Πήγαμε στη θεατρική παράσταση των αστέγων

Πήγαμε στη θεατρική παράσταση των αστέγων Facebook Twitter
1

Το ΚΥΑΔΑ είναι το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (τηλέφωνο επικοινωνίας 210 5246516). Σε δύο ξενώνες, έναν ιδιόκτητο και ένα ενοικιαζόμενο ξενοδοχείο, φιλοξενεί ανθρώπους που δεν έχουν που αλλού να κοιμηθούν. Στη φιλοξενία αυτή συμπεριλαμβάνεται φυσικά η στέγη, φαγητό και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο πρόεδρος του Νίκος Κόκκινος μας λέει ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούν 130 άτομα και υπάρχει ακόμα χώρος για άλλα 70. Τυπικά η περίοδος φιλοξενίας διαρκεί έξι μήνες, αλλά ουσιαστικά δεν έχουν επιστρέψει κανέναν πίσω στο δρόμο. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο κύριος Κόκκινος υπάρχουν άνθρωποι που μένουν στα δύο κέντρα για δύο χρόνια. "Αυτό που κάνουμε -εκτός της στέγης και της σίτισης- είναι ότι τους δίνουμε κάτι να κάνουν, να προσφέρουν. Προσπαθούμε να νιώθουν χρήσιμοι ώστε να επανενταχθούν σιγά-σιγά στην κοινωνία".

Η θεατρική ομάδα είναι ακριβώς ένας μοχλός κινητοποίησης των ανθρώπων που για διάφορους λόγους έφθασαν να χάσουν τα πάντα. Η ομάδα δημιουργήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια και έχουν παίξει αρκετά έργα, περίπου ένα κάθε 1-2 μήνες. Εκτός από τις παραστάσεις στους ξενώνες -όπου το κοινό αποτελείται από τους ίδιους τους άστεγους φιλοξενούμενούς του, τους επιστήμονες που τους ενδυναμώνουν ψυχοκοινωνικά και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος- έχουν δώσει παραστάσεις και σε Λέσχες Φιλίας, στο Μέγαρο Μουσικής και φιλοδοξούν από το Σεπτέμβρη να επισκεφθούν και κάποια σχολεία.

Πήγαμε στη θεατρική παράσταση των αστέγων Facebook Twitter
Η θεατρική ομάδα είναι ακριβώς ένας μοχλός κινητοποίησης των ανθρώπων που για διάφορους λόγους έφθασαν να χάσουν τα πάντα... Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

Την περασμένη Τετάρτη η ομάδα ανέβασε το έργο "Μεσοπέλαγα" του πολωνού συγγραφέα Σλάβομιρ Μρόζεκ. Το έργο αναφέρεται σε τρεις ναυαγούς, οι οποίοι βρίσκονται επάνω σε μια σχεδία στη μέση του ωκεανού. Όλα τα τρόφιμα έχουν τελειώσει, όπως και τα ψέματα. Όταν δεν υπάρχει κάτι για να φας, πρέπει να φας κάποιον. Κάποιος πρέπει να θυσιαστεί· οι τρεις ναυαγοί αναπαράγουν στην πιο μακάβρια μορφή τις παράλογες σχέσεις εξουσίας που κυριαρχούν στην ανθρώπινη κοινωνία και που φέρουν ωραία ονόματα όπως δημοκρατία, δικαιοσύνη, πολιτισμός...

"Δάσκαλος" και σκηνοθέτης της ομάδας είναι ο ηθοποιός Παναγιώτης Δορλής. Τον ρωτήσαμε πως επιλέγει τα έργα κάθε φορά.  Στο τελευταίο έργο οι φιλοξενούμενοι άστεγοι βρήκαν αρκετά στοιχεία που τους άγγιξαν καθώς ο Μρόζεκ μιλά για τον κυνισμό της εξουσίας, το δίκαιο του ισχυρού κ.ά."

Στην τελευταία παράσταση που δώσατε συμμετείχε και ο Αντώνης Καφετζόπουλος. Πως προέκυψε η συνεργασία; 

Εντελώς τυχαία. Μια μέρα κάναμε πρόβες στο πάρκο του Ευαγγελισμού για μια παράσταση που θα δίναμε τότε στον κήπου του Μεγάρου Μουσικής. Εκείνος περνούσε από εκεί κοντοστάθηκε και μας παρακολούθησε. Στο τέλος ρώτησε τι κάνουμε, του εξήγησα και ήρθε να μας δει στο Μέγαρο. Εκεί μας ζήτησε να τον καλέσουμε να συμμετάσχει στην επόμενη παράσταση που θα ανεβάσουμε όπως και έγινε.

Πήγαμε στη θεατρική παράσταση των αστέγων Facebook Twitter
O Αντώνης Καφετζόπουλος παρακολούθησε την ομάδα και μας ζήτησε να τον καλέσουμε να συμμετάσχει στην επόμενη παράσταση που θα ανεβάσουμε όπως και έγινε... Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

Γιατί θέατρο; 

Ήθελα να δείξω στους ανθρώπους αυτούς έναν άλλο δρόμο για την επανένταξή τους στην κοινωνία. Η τέχνη του θεάτρου σε φέρνει ενώπιος ενωπίω με τον εαυτό σου. Το θέατρο σε εκθέτει. Ήθελα να πιστέψουν στον εαυτό τους, να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να αποφύγουν την ιδρυματοποίηση.

Έχει βοηθήσει πιστεύεις; 

Πιστεύω ότι μας έχει βοηθήσει όλους. Και αυτούς και εμένα. Μέσα από τη συζήτηση, όταν αναλύουμε τους ρόλους, μιλάμε και για τους εαυτούς μας και είναι μεγάλο σχολείο αυτό. Αυτό που ήθελα να κάνω είναι να δούμε πρώτα τον εαυτό μας, τα λάθη μας, που φταίμε εμείς και μετά να πιάσουμε την κοινωνία. Νομίζω ότι δούλεψε. Είδα ανθρώπους με τρομερή θέληση. Και είδα επίσης και τα δικά μου λάθη.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; 

θα ήθελα να κάνουμε μερικές παραστάσεις σε Λύκεια που θα περιλαμβάνουν και συζήτηση μετά. Πιστεύω ότι τα παιδιά 16, 17 χρονών έχουν πολλά να μάθουν από αυτούς τους ανθρώπους. Να μάθουν από τα λάθη τους. Και τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να ρωτήσουν ό,τι θέλουν. Γιατί είσαι άστεγος; Που είναι η οικογένεια σου; Έτσι θα δώσουμε ένα μεγάλο χτύπημα στον κοινωνικό ρατσισμό. Γιατί να ξέρετε ότι δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιος στη θέση τους.

Πήγαμε στη θεατρική παράσταση των αστέγων Facebook Twitter
Επιλέγουμε 3-4 έργα κάθε φορά και μετά την ανάγνωσή τους και τη συζήτησή, όλοι μαζί αποφασίζουμε ποιο θα κάνουμε... Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια