Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες της υποβάθμισης της υγείας και δημιουργεί πολλά προβλήματα στους κατοίκους που ζουν στις μεγαλουπόλεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια αποτελούν έναν τοξικό εχθρό στην καθημερινότητα της πόλης. Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν στατιστικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία στην Ευρώπη, καθώς προκαλεί περισσότερους από 400.000 πρόωρους θανάτους ετησίως και έχει επίσης άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, περισσότεροι από 16.000 πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα οφείλονται στην έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις τριών βασικών ρύπων όπως τα αιωρούμενα σωματίδια, το διοξείδιο του αζώτου και το όζον.
Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές πόλεις παγκοσμίως, σε περιοχές με επιβαρυμένη ατμοσφαιρική ρύπανση, σε σημεία κοντά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, σε λιμάνια, κοντά σε βιομηχανίες αλλά και σε πάρκα, συμβάλλοντας σημαντικά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας. Ειδικά στα σημεία που δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης δέντρων αποτελεί μία ιδανική επιλογή.
Η Αθήνα ανήκει στις πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχεδόν το 70% των ρύπων της προέρχεται από αυτοκίνητα. Φυσικά, καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη παίζει η εμφανής έλλειψη επαρκούς πρασίνου και δέντρων που μπορεί λειτουργήσουν ως φυσικά φίλτρα, καθαρίζοντας τον αέρα που αναπνέουμε.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της LiFO, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», ο όμιλος Πολίτη δώρισε τέσσερις συσκευές απορρόφησης ρυπογόνων μικροσωματιδίων έξυπνης τεχνολογίας καθώς και δύο αισθητήρες ανίχνευσης ποιότητας αέρα και καιρού, που τοποθετήθηκαν στην πλατεία Ομονοίας.
Ουσιαστικά, οι συσκευές αυτές καθαρίζουν τον αέρα ενώ το αποτέλεσμά τους ισοδυναμεί με μια αντίστοιχη φύτευση τριάντα δέντρων. Η τοποθέτησή τους πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες και το μόνο που απομένει είναι η σύνδεσή τους προκειμένου να λειτουργήσουν άμεσα.
Ο συγκεκριμένος όμιλος, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εξειδίκευσή του πάνω στις τεχνολογίες έξυπνων πόλεων, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, μέσω της «φύτευσης» των τριάντα δέντρων στην πλατεία Ομονοίας, αλλάζει τον αέρα προς το καλύτερο, βοηθώντας στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Είναι προφανές ότι η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου έγινε διότι παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, συνεχή ροή οχημάτων και μεγάλο ύψος κτιρίων περιμετρικά, που εγκλωβίζουν τη ρύπανση (συνθήκη Street Canyon). Ως συνέπεια η ποιότητα της ατμόσφαιρας είναι κακή για τους οδηγούς, τους πεζούς, τους εργαζομένους και τους επισκέπτες της περιοχής.
Πρόκειται για τα ειδικά φίλτρα «Pamares», τα οποία τοποθετούνται πάνω σε στύλους και έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύουν αιωρούμενα μικροσωματίδια. Η πατενταρισμένη τεχνολογία που διαθέτουν εγγυάται τη δέσμευση ακόμα και των πιο μικρών εξ αυτών, ενώ παράλληλα έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση (18 W.), είναι απολύτως ασφαλή για ανθρώπους και ζώα, και η λειτουργία τους είναι σχεδόν αθόρυβη (μεγ. 30 db).
Άλλωστε, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, δέντρα με διάμετρο 300-450 χιλ. δεσμεύουν περίπου 140 γραμμάρια αιωρούμενων μικροσωματιδίων μικρότερων των 10 χιλιοστών σε έναν χρόνο. Δηλαδή 0,4 γραμμάρια ημερησίως. Η συσκευή Pamares έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει 3 γραμμάρια αντίστοιχων ρύπων την ημέρα. Επομένως, καθεμιά συσκευή αντιστοιχεί σε 7,5 ώριμα δέντρα.
Έτσι, με τις τέσσερις συσκευές τοποθετημένες περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας, μίας από τις πιο επιβαρυμένες ατμοσφαιρικά περιοχές του κέντρου, θα είναι σαν να φυτεύτηκαν συνολικά 30 ώριμα δέντρα.
Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές πόλεις παγκοσμίως, σε περιοχές με επιβαρυμένη ατμοσφαιρική ρύπανση, σε σημεία κοντά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, σε λιμάνια, κοντά σε βιομηχανίες αλλά και σε πάρκα, συμβάλλοντας σημαντικά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας. Ειδικά στα σημεία που δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης δέντρων αποτελεί μία ιδανική επιλογή.
Μετά την επαναφορά του σιντριβανιού, η πλατεία Ομονοίας αποκτά και νέους τρόπους αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ευελπιστώντας να την εντάξει επιτυχημένα, και τους καλοκαιρινούς μήνες, στην καθημερινότητα των Αθηναίων.