Δ. Μιχαηλίδου: 415 ευρώ το δώρο Πάσχα μετά την αύξηση του κατώτατου - Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας

Δ. Μιχαηλίδου: 415 ευρώ το δώρο Πάσχα μετά την αύξηση του κατώτατου - Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας Facebook Twitter
Δόμνα Μιχαηλίδου / Αντ1
0

Για το δώρο Πάσχα και την αύξηση του κατώτατου μισθού μίλησε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η υπουργός μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε εκπομπή του Αντ1, αναφέρθηκε σε ένα από τα κύρια οικονομικά θέματα των ημερών, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, τονίζοντας πως πλέον το δώρο Πάσχα ανέρχεται στα 415 ευρώ. Η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της, πως όσοι εργοδότες δεν το καταβάλλουν στους εργαζόμενους τους είναι παράνομοι.

Σημείωσε δε, πως αν υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις, η κίνηση αυτή θα διαπιστωθεί αυτόματα μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», «όπου βλέπουμε και ελέγχουμε όλες τις μισθοδοσίες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και η ίδια. Παράλληλα μιλώντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, συμπλήρωσε πως οι εργοδότες ήθελαν πολύ χαμηλότερη από αυτή που έγινε. «Οι εργοδότες ήθελαν η αύξηση να κυμαίνεται από 3% έως 4%. Εμείς προχωρήσαμε σε αύξηση κατά 6,4%, λαμβάνοντας υπ' όψιν πόσο μπορεί να αντέξει η οικονομία, αλλά, ταυτόχρονα, ενισχύσαμε και τα νοικοκυριά. Τηρήσαμε, δηλαδή, μία ισορροπία», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.

Δ. Μιχαηλίδου: «Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται στις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες και τις μη μισθωτές»

«Καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση των 50 ευρώ δεν επαρκεί, για να καλύψει τις ανάγκες μίας οικογένειας, πόσω μάλλον εκείνες των ευάλωτων νοικοκυριών. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πρέπει, όμως, να κοιτάξουμε πού βρισκόμαστε και βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, όπου η αύξηση στο κατά κεφαλήν εισόδημά μας είναι διπλάσια από την αύξηση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επιπλέον, από το 2019 μέχρι σήμερα, η αύξηση του πληθωρισμού σε σχέση με την αύξηση τόσο του κατώτατου, όσο και του μέσου μισθού, είναι αρκετά χαμηλότερη.

»Από την αύξηση επηρεάζονται άμεσα 560.000 πολίτες, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, όλοι όσοι λαμβάνουν επιδόματα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), όσοι εργάζονται σε προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης, όσοι λαμβάνουν τα επιδόματα μητρότητας, καθώς και όσοι δικαιούνται τις τριετίες που "ξεπάγωσαν" στην αρχή του έτους. Το εξίσου σημαντικό είναι ότι, σήμερα, σε σχέση με το 2019, το ποσοστό των πολιτών που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό έχει μειωθεί στο 22% από 27%, που ήταν το 2019. Με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η χώρα μας ανέβηκε στην 11η θέση ανάμεσα στις 22 χώρες της Ε.Ε., που διαθέτουν κατώτατο μισθό, πάνω από την Πορτογαλία και τη Μάλτα», πρόσθεσε σχετικά με την αύξηση του κατώτατου η υπουργός.

«Σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, συνεδριάζει πάλι το συμβούλιο, έτσι ώστε να εντάξουμε δύο ακόμα κατηγορίες. Η μία εξ αυτών είναι των ασφαλιστικών εταιριών», σημείωσε παράλληλα η Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ για το επίδομα μητρότητας, ανέφερε πως επεκτείνεται στις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες και τις μη μισθωτές και εκτίμησε ότι, την επόμενη εβδομάδα, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα, προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

«Πλέον, λαμβάνουν επίδομα μητρότητας, ύψους 830 ευρώ, για εννέα μήνες, όπως και οι μισθωτές. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση, που ισοδυναμεί με πρόσθετη οικονομική στήριξη 6.000 ευρώ ετησίως. Αυτές οι γυναίκες λάμβαναν για τέσσερις μήνες 250 ευρώ και, τώρα, δικαιούνται 830 ευρώ για εννέα μήνες», τόνισε μεταξύ άλλων. Τέλος, για τις ασφαλιστικές εισφορές υπενθύμισε ότι έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες και έχουμε δεσμευτεί ότι θα τις μειώσουμε άλλη μία μονάδα, μέχρι το τέλος της θητείας μας, ενώ για τα αναδρομικά δώρων και την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, ξεκαθάρισε πως όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος διαφωνούν, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο για την απόφαση.

 
Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα μέτρα: Η εξειδίκευση για τράπεζες, χαμηλοσυνταξιούχους, ενστόλους

Οικονομία / Νέα μέτρα: Πιο νωρίς το επίδομα στους ενστόλους – Σε ποιες πληρωμές μηδενίζεται η χρέωση

Η εξειδίκευση για τράπεζες, χαμηλοσυνταξιούχους, ενστόλους - Από τα μέσα Ιανουαρίου σε ισχύ τα μέτρα για τις χρεώσεις τραπεζών - Στα 100 ευρώ μηνιαίως το επίδομα επικινδυνότητας στους ενστόλους, από 1η Ιουλίου 2025
LIFO NEWSROOM