Καθώς η Ελλάδα επιδιώκει «σαφήνεια» σχετικά με τα μέτρα για το χρέος, οι ευρωπαίοι εταίροι δεν αναμένεται να προσφέρουν στην Αθήνα ένα ουσιαστικά βελτιωμένο πακέτο ελάφρυνσης στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Αξιωματούχοι, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις, ανέφεραν στο πρακτορείο πως οι πιστωτές της ευρωζώνης είναι απίθανο να δεσμευτούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα μέτρα, πέραν της επέκτασης της λήξης των δανείων, που συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπαν, μία τέτοια συμφωνία από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή για να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.
«Αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφήνεια για το θέμα του χρέους, και αυτό δεν ήταν στο τραπέζι» την περασμένη εβδομάδα, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες σε συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στο ίδιο συνέδριο, προειδοποίησε ότι η ελληνική οικονομία «δεν μπορεί να αντέξει την αβεβαιότητα για ακόμη έναν χρόνο, ως προς το αν θα υπάρξουν κάποια μέτρα για το χρέος ή όχι».
Το Bloomberg επισημαίνει πως αυτή η απαίτηση για σαφήνεια έρχεται μετά την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 22 Μαΐου να συμφωνήσουν για το πώς θα ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι ελπίδες για μια συμφωνία που θα άνοιγε τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης, για την κάλυψη των αποπληρωμών του χρέους τον Ιούλιο, επικεντρώνονται τώρα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
Οι αξιωματούχοι τόνισαν όμως πως είναι απίθανο οι υπουργοί να προσφέρουν πολύ βελτιωμένους όρους ελάφρυνσης του χρέους σε σχέση με εκείνους που παρουσιάστηκαν τον Μάιο.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει την ιδιοκτησία των πολιτικών του προγράμματος, αντί να επικεντρώνεται σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ, σε χθεσινή ομιλία του στην Αθήνα.
Η επιμήκυνση που πρότειναν οι Ευρωπαίοι κρίθηκε ανεπαρκής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ενώ χθες, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμήνυσε πως χρειάζεται περισσότερη «διαύγεια» για τη μελλοντική πορεία του χρέους της Ελλάδας, προτού μπορέσει να συμπεριλάβει τα κρατικά της ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.