Μια βόλτα στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς που γίνεται εδώ και 61 χρόνια στο Πάρκο Κηφισιάς είναι ό,τι καλύτερο για τις πρώτες μέρες της άνοιξης. Ανθισμένα λουλούδια, ευωδιαστές μυρωδιές, έντονα χρώματα σε κάνουν πιο ευδιάθετο για όσο διαρκεί η επίσκεψη.
Όπως μας λέει ο παραγωγός Αθανάσιος Ξενάκης που έχει φυτώριο στα Οινόφυτα, «Το λουλούδι πάντα ηρεμεί την ψυχή μας και την ζωή μας». Η οικογένειά του συμμετέχει στην έκθεση από τα πρώτα χρόνια της μέχρι σήμερα. Είναι η δεύτερη γενιά που φέρνει τα λουλούδια της: εποχιακά και πολυετή φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και οτιδήποτε είναι ανθισμένο. «Παλιά ήταν μια πιο επικερδής δουλειά», λέει τώρα με την κατάσταση που επικρατεί δεν είναι και τόσο, αλλά εντάξει, βολευόμαστε».
Ο κόσμος προτιμάει τα ανθισμένα περισσότερο. Ορτανσίες, καμέλια, γαρδένια και λίγα πράσινα όπως τα γιασεμί. Αγοράζει ο κόσμος παρ' όλες τις συγκυρίες.
«Πολλά φυτά έχουν αλλάξει επειδή προχώρησε η επιστήμη και βγήκαν διάφορες ποικιλίες που δεν υπήρχαν παλιότερα» συνεχίζει «και ο κόσμος πάντα θέλει κάθε τι καινούργιο και διαφορετικό. Ζητάει χρώμα και αντοχή. Οι τιμές έχουν πέσει αρκετά, το κόστος τους εξαρτάται από το είδος και την εποχή. Είναι μια παράδοση χρόνων και ο κόσμος έρχεται με αφορμή την Πρωτομαγιά και την γιορτή της μητέρας».
Η έκθεση φιλοξενεί 70 ανθοπαραγωγούς σε έκταση 20 στρεμμάτων. Μπορεί κάποιος να βρει 2000 είδη φυτών, μυρωδικών και βοτάνων. Από τα πιο εντυπωσιακά φυτά που μπορεί να δει κάποιος είναι τα υδρόβια φυτά. Την μικρή λιμνούλα με τα ροζ νούφαρα που έχουν αργήσει να ανοίξουν φέτος και τα βάζα με μικροσκοπικά ψαράκια και ένα ακόμη πιο μικρό σαλιγκάρι για να καθαρίζει το γυαλί από τις «πρασινάδες» που ζουν μέσα στο νερό. Και φυσικά τα σαρκοβόρα που φαίνονται ωραία στο μάτι αλλά είναι θανατηφόρα για τα έντομα που κυκλοφορούν. Οι έντονοι χρωματισμοί τους προσελκύουν εύκολα την θήρα τους. Ένα πραγματικό έργο τέχνης είναι το κόκκινο bonsai ενώ τεράστιοι κάκτοι με την άγρια ομορφιά τους είναι μοναδικό θέαμα.
Και μια κίτρινη μοσχομυριστή «τριανταφυλλιά Πηλίου» που δεν έχει καμία σχέση με τριανταφυλλιά. Ο παραγωγός Νάνος Κωνσταντίνος φέρνει φυτά από το Ξουρίχτι του Πηλίου. «Στην έκθεση συμμετέχω 15 χρόνια» λέει. «Φέρνω φυτά του Πηλίου που είναι ανθεκτικά και μένουν. Ο κόσμος προτιμάει τα ανθισμένα περισσότερο. Ορτανσίες, καμέλια, γαρδένια και λίγα πράσινα όπως τα γιασεμί. Εδώ και μια πενταετία έχουμε τις ίδιες τιμές και φέτος είμαστε ακόμα πιο κάτω. Αγοράζει ο κόσμος παρ' όλες τις συγκυρίες».
Πριν φύγουμε κάνουμε μια μικρή κουβέντα με τον Πρόεδρο της έκθεσης Γιώργο Κομιανό:
«Φέτος η έκθεση είναι διαφορετική από κάθε άλλη χρονιά. Η βασική διαφορά είναι η διάταξη των περιπτέρων η οποία έχει γίνει στα πρότυπα των επαγγελματικών εκθέσεων ώστε να αναδεικνύεται το άλσος και ο επισκέπτης να έχει πρόσβαση σε όλα τα περίπτερα και να ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή. Πιστεύω ότι και οι εκθέτες είναι ευχαριστημένοι. Έχουμε ένα πλούσιο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα με συναυλίες από αξιόλογα συγκροτήματα και ομιλίες. Έχουμε δωρεάν είσοδο Δευτέρα έως Πέμπτη με την επίδειξη του αρχικού εισιτηρίου. Και έχουμε κάνει και μια ειδική σύμβαση με το πάρκινγκ ώστε οι επισκέπτες να έχουν μια ειδική έκπτωση και να μπορούν να παρκάρουν εκεί τα αυτοκίνητα τους. Το βασικότερο όλων είναι ότι έχουμε ένα σωλήνα εκπαίδευσης με τα σχολεία. Τα παιδιά μαθαίνουν τα πάντα γύρω από το έδαφος, την καλλιέργεια και την διατροφή σε συνεργασία με την Greenpeace, την WWF, το Μουσείο Γουλανδρή, και τους γεωπόνους της ανθοκομικής.
Είμαι στο συμβούλιο της έκθεσης εδώ και πολλά χρόνια. Είμαι γεωπόνος εκπαιδευμένος στην εντομολογία και στο αστικό πράσινο και επιχειρηματίας ταυτόχρονα. Η έκθεση θέλουμε να είναι περισσότερο ένα φεστιβάλ περιβάλλοντος και ανθοκομίας παρά μια απλή έκθεση -η οποία δεν είναι καν έκθεση, απλά είναι μια αγορά λουλουδιών.
Περιμένουμε φέτος από 60 μέχρι 80.000 χιλιάδες άτομα. Έρχονται άνθρωποι από όλη την Αττική για να δουν την έκθεση να μορφωθούν, να πιουν τον καφέ τους και να αγοράσουν τα λουλούδια τους. Επίσης θέλουμε να μετατρέψουμε την ανθοκομική έκθεση Κηφισιάς σε έναν πυλώνα επιχειρηματικότητας, να είναι μια συμβολή στους άπορους έτσι ώστε να μπορέσουν να βρουν μια δουλειά μέσα από την αστική αγροτική απασχόληση».
Ιnfo:
Η 61η Ανθοκομική Έκθεση είναι ανοιχτή από τις 22 Απριλίου έως και τις 10 Μαϊου 2015 με ωράριο 10:00-22:00. Η τιμή του εισιτηρίου εισόδου είναι €1,5 με απεριόριστες επισκέψεις από Δευτέρα έως Πέμπτη. Στο Πάρκο Κηφισιάς “Δημήτρης Ζωμόπουλος”.
σχόλια