Το Trade School Athens είναι ένα διαφορετικό, ανεξάρτητο, αυτο-οργανωμένο σχολείο που έχει ως βάση του την ανταλλαγή και όχι το χρήμα. Εκεί οι διδάσκοντες μοιράζονται ό,τι έχουν, είτε αυτό σχετίζεται με ακαδημαϊκές σπουδές, είτε με προσωπική έρευνα, ικανότητες, δεξιότητες ή πρακτική εμπειρία, ελεύθερα, με όποιον ενδιαφέρεται. Η "πληρωμή" των δασκάλων δεν γίνεται με χρήματα, αλλά με ανταλλάγματα: αντικείμενα, υπηρεσίες ή ακόμα και φαγητό που ζητά ο κάθε διδάσκων.
Ένα σχολείο λοιπόν ελεύθερο για όλους, που υποστηρίζει την ανοικτή πρόσβαση στη γνώση και ενισχύει τη διάθεση για συμμετοχή και συνεργασία. Αυτή είναι η βασική ιδέα του Trade School. Απευθυνθήκαμε στην Ανθή Μουριάδου, από την ομάδα διοργάνωσης του Αθηναϊκού Trade School, για να μάθουμε περισσότερα.
Τι είναι το trade school;
Είναι ένα διαφορετικό σχολείο όπου οι διδάσκοντες προσφέρουν τη γνώση και τις ικανότητές τους με βάση την ανταλλαγή και όχι το χρήμα. Είναι ανοικτό σε όλους, ο καθένας μπορεί να συμμετέχει ως μαθητής, δάσκαλος ή και τα δύο.
Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από αυτό;
Βασίζεται στη φιλοσοφία ότι όλοι έχουμε γνώσεις που μπορούμε να μεταφέρουμε στους άλλους, είτε αυτές είναι αποτέλεσμα ακαδημαϊκών σπουδών, προσωπικής έρευνας, ή απλώς πρακτικής εμπειρίας.
Από που ξεκίνησε η ιδέα και ως που έχει φθάσει;
Το Trade School Athens (TSA) ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάρτιο του 2013. Η ιδέα όμως για την υλοποίηση του πρώτου Trade School ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη το 2010. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 40 σχολεία σε όλο τον κόσμο. Μια ομάδα εθελοντών από διαφορετικές χώρες λειτουργούν και εξελίσσουν την διαδικτυακή πλατφόρμα του Trade School που παρέχουν σε όλα τα σχολεία.
Σε ποιους χώρους γίνονται τα μαθήματα;
Δεν έχουμε σταθερή βάση για την πραγματοποίηση των μαθημάτων, καθώς δεν έχουμε εγκαταστάσεις, Έτσι πρόκειται για ένα κινητό σχολείο στην πόλη. Τα μαθήματα γίνονται σε αίθουσες του Δήμου Αθηναίων, που χρησιμοποιούνται από ομάδες πολιτών, ή σε χώρους ιδιωτών που θέλουν να φιλοξενήσουν και να υποστηρίξουν τη λειτουργία του σχολείου. Έτσι ένα μάθημα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια σχολή χορού, σε μια καφετέρια, σε ένα βιβλιοπωλείο ή ακόμα και σε ένα πάρκο. Ο δάσκαλος μπορεί, αν θέλει, να βρει και να προτείνει το χώρο που θα πραγματοποιηθεί το μάθημά του.
Ποια είναι η διαδικασία για επίδοξους καθηγητές; Τι δέχεστε ως αντίτιμο από τους μαθητές και πως γίνεται η «συμφωνία»;
Όλες οι αιτήσεις διδασκαλίας, όπως και συμμετοχής στα μαθήματα, γίνονται διαδικτυακά. Ο δάσκαλος, στην αίτηση διδασκαλίας, εκτός από την περιγραφή του μαθήματος, συμπληρώνει και μια λίστα με πράγματα που χρειάζεται και δέχεται ως αντάλλαγμα. Έτσι οι μαθητές αντί να πληρώσουν χρήματα για να παρακολουθήσουν το μάθημα, μπορούν να προσφέρουν ρούχα που δεν χρειάζονται, βιβλία, λάδι, βότανα ή να βοηθήσουν το δάσκαλο να φτιάξει τον κήπο του ή να επισκευάσει το ποδήλατό του. Τα ανταλλάγματα σε κάθε μάθημα εξαρτώνται από τις ανάγκες και τη φαντασία του δασκάλου!
Υπάρχει κάποιος έλεγχος κριτηρίων;
Το Trade School είναι ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών και πληροφοριών και χτίζεται σε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται τα μαθήματα ως μέσο διάδοσης πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων ή προώθησης προϊόντων, εταιριών ή οποιασδήποτε επιχειρηματικής δράσης.
Τι είδους μαθήματα μπορούμε να βρούμε;
Τα μαθήματα που πραγματοποιούνται στο TSA είναι συνήθως αυτοτελή 2-ωρα ή 3-ωρα χωρίς συνέχεια ή περιοδικότητα. Δεν αποκλείεται όμως να έχουμε και μικρούς κύκλους μαθημάτων με μια θεματική ενότητα, όπως το σεμινάριο κινηματογράφου, ή τα μαθήματα για εγκύους που πραγματοποιήθηκαν φέτος. Μπορείτε να δείτε όλα τα μαθήματα που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στο site.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του trade school σε σχέση με μια παραδοσιακή σχολή ή πανεπιστήμιο;
Το Trade School είναι ένα ανεξάρτητο και αυτο-οργανωμένο σχολείο, καθώς ο συντονισμός και η λειτουργία του βασίζεται εξ ολοκλήρου στον εθελοντισμό και τη συμμετοχή των μελών. Οι μαθητές δεν θα αποκτήσουν κάποιο πτυχίο. Σκοπός του είναι να υποστηρίξει την ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση, αλλά και να γίνει μια αφορμή για να συναντηθούμε ξανά σε φυσικούς χώρους, να ενισχύσει τη διάθεση για συμμετοχή, προσφορά και συνεργασία.
Φωτογραφίες: frameout
Άδεια χρήσης Creative Commons 4.0 – Attribution - Non-Commercial
σχόλια