Ελαιόλαδο: Γιατί κοστίζει €4,60 στο χωράφι και €14 στο ράφι

Ελαιόλαδο: Γιατί κοστίζει 4,60 ευρώ στο χωράφι και 14 στο ράφι Facebook Twitter
Φωτ. Eurokinissi
0

Η τιμή του ελαιόλαδου εξακολουθεί να απασχολεί τον μέσο καταναλωτή, που πληρώνει αρκετά χρήματα για να το προμηθευτεί από το σούπερ μάρκετ.

Για τον παραγωγό, το λάδι κοστίζει 4,60 ευρώ στο χωράφι, αλλά ο καταναλωτής το πληρώνει 14, κατά μέσο όρο, με τα ερωτήματα για αυτή την απόκλιση στην τιμή, να μην απαντώνται.

Περίπου 13.58 ευρώ κοστίζει το λίτρο λάδι, ποσό που ανεβαίνει μέχρι και τα 14.15 ευρώ για συγκεκριμένες αλυσίδες, ενώ λίγο φτηνότερες εμφανίζονται οι ιδιωτικές ετικέτες, περίπου στα 9.90, για το έξτρα παρθένο.

Ελαιόλαδο: Οι αυξήσεις στην τιμή από το 2023

  • 2023: 7.60€ /λίτρο
  • 2024: 12.98€/λίτρο
  • 2025: 14.84€/λίτρο
  • Αύξηση: +7.24€/λίτρο ή 95.26%

Δεδομένης της αύξησης στην τιμή του λαδιού, τα νοικοκυριά αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, απευθυνόμενα κατευθείαν στον παραγωγό. Όμως, αυτή η πρακτική δεν είναι συμφέρουσα για ορισμένους παραγωγούς, που θα κληθούν να δώσουν τενεκέδες σε πολύ μικρότερη ποσότητα από ό,τι στο παρελθόν.

Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το ελαιόλαδο;

Για να φτάσει στα ράφια της αγοράς, το λάδι περνάει από μια μακρά διαδικασία. Το υψηλό κόστος δεν οφείλεται στους παραγωγούς, που καταβάλλουν κόπο και εργασία για την καλλιέργεια της ελιάς, αλλά στις ενδιάμεσες διαδικασίες εμπορίου. Το ελαιόλαδο περνάει από διάφορα στάδια, όπως ελαιοτριβείο, μεσίτες, τυποποιητές, μεταφορείς, λιανοπωλητές, πριν φτάσει στα καταστήματα. Σε κάθε στάδιο, εμπλέκονται, προστίθεται επιπλέον κόστος, διαμορφώνοντας την τελική τιμή. Έτσι, οι πραγματικοί παραγωγοί παραμένουν με χαμηλές απολαβές, ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν δυσανάλογα υψηλά ποσά.

Δαπανηρή είναι η διαδικασία και για τους παραγωγούς, που καλούνται να πληρώσουν ακριβά μεροκάματα στα χωράφια και για χαμηλές τιμές. Έτσι παρά την καλύτερη εικόνα της παραγωγής φέτος, δεν βλέπουν αύξηση στα έσοδα.

Όσο για το διοικητικό πρόστιμο που προβλέπεται για όσους συνεχίσουν ενεργούν παράνομα στο εμπόριο του λαδιού, είναι αρκετά υψηλό.

Ελαιόλαδο: Τι ισχύει για τη μεταφορά του μεταξύ συγγενών και φίλων

O υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, υπογράμμισε για το καθεστώς διακίνησης μικρής ποσότητας ελαιολάδου, ότι «δεν έχουμε σχεδιάσει κάποια αλλαγή σε αυτό. Όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες δεν ισχύουν».

Ειδικότερα, ανέφερε: «Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017. Η μεταφορά μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου μεταξύ φίλων και συγγενών συνεχίζεται άτυπα, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραβάσεων», για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «αυτό το θέμα πήρε μεγαλύτερη διάσταση απ’ ό,τι έπρεπε. Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες: δεν προχωράμε σε αλλαγές».

Αναφερόμενος στη στρατηγική της κυβέρνησης για την τυποποίηση του ελληνικού ελαιολάδου, ο κ. Δήμας είπε: «Η προώθηση της τυποποίησης αποτελεί προτεραιότητα. Στόχος είναι να εξάγουμε ελληνικό ελαιόλαδο τυποποιημένο, αυξάνοντας τον πλούτο που παράγει ο κλάδος».

Όσο για ζητήματα φοροδιαφυγής, ο υφυπουργός σημείωσε τη σημασία των ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω της ΑΑΔΕ, λέγοντας: «Από την 1η Μαΐου 2025, οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν μηδενική απόκλιση στα ηλεκτρονικά τους βιβλία. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

«Για το θέμα του ελαιολάδου και ειδικότερα για τον κλάδο αυτό ήδη από το περασμένο έτος, από το 2024 έχει υπογραφεί μια παράταση. Άρα δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με το σημερινό status quo και αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν θέλουμε να έχουμε την μεγάλη διακίνηση χύμα ελαιολάδου ή ακόμα και την πώληση του ελληνικού ελαιολάδου σε ξένες χώρες όπου το τυποποιούν και έχουν πολύ μεγαλύτερο πλούτο. Η μεταφορά μικρών ποσοτήτων συμβαίνει άτυπα στην ελληνική πραγματικότητα. Για όσους θέλουν να είναι απολύτως νομότυποι, μπορούν να χρησιμοποιούν μικρότερες συσκευασίες των 5 λίτρων» συμπλήρωσε.

Από τη μεριά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εξήγησε ότι ο έλεγχος παραστατικών διακίνησης ελαιολάδου «αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους και όχι τους παραγωγούς που αυτοκαταναλώνουν ελαιόλαδο ή δωρίζουν ελαιόλαδο σε συγγενείς και φίλους για ίδια κατανάλωση».

Συγχρόνως, έπειτα από σχετική ερώτηση για τη μεταφορά λαδιού μεταξύ συγγενών ή φίλων, αποσαφήνισε πως «αυτό που λέμε ότι ο τενεκές λάδι που πηγαίνει από τη γιαγιά στα εγγόνια ή στα παιδιά ή από τον έναν αδερφό στον άλλον αδερφό ή από τον φίλο σε έναν άλλον φίλο, δεν έχει να κάνει με αυτή τη συζήτηση. Είναι δεδομένο, γιατί μιλάμε για μία δωρεά. Είναι κάτι νομίζω που όσοι προσπάθησαν να μπούνε στο κάδρο της δημοσιότητας των τελευταίων ημερών, με αφορμή αυτήν τη συζήτηση, ξέρανε, νομίζω, ότι απλά, συνειδητά, εξαπατούν τους πολίτες».

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο espresso στα €4,5 δοκιμάζει την υπομονή των καταναλωτών» προειδοποιεί κορυφαία εταιρεία καφέ

Οικονομία / «Ο espresso στα €4,5 δοκιμάζει την υπομονή των καταναλωτών» προειδοποιεί κορυφαία εταιρεία καφέ

Η πίεση από τις αγορές και η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-ΕΕ, με την κλιματική κρίση να επηρεάζει πλέον την αγροτική παραγωγή, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τον κλάδο του καφέ διεθνώς
LIFO NEWSROOM
«Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Οικονομία / «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Το Σάββατο, 12 Απριλίου και ώρα 10:30, ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης  θα συντονίσει συζήτηση με το καθόλα επίκαιρο θέμα «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» (Rules or Power-Based World Order: the EU view).
LIFO NEWSROOM
Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Διεθνή / Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Οταν οι αγορές καταρρέουν, προειδοποίησε ο Μπλιν Άκμαν, οι νέες επενδύσεις σταματούν, οι καταναλωτές σταματούν να ξοδεύουν και οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιορίσουν τις επενδύσεις και να απολύσουν εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM