Βαρουφάκης: Το ευρώ θα καταρρεύσει αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη

Βαρουφάκης: Το ευρώ θα καταρρεύσει αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη Facebook Twitter
Kostis Ntantamis / SOOC
6

Εάν η Ελλάδα εξαναγκαστεί να βγει από τη ζώνη του ευρώ, αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες και η νομισματική θα καταρρεύσει, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του την Κυριακή στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός επεσήμανε πως τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο της απόρριψης των πολιτικών λιτότητας από την ευρωζώνη ως σύνολο. Ζήτησε ένα μαζικό επενδυτικό πρόγραμμα «New Deal», το οποίο θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Το ευρώ είναι εύθραυστο, είναι σαν να χτίζεις έναν πύργο από τραπουλόχαρτα, αν βγάλεις το ελληνικό χαρτί τα άλλα θα καταρρεύσουν», είπε σύμφωνα με κείμενο της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα η Rai, πριν από την τηλεοπτική της μετάδοση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε πως η ευρωζώνη αντιμετωπίζει κίνδυνο κατατεμαχισμού και «αποδόμησης», αν δεν αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η Ελλάδα, και όχι μόνο η Ελλάδα, δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της υπό τους υφιστάμενους όρους.

«Θα προειδοποιούσα όποιον σκέπτεται να ακρωτηριάσει στρατηγικά την Ελλάδα από την Ευρώπη, γιατί αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε, προσθέτοντας: «Ποιος θα είναι ο επόμενος έπειτα από εμάς; Η Πορτογαλία; Τι θα γίνει όταν η Ιταλία ανακαλύψει πως είναι αδύνατον να παραμείνει μέσα στον ζουρλομανδύα της λιτότητας;».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Αλέξης Τσίπρας εισέπραξαν φιλικά λόγια αλλά καμία υποστήριξη για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, όταν επισκέφθηκαν τη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα. «Ιταλοί αξιωματούχοι, δεν μπορώ να σας πω από ποιον μεγάλο ιταλικό θεσμό, με πλησίασαν και μου είπαν ότι μας στηρίζουν, αλλά δεν μπορούν να πουν την αλήθεια, διότι και η Ιταλία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και φοβούνται τυχόν συνέπειες από τη Γερμανία», δήλωσε.

«Η κατάσταση του χρέους της Ιταλίας δεν είναι βιώσιμη», πρόσθεσε. Μϊα δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Pier Carlo Padoan έγραψε στο twitter πως το ιταλικό χρέος «είναι σταθερό και βιώσιμο», τονίζοντας ότι το σχόλιο Βαρουφάκη ήταν «εκτός τόπου».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε επίσης πως η κυβέρνησή του θα προτείνει ένα «New Deal» για την Ευρώπη, όπως εκείνο που εφαρμόσθηκε στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1930. Αυτό θα πρέπει να περιλάβει επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεκαπλάσιες σε σχέση με ό,τι έχει επενδύσει ως τώρα.

Αν η Ευρώπη συνεχίσει να ακολουθεί αντιπαραγωγικές πολιτικές λιτότητας, οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι «αυτοί που μισούν την ευρωπαϊκή δημοκρατία» πρόσθεσε ο υπουργός, αναφερόμενος στο κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, στο Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και στο Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βρετανία.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Το χαρτί παίζεται ακόμα - άγαρμπα, προκλητικά αλλά παίζεται. Διότι...περι πόκας πρόκειται, μπλόφα, ποντάρισμα - μή μου πείτε πως έχει κάποιο σχέδιο ο Τσίπρας για να χρηματοδοτήσει αλλοιώς τον αραμπά ! Λίγο χρόνο ακόμα - μέχρι πότε, καμμιά "γέφυρα" - μέχρι πού ρε φίλε ;
O Βαρουφάκης συνεχίζει να κάνει το ίδιο λάθος από τότε που τον διάβαζα στο protagon αλλά κι εδώ: εστιάζει στο χρέος, έχει εμμονή με το χρέος λες κι αυτό είναι μόνο το πρόβλημα της Ελλάδας. Στη πραγματικότητα ακόμα κι αν μας χάριζαν όλο το χρέος με τις ακολουθούμενες πολιτικές θα το ξαναδημιουργούσαμε πολύ γρήγορα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η στρεβλή δομή της οικονομίας, ο άκρατος πελατειακός κρατισμός η έλλειψη παραγωγικών δομών. Ο Ιταλός υπουργός έχει απόλυτο δίκιο το χρέος της Ιταλίας, όσο μεγάλο κι αν είναι, είναι βιώσιμο γιατί η Ιταλία ΠΑΡΑΓΕΙ σε αντίθεση με εμάς. Και το χειρότερο είναι ότι ως υπουργός οικονομικών έχει να προτείνει μόνο ρήξη για το κούρεμα του χρέους και τίποτα άλλο. Ποιο είναι το σχέδιο για συγκρότηση παραγωγικών δομών στην Ελλάδα; Αν υπήρχε κάτι τέτοιο μικρό το κακό ακόμα κι αν βγαίναμε απ' το ευρώ. Αλλά έτσι όπως ήμαστε αν βγούμε θα είναι σα να πηγαίνουμε ξυπόλητοι στ' αγκάθια
"...O Βαρουφάκης συνεχίζει να κάνει το ίδιο λάθος...εστιάζει στο χρέος, έχει εμμονή με το χρέος λες κι αυτό είναι μόνο το πρόβλημα της Ελλάδας..."Το κάνει ηθελημένα. Στην ουσία δημιούργησε, μαζί με άλλους "αντιμνημονιακούς", ένα "red herring" έναν αντιπερισπασμό, στον οποίον επιτίθεται για να αποφύγει να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας. Είναι πιο εύκολο να επιτεθείς σε κάτι συγκεκριμένο, μετρήσιμο, και απλό (σε σύγκριση με το πραγματικό πρόβλημα), όταν επιπλέον η "λύση" (που είναι επίσης μια, ξεκάθαρη και απλή) εξαρτάται αποκλειστικά από κάποιος άλλους, τους δανειστές. Έτσι δημιουργήθηκαν οι στρατιές από σοβαροφανείς βαρουφίτσες, που επιχειρηματολογούν, υποτίθεται, με αριθμούς.
Τα χρέη της Ισπανίας και της Ιταλίας είναι πολλαπλάσια από αυτό της Ελλάδας, αλλά επειδή δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη όσα μέτρα εφάρμοσαν οι "ηγέτες" μας τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμη υποδομές και βιομηχανίες που τους παράγουν χρήμα. Επίσης μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα από το 1981, χρονιά ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ, υπήρξε σταδιακή διάλυση της βιομηχανίας, ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του 90 η διάλυση άρχισε να πλήττει και τους κλάδους της γεωργίας, της αλιείας και της κτηνοτροφίας, με τη μορφή των επιδοτήσεων για να κόψεις το αμπέλι σου, να κάψεις το καΐκι σου κλπ. Έτσι φτάσαμε να εισάγουμε σχεδόν τα πάντα από το εξωτερικό, και να εξάγουμε πολύ λίγα. Ακόμη και ο τουρισμός, η "βαριά" βιομηχανία της χώρας, περιέχει αρκετούς ακόμη δυστυχώς με τη νοοτροπία της "αρπαχτής" με αποτέλεσμα την δυσφήμηση και σε αυτό τον τομέα.Μέχρι στιγμής οι μόνοι κερδισμένοι από το όλο θέμα είναι οι τραπεζίτες και όσοι προωθούν τα συμφέροντά τους.
Τωρα στ'αληθεια πιστευει οτι τοσο καιρο που συζητειται το να φυγει η Ελλαδα απο το ευρω η οχι η ευροζωνη δεν εχει βαλει κατω τα δεδομενα και δεν εχει σκεφτει τι θα κανει στην περιπτωση που γινει κατι τετοιο. Σοβαρα θελει να μας πει οτι δεν εχουν σκεφτει τι θα κανουν σε αυτην την περιπτωση;; ΚΑι κατι ακομη, ποιος ακριβως δινει το δικαιωμα στον κ. Βαρουφακη να ανακατεβεται και να δινει δημοσια στοιχεια (χωρια αποδειξεις κιολας) για τα οικονομικα ενος αλλου κρατους καθως και τι μπορει να σκεφτονται αξιωματουχοι αλλων χωρων για την οικονομια της χωρας τους αλλα για τον οποιοδηποτε λογο δεν το λενε στο λαο τους; Ας σοβαρευτει παρακαλω, ειναι υπουργος οικονωμικων της Ελλαδας οχι ολοκληρης της ευροζωνης.
Ο μόνος που θα διαλυθεί θα είμαστε εμείς. Δεν ζούμε πια στο 2009-10. Η υπόλοιπη Ευρωζώνη θωρακίστηκε και θα αντέξει μαι χαρά την Αφρικανοποίηση μιας χώρας που αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ της.Κρατάμε μόνο ένα πιστόλι στο κρόταφο μας και απειλούμε τους άλλους πως θα ...πιτσιλιστούν απο το αίμα μας έτσι και δεν μας κάνουν τα χατίρια μας.