Δεν είναι τέλεια λέξη το «παραφερνάλια»; Εύηχη, σοφιστικέ και αποδίδεται όμορφα με λατινικούς χαρακτήρες. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν οι Γιώργος Καρράς και Αγγελική Κουτρουλάκη καθώς σχεδίαζαν και έστηναν οι ίδιοι το design μαγαζί τους που άνοιξε πριν ένα μήνα παραπλεύρως της πλατείας Κλαυθμώνος. Δύο νέα παιδιά, χωρίς προηγούμενη εμπειρία στο επιχειρηματικό κομμάτι (ο Γιώργος δούλευε στη μουσική παραγωγή και στην επικοινωνία και η Αγγελική είναι ιστορικός τέχνης), που έχουν όμως να κάνουν πρόταση στο πολύπαθο κομμάτι της διακόσμησης αφού τα αντικείμενα στο κατάστημά τους είναι επιλεγμένα ένα προς ένα.
«Δεν υπήρχε επιχειρηματικό πλάνο σε αυτό που κάναμε. Φτιάξαμε έναν χώρο έτσι όπως μας άρεσε, χωρίς εκπτώσεις σε αυτό που είχαμε στο μυαλό μας και τον γεμίσαμε με πράγματα που βλέπαμε στα ταξίδια, μας άρεσαν και νομίζουμε ότι δεν υπάρχουν κάπου αλλού στην Ελλάδα» εξηγεί ο Γιώργος για την απόφασή τους να το τολμήσουν. Κάπου στη μέση μεταξύ μίνιμαλ και industrial αισθητικής βρίσκεται το μαγαζί, και βγάζει ζεστασιά που ενισχύεται σίγουρα από τη γειτνίασή του με την πολύβουη πλατεία Καρύτση και τους γύρω δρόμους της καρδιάς της Αθήνας. «Δεν θέλαμε να το φορτώσουμε με πολλά πράγματα, χρειαζόμασταν άνεση και για τον επισκέπτη αλλά και για εμάς που είμαστε εδώ όλη μέρα, το πολυπόθητο οργανικό αποτέλεσμα του “feels like home”».
Τα παιδιά ταξιδεύουν στις πηγές του σύγχρονου ντιζάιν και προμηθεύονται ό, τι θα εμπορευτούν στη συνέχεια, ως επί το πλείστον από μικρούς παραγωγούς και τεχνίτες. Τα πάντα μέσα στο μαγαζί είναι προς πώληση, ακόμα και τα έπιπλα αντίκες πάνω στα οποία εκθέτουν τα υπόλοιπα κομμάτια της συλλογής τους, όπως ο πάγκος του ξυλογλύπτη ή το ράφι με τις κούπες.
Τα παιδιά ταξιδεύουν στις πηγές του σύγχρονου ντιζάιν και προμηθεύονται ό, τι θα εμπορευτούν στη συνέχεια, ως επί το πλείστον από μικρούς παραγωγούς και τεχνίτες. Τα πάντα μέσα στο μαγαζί είναι προς πώληση, ακόμα και τα έπιπλα αντίκες πάνω στα οποία εκθέτουν τα υπόλοιπα κομμάτια της συλλογής τους, όπως ο πάγκος του ξυλογλύπτη ή το ράφι με τις κούπες. «Δεν θέλουμε να μένουμε στάσιμοι ακόμα και στον τρόπο που είναι στημένο το μαγαζί, κάθε δύο-τρεις μήνες θέλουμε να αλλάζει όλο το σκηνικό. Την τρίτη μέρα που ανοίξαμε πουλήσαμε ένα από τα τραπέζια μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ψάχνουμε με τι θα αντικαταστήσουμε το κομμάτι που πουλήθηκε κι έτσι υπάρχει μονίμως μια κινητικότητα στον χώρο» περιγράφει ο Γιώργος. Στο Paraphernalia θα βρεις, εκτός από τα designers’ items, λάμπες, καλώδια και ντουί, γιατί θέλουν να μείνουν πιστοί στον χαρακτήρα της περιοχής όπου αναπτύχθηκε το εμπόριο ηλεκτρικών ειδών, καθώς και επιλεγμένα περιοδικά ξένου τύπου.
Η Αγγελική μας προσφέρει καφέ και κάτι εκπληκτικά μπισκότα βουτύρου, μάλλον από το Λονδίνο όπου ζούσε αρκετά χρόνια. Της ζητώ να μου αναφέρει δύο πολύ αγαπημένα της κομμάτια από την τρέχουσα συλλογή που θα πρότεινε για δώρο. «Τα φωτιστικά-τσάντες της αγγλικής Liqui Design, επιτραπέζια και οροφής, είναι πολύ οικονομικά και πραγματικά πολύ αγαπημένα μας. Οι κούπες με τα ζωάκια της Jimbo Art είναι όλες χειροποίητες – δεν είναι πολύ όμορφες; Αυτός ο καλλιτέχνης είναι πολύ γνωστός στην Αγγλία, φιλοτεχνεί τα prints και φτιάχνει πιάτα και άλλα σκεύη για την κουζίνα. Τα βρίσκεις στο Liberty και στο δικό του μαγαζί στο ανατολικό Λονδίνο». Τσέκαρε επίσης τα σκοτσέζικα χειροποίητα κοσμήματα Tom Pigeon που είναι φτιαγμένα από χαλκό ή μπρούτζο συνδυασμένο με φορμάικα, σε γεωμετρικές αφηρημένες φόρμες. Πωλούνται -εκτός από το Paraphernalia- στην Tate, το Design Museum του Λονδίνου και σε επιλεγμένες γκαλερί. Τέλος, ρίξε μια ματιά στα βραβευμένα stools από ανακυκλωμένο χαρτόνι, τα ειδικά λάδια για τα μούσια των χίπστερ και τις ζωόμορφες diy μάσκες από τη Λατινική Αμερική.
Paraphernalia, Ι. Παπαρρηγοπούλου 15, Αθήνα, 213 0343663, www.paraphernalia.gr
σχόλια