Προβλέψεις για την άρση των capital controls έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2016.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη δευτερολογία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 αναμένεται να αρθούν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, ο κ. Χουλιαράκης, εκτίμησε ότι ελληνική οικονομία θα εισέλθει σύντομα σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης και από το 2017 έως το 2019, θα μεγεθύνεται με ρυθμούς από 2,8% έως 3,1% το έτος. Προέβλεψε δε, ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έως το 2018, θα επιτρέψει ηπιότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι η ύφεση του 2015 είναι το αποτέλεσμα μιας εντυπωσιακής πτώσης των ιδιωτικών επενδύσεων, εξαιτίας της πιστωτικής ασφυξίας, την οποία δημιούργησε η άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης προκειμένου να οδηγήσει την κυβέρνηση της Αριστεράς στη συμφωνία.
«Αντιαναπτυξιακό, οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο», χαρακτήρισε το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή, ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.
«Τα μεγέθη του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού αποτυπώνουν ότι το κόστος της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, για το 2015 και το 2016, επιβεβαιώνουν την επιστροφή της χώρας στην ύφεση, στα πρωτογενή ελλείμματα, στη αύξηση του δημοσίου χρέους, στη διόγκωση της ανεργίας» εκτίμησε ο κ. Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το Προσχέδιο Προϋπολογισμού «επιβεβαιώνει ότι η χώρα, με οδηγό την αριστερή Κυβέρνηση, έχει επιστρέψει στο «καθοδικό σπιράλ» και ότι στο προσχέδιο περιλαμβάνονται «νέα, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου, για πρώτη φορά από το 2009, να επιτευχθεί χειρότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την προηγούμενη χρονιά».
Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «επί χρόνια καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις με παληκαρισμούς για τη λύση του προβλήματος, ενώ τώρα προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και θεωρεί ως επιτυχία την εφαρμογή ρυθμίσεων που συζητούνται από τα τέλη του 2012».
Δυσοίωνες χαρακτήρισε τις προοπτικές για το 2016, ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κουτσούκος και εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε σε φάση οπισθοδρόμησης με επιστροφή στα ελλείμματα την αύξηση των ρυθμών της ανεργίας και την ύφεση».
Ο κ. Κουτσούκος ανέφερε ότι στο Προσχέδιο ομολογούνται τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων της προηγούμενης περιόδου και υποστήριξε ότι θα έχει υπάρξει πλήρης κατάρρευση της οικονομίας εάν δεν υπήρχε συγκράτηση των δαπανών και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ου Δημοσίου προς τους ιδιώτες δε είχαν φθάσει στα 7,54 δισ. ευρώ. Ανέφερε επίσης, ότι τα δημοσιονομικά μέτρα θα έδιναν πολλαπλάσια οφέλη «εάν δεν είχαμε τον εκτροχιασμό του 2015», ενώ εκτίμησε ότι ο στόχος του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 3% είναι υπερβολικός.
Την άποψη ότι το Προσχέδιο κινείται στην πεπατημένη των μνημονίων και των προηγούμενων κυβερνήσεων εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νικόλαος Καραθανασόπουλος.
Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «εργαλείο υλοποίησης ταξικής πολιτικής για την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου από τους πολλούς στους λίγους» και εκτίμησε ότι μόνιμο θύμα των πολιτικών αυτών, είναι «η εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα που πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρους ενώ παράλληλα στερούνται σημαντικές κοινωνικές παροχές».
Αποτύπωση αποτυχίας της κυβέρνησης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι Χάρης Θεοχάρης. Κατηγόρησε τα κυβέρνηση ότι «κατέστρεψε όλους τους δείκτες» και εκτίμησε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η χαμηλή ζήτηση, αλλά το ότι «δεν έχουμε παραγωγή».
«Μόνο οι παραγωγικές επενδύσεις θα μας βγάλουν από το τέλμα. Το ξέρουν και οι πέτρες πλην της κυβέρνησης» τόνισε.
Πρόγραμμα μεγάλων επενδύσεων και πλήρη απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ζήτησε μεταξύ άλλων ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος. Ο κ. Καμμένος ανέφερε επίσης ότι απαιτούνται αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων στα φορολογικά δικαστήρια για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενώ σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος εκτίμησε ότι, «υπάρχουν περιθώρια στη διαπραγμάτευση για να μειωθούν σημαντικά οι δαπάνες για τοκοχρεολύσια».
Στο θέμα του ΕΣΠΑ αναφέρθηκε και ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης που ζήτησε να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική για την απορρόφηση του παλαιού ΕΣΠΑ. Ο κ. Κατσιαντώνης τόνισε επίσης, ότι το πλέον σημαντικό για το κόμμα του είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια η ευημερία και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να αναστραφεί η μείωση των επενδύσεων.
σχόλια