωστάει το όνομα της στην "Βρύση του Τάκη" που υπήρχε εκεί από τον καιρό της τουρκοκρατίας. Μπορεί στους νεώτερους χρόνους η βρύση να εξαφανίστηκε, αλλά το όνομα παραμένει.
Όμως η οδός Τάκη δεν συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μας μόνο και μόνο για το όνομά της. Μας εξηγεί ο Γιώργος Θάνος από την Ομάδα Άστυ: "Στα 60 μέτρα της οδού Τάκη που ενώνουν την Αριστοφάνους με την Αγίων Αναργύρων η ατμόσφαιρα του δρόμου καθορίζεται από δύο τοπόσημα. Το σημαντικότερο είναι η χτισμένη τον 11ο αιώνα εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, μία από τις δύο μόλις εκκλησίες που υπήρχαν στην Αθήνα με διπλοθολικό τρούλο. Αν και η ανακαίνισή του στις αρχές του 20ου αιώνα αλλοίωσε σημαντικά τον χαρακτήρα του ναού, οι Άγιοι Ανάργυροι, σημαντικό ενοριακό κέντρο που συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία του Ψυρρή σε όλη την διάρκεια του 19ου αιώνα, αποτελούν ακόμα μια από τις παλαιότερες σωζόμενες αθηναϊκές εκκλησίες.
Το σκηνικό της οδού Τάκη συμπληρώνει μια λαϊκή κατοικία των οθωμανικών χρόνων, δίπλα σχεδόν στους Αγίους Αναργύρους. Αν και αυτού του τύπου οι κατοικίες ήταν συνηθισμένες στην προεπαναστατική Αθήνα, η καταστροφή της πόλης κατά την διάρκεια της Επανάστασης από την μία πλευρά και η κυριαρχία του νεοκλασικισμού κατά την ανοικοδόμησή της από την άλλη έχουν καταστήσει τα δείγματα τέτοιων σπιτιών σχετικά σπάνια στην σύγχρονη πόλη.
Αν και δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τον ποιο δρόμο είχε στο μυαλό του ο συγγραφέας Μιχαήλ Μητσάκης όταν ξεκίναγε τα «Θεάματα του Ψυρρή» με τη φράση «Εκ του στενού, ως τούρκικης πόλεως, δρομίσκου του Ψυρρή συρφετός διέρχεται ποικίλος», η οδός Τάκη συνεχίζει να φέρνει στο μυαλό τις «Αθηναϊκές Σελίδες» του Μητσάκη ακόμα και σήμερα".
σχόλια