ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Deutsche Welle: Πέντε λόγοι κατά του Grexit

Deutsche Welle: Πέντε λόγοι κατά του Grexit Facebook Twitter
5

Το οριακό σημείο στο οποίο έχουν φθάσει οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, έχει φέρει το ενδεχόμενο της εξόδου από την ευρωζώνη πιο κοντά από ποτέ, εκτιμά σχόλιο της Deutsche Welle. Παρ' όλα αυτά όμως, ο σχολιαστής Μαξ Χόφμαν επισημαίνει ότι υπάρχουν πέντε σημαντικοί λόγοι που μιλούν κατά της επαλήθευσης του δυσμενούς αυτού σεναρίου.

Πρώτον, δεν είναι τόσο απλή η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ με τη μορφή ατυχήματος, το λεγόμενο «Graccident». Όπως υπογραμμίζεται, «τους προηγούμενους μήνες ειπώθηκε επανειλημμένα ότι αν η Ελλάδα δεν καταβάλει μία δόση στο ΔΝΤ, τότε θα χρεοκοπήσει επίσημα, οι τράπεζες θα κλείσουν και θα τεθεί σε λειτουργία ένας αναπόφευκτος αυτοματισμός». Ο αρθρογράφος αμφισβητεί αυτήν την εκδοχή, τονίζοντας ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκούσε τουλάχιστον κάποιες μέρες και υπογραμμίζει ότι «ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα είχε πολιτικά περιθώρια χειρισμών εφόσον η Ελλάδα υποσχόταν να προβεί σε βελτιώσεις».

Ο δεύτερος λόγος κατά ενός Grexit είναι ότι δεν θα ήταν απαραίτητα η «φθηνότερη» λύση. Όπως τονίζεται, «σε κάθε περίπτωση η ΕΕ θα έπρεπε να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με κάποιον τρόπο, διότι ένα Grexit θα οδηγούσε σε πλήρη οικονομική κατάρρευση της χώρας».

Ο τρίτος λόγος είναι γεωπολιτικής φύσεως. Δεδομένου ότι, όπως λέγεται, η χώρα είναι μέρος της «ασταθούς περιοχής των Βαλκανίων, παραδοσιακός φίλος της Ρωσίας, ανοικτή πύλη για πρόσφυγες από τη Μεσόγειο», ο αρθρογράφος διερωτάται αν «τα κράτη-μέλη επιθυμούν πραγματικά να οδηγήσουν μία τέτοια χώρα σε πλήρη απομόνωση με απρόβλεπτες γεωπολιτικές επιπτώσεις».

Το τέταρτο επιχείρημα είναι ότι «ο Τσίπρας έχει επιτέλους αντιληφθεί» την κατάσταση. «Σημείο καμπής» χαρακτηρίζει ο σχολιαστής το πρόσφατο Eurogrroup στη Ρίγα, όπου κυριάρχησε αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα και ώθησε τον Έλληνα πρωθυπουργό σε ανασυγκρότηση της διαπραγματευτικής του ομάδας.

Πέμπτος και τελευταίος λόγος κατά του Grexit είναι η εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε σημαντικά τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ως εκ τούτου «θα κατάφερε ένα σοβαρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή ιδέα των περασμένων δεκαετιών. Οι ισχυροί της ΕΕ θα προσπαθήσουν να το αποτρέψουν με όλα τα μέσα», υπογραμμίζει ο σχολιαστής.

«Τελευταία διέξοδος δημοψήφισμα»

Από την πλευρά της, η Die Zeit σχολιάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, το οποίο άφησε ανοικτό ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Υπό τον τίτλο «Τελευταία διέξοδος δημοψήφισμα» ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν κατάφερε να πείσει τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης με τις πολιτικές του προσεγγίσεις. (...) Στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις διαπιστώθηκε ότι οι Ευρωπαίοι απαιτούν από την Ελλάδα κυρίως ένα πράγμα: να συνεχίσει τη σκληρή λιτότητα». Ο σχολιαστής παρατηρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολούθησε πάντα «έξυπνη» τακτική τις προηγούμενες εβδομάδες. «Η πολυφωνία από την Αθήνα προκάλεσε μεγάλη σύγχυση στις Βρυξέλλες. Αλλά αυτό που ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα είναι διαμετρικά αντίθετο σε σχέση με το πρόγραμμα με το οποίο ο Τσίπρας κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στο τέλος Ιανουαρίου», επισημαίνει ο αρθρογράφος και υπογραμμίζει: «Το ό,τι θέλει να ρωτήσει τους Έλληνες είναι μία κανονική, δημοκρατική διαδικασία».


Διαφορετική προσέγγιση του ίδιου θέματος επιχειρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «τρεις μήνες μετά την εκλογική του νίκη ο Έλληνας πρωθυπουργός (...) φαίνεται να προετοιμάζεται για μία έκτακτη προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα». Ο Γερμανός δημοσιογράφος παρατηρεί ότι οι τελευταίοι μήνες κατέδειξαν ότι είναι μη ρεαλιστική η υπόθεση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έδιναν τη συγκατάθεσή τους στις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το γεγονός αυτό καθιστά πολύ πιθανό το σενάριο του δημοψηφίσματος.

«Ενισχυμένος από ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα ο Τσίπρας θα μπορούσε, μετά από την αναπόφευκτη ρήξη με ένα μεγάλο μέρος των προεκλογικών του υποσχέσεων, να θωρακιστεί καλύτερα απέναντι στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια στους κόλπους του κόμματός του», επισημαίνει ο αρθρογράφος, αναφερόμενος στην αδιάλλακτη στάση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους δανειστές. Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει, το 2011 ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αποτύχει σε ένα αντίστοιχο εγχείρημα. Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά, αυτό που ήλπιζε ο Παπανδρέου να αποτελέσει «κίνηση απεγκλωβισμού» κατέληξε να γίνει «χτύπημα νοκ άουτ».

Πηγή: Deutsche Welle

5

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Δεν είναι τόσο απλή η γεωστρατηγική κατάσταση της ΕΕ και της Ελλάδας. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω:Η ΕΕ βρίσκεται αναμεταξύ περιφερειακών κρίσεων. α) Η Ουκρανία φλέγεται από τις φωτιές ενός υποδαυλιζόμενου από τη Ρωσία εμφυλίου πολέμου αναγκάζοντας την ΕΕ να δείξει το σκληρό της διαπραγματευτικό πρόσωπο. Μόνο μια ενωμένη ΕΕ μπορεί να το συνεχίσει αυτό το έργο. Με την Ελλάδα εκτός Ευρώ η Ρωσία όντως απλώνει το χέρι της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με σχετική άνεση, δυσχαιρέντοντας ταυτόχρονα τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ οι οποίες έχουν προειδοποιήσει ότι το Grexit θα το χρεωθεί στα μάτια τους ο γαλλογερμανικός άξονας. Η συμφωνία ήταν ότι όσο οι ΗΠΑ θα είναι απασχολημένοι με την αποδόμηση και τον τελικό αφοπλισμό του κινεζικού γίγαντα, κάτι που θα τους πάρει περίπου 20 χρόνια, θα ήταν δουλειά του γαλλογερμανικοού άξονα να διατηρήσει την ΕΕ χώρο ασφαλείας και εγγυητή της ειρήνης στην ήπειρο.β) Με τις ΗΠΑ να υιοθετούν το δόγμα των 2 μετώπων (μόνο δύο μέτω πα ανοιχτα τη φορά) στους Κινέζους από τη μία και στους Ιρανούς από την άλλη, η αστυνόμευση της Μέσης Ανατολής έχει κάμψει με αποτέλεσμα την εμφάνιση του ISIS. Το εξτρεμιστικό προπολιτικό Χαλιφάτο σύντομα θα γιγαντωθεί απειλώντας το νοτιοανατολικό άκρο της Ένωσης, εμάς δηλαδή και την Κύπρο κυριότερα. Η ΕΕ δε μπορεί να αγνοήσει τον κίνδυνο αυτό ειδικά σε μια περιοχή από την οποία σκοπεύει να αντλεί γεωφυσικούς πόρους στο κοντινό μέλλον.γ)Η συστημική κρίση του Ευρώ χρειάζεται ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό γιατί δημιουργήθηκε εσπευσμένα και εφαρμόστηκε ερασιτεχνικά. Αυτό γιατί ενώ ήταν ιδέα ισχυρών ανδρών (Ντε Γκωλ, Μιτεραν) κατέληξε υποχείριο και παιχνίδι υπερεθνικών μη- εκλεγμένων μεγαλουπαλήλων μιας μη-θεσπισμένης κεντρικής ισχύος που ακούει στο όνομα ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Είναι πολύ ουσιαστικό το να πάμε σε νέα Συνθήκη όπου η ισχύς της ΕΕ να θεσπίζεται με έναν κοινά αποδεκτό τρόπο έτσι ώστε αυτοί οι θρασύτατοι υπάλληλοι που σήμερα υποδεικνύουν σε ανεξάρτητα εθνοκράτη- μέλη της ΕΕ το ποιος θα είναι ο ΥΠΟΙΚ τους (το ακούσαμε και αυτό από τον Νταισελμπλουμ),να λογοδοτούν και αυτοί σε μια σαφή και δημοκρατικά νομιμοποιημένη αρχή. Η ΕΕ μέσα σε αυτές τις 3 κρίσεις δε μπορεί να κουνηθεί. Αν η κυβέρνηση και ο λαός δείξουν σθένος και ενότητα τότε η ΕΕ θα ακούσει και θα υποχωρήσει στις κόκκινες γραμμές μας. Το κόστος του Grexit δεν είναι μόνο οικονομικό για την ΕΕ και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές σε όλα τα κράτη- μέλη της.
Έχω την αίσθηση ότι έχουν κατά κάποιο θορυβηθεί ,αν όχι φοβηθεί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και από την στάση του Κάμερον. Στις 7 Μαϊου είναι οι εκλογές στο ΗΒ και οι Τόρις του Κάμερον έχουν δεσμευτεί πως αν αποκτήσουν πλειοψηφια θα κάνουν οι ίδιοι δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ. Εικάζω πως το τελευταίο που θέλουν αυτή την στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να δώσουν στίγμα ότι οι ίδιοι δεν θέλουν την Ελλάδα, συνεπώς γκρεμίζουν το οιοκοδόμημά τους. Ήδη ο Γιούνκερ μίλησε για αλλαγές στην συνθήκη της ΕΕ προκειμένου να παραμείνει το ΗΒ μέλος , πόσο μάλλον να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για τον μέλλον της Ελλάδας. Υποθέτω τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν σε μια εβδομάδα από τώρα...
Το ΗΒ είναι μέλος της ΕΕ αλλά όχι της Ευρωζώνης και δεν προτίεται να προσαρτηθεί στο Ευρώ αφού η στερλίνα παραμένει ισχυρό νόμισμα. Δεν ξέρω πώς θα επηρρέαζε μια ενδεχόμενη έξοδος του ΗΒ από την ΕΕ την Ελλάδα αφού η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν συνεπάγεται και έξοδο από την ΕΕ. Ο Κάμερον, όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, κοιτάζει την οικονομία της χώρας του, που αντιμετωπίζει αυξημένη ανεργία και κόστη δημοσίων υπηρεσιών λόγω της ραγδαίας αύξησης μεταναστών από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ όπως η Πολωνία, η Ελλάδα, η Ισπανία και άλλες. Μια έξοδος του ΗΒ απο την ΕΕ θα επέτρεπε στον Κάμερον να απομακρύνει κάποιους από τους μετανάστες στη χώρα του ώστε να μειωθεί η ανεργία στους Βρετανούς και το κόστος δημοσίων υπηρεσιών.
Δεν ψηφίζω στη Βρετανία αλλά αν ψήφιζα, θα το έριχνα στους Εργατικούς, παρ'ότι η τωρινή τους ηγεσία δεν πείθει. Δεν υποστηρίζω Κάμερον, απεναντίας ενοχλούμαι από τη στάση σου σε πολλά θέματα, αλλά κατανοώ τη λογική ότι δεν μπορεί να ζημιώνεται ο μέσος Βρετανός, Γερμανός, Γάλλος κλπ τη "χασούρα" άλλων χωρών, όσο φιλοσοφικά "συνυπεύθυνος" κι αν είναι για τη χασούρα αυτή. Και, για να μην παρεξηγούμαι, είμαι υπέρ των ανοιχτών συνόρων, αλλά με την προϋπόθεση ότι εκεί που πας θα είσαι χρήσιμος και όχι βάρος. Τυχαίο συγκριτικό παράδειγμα, η πλειοψηφία των Ελλήνων που έχει έρθει στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια είναι σπουδαγμένοι επαγγελματίες ενώ η πλειοψηφία Πολωνών είναι ανειδίκευτοι εργάτες. Δεν λέω ότι οι ανειδίκευτοι εργάτες δεν χρειάζονται, λέω ότι είναι πλέον υπεράριθμοι.