Εάν η Ελλάδα εξαναγκαστεί να βγει από τη ζώνη του ευρώ, αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες και η νομισματική θα καταρρεύσει, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του την Κυριακή στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός επεσήμανε πως τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο της απόρριψης των πολιτικών λιτότητας από την ευρωζώνη ως σύνολο. Ζήτησε ένα μαζικό επενδυτικό πρόγραμμα «New Deal», το οποίο θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
«Το ευρώ είναι εύθραυστο, είναι σαν να χτίζεις έναν πύργο από τραπουλόχαρτα, αν βγάλεις το ελληνικό χαρτί τα άλλα θα καταρρεύσουν», είπε σύμφωνα με κείμενο της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα η Rai, πριν από την τηλεοπτική της μετάδοση.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε πως η ευρωζώνη αντιμετωπίζει κίνδυνο κατατεμαχισμού και «αποδόμησης», αν δεν αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η Ελλάδα, και όχι μόνο η Ελλάδα, δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της υπό τους υφιστάμενους όρους.
«Θα προειδοποιούσα όποιον σκέπτεται να ακρωτηριάσει στρατηγικά την Ελλάδα από την Ευρώπη, γιατί αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε, προσθέτοντας: «Ποιος θα είναι ο επόμενος έπειτα από εμάς; Η Πορτογαλία; Τι θα γίνει όταν η Ιταλία ανακαλύψει πως είναι αδύνατον να παραμείνει μέσα στον ζουρλομανδύα της λιτότητας;».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Αλέξης Τσίπρας εισέπραξαν φιλικά λόγια αλλά καμία υποστήριξη για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, όταν επισκέφθηκαν τη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα. «Ιταλοί αξιωματούχοι, δεν μπορώ να σας πω από ποιον μεγάλο ιταλικό θεσμό, με πλησίασαν και μου είπαν ότι μας στηρίζουν, αλλά δεν μπορούν να πουν την αλήθεια, διότι και η Ιταλία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και φοβούνται τυχόν συνέπειες από τη Γερμανία», δήλωσε.
«Η κατάσταση του χρέους της Ιταλίας δεν είναι βιώσιμη», πρόσθεσε. Μϊα δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Pier Carlo Padoan έγραψε στο twitter πως το ιταλικό χρέος «είναι σταθερό και βιώσιμο», τονίζοντας ότι το σχόλιο Βαρουφάκη ήταν «εκτός τόπου».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε επίσης πως η κυβέρνησή του θα προτείνει ένα «New Deal» για την Ευρώπη, όπως εκείνο που εφαρμόσθηκε στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1930. Αυτό θα πρέπει να περιλάβει επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεκαπλάσιες σε σχέση με ό,τι έχει επενδύσει ως τώρα.
Αν η Ευρώπη συνεχίσει να ακολουθεί αντιπαραγωγικές πολιτικές λιτότητας, οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι «αυτοί που μισούν την ευρωπαϊκή δημοκρατία» πρόσθεσε ο υπουργός, αναφερόμενος στο κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, στο Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και στο Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βρετανία.
σχόλια