Δημοσκόπηση Reuters: Μειώθηκε στο 30% η πιθανότητα Grexit

Δημοσκόπηση Reuters: Μειώθηκε στο 30% η πιθανότητα Grexit Facebook Twitter
Φωτογραφία: SOOC
0

Στο 30% μειώθηκε η πιθανότητα ενός Grexit, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία συμμετείχαν περίπου 60 οικονομολόγοι και πραγματοποιήθηκε στο 24ωρο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Αθήνας- εταίρων. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, που πραγματοποιείται εδώ και χρόνια από το πρακτορείο με την ίδια ερώτηση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, έδωσε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά ποσοστό άνω του 50% υπέρ του Grexit (συγκεκριμένα πιθανότητα 55%). 

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα ωστόσο, οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι ως προς το πόσο καλή είναι η συμφωνία για οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές ή ακόμα και για το εάν ένα Grexit έχει φύγει από το τραπέζι. 


«Για την Ελλάδα είναι η μοναδική συμφωνία – καθώς έχουν το πιστόλι στον κρόταφο, πρέπει να την αποδεχθούν. Για την υπόλοιπη ευρωζώνη, είναι η μόνη λύση που μπορεί να διανοηθεί κανείς», δήλωσε ο Κρίστιαν Λιπς, οικονομολόγος στην NorfLB.

Όσον αφορά την πρόβλεψη για τη σύσταση ταμείου αποκρατικοποιήσεων στο οποίο θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ, το Reuters επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα ίσως να μην έχει αρκετά για να πωλήσει. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, 35 από τους 53 οικονομολόγους, είπαν ότι η Ελλάδα δεν έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ που θα μπορούσε πρακτικά να ιδιωτικοποιήσει.


«Τα 50 δισ. είναι ένα πολύ αισιόδοξο ποσό», είπε ο Νικ Σταμένκοβιτς, οικονομολόγος στην RIA Capital Markets. Ένας άλλος οικονομολόγος αναρωτήθηκε: «Τι θα κάνουν, θα πουλήσουν την Κρήτη;»


Αναφορικά με το χρέος της χώρας, η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων (54 από τους 58) είπαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται κάποιας μορφής ελάφρυνση προκειμένου η δημοσιονομική της κατάσταση και η οικονομία της να καταστούν βιώσιμες.


«Δεν λύνει καθόλου το θεμελιώδες πρόβλημα της Ελλάδας, του μη βιώσιμου υψηλού χρέους», είπε αναφορικά με τη συμφωνία ο Τζόναθαν Λόινς, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics. «Άρα πιστεύω ότι γρήγορα θα γίνει ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα συνεχίζει να χρειάζεται να φύγει από την ευρωζώνη προκειμένου να υποστεί μια μεγαλύτερη απομείωση χρέους και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της», πρόσθεσε.

Ο Λόινς είναι ένας από τους μόλις εννέα οικονομολόγους, από εκείνους που συμμετείχαν στην έρευνα, και εξακολουθούν να προβλέπουν ότι υπάρχει τουλάχιστον 50% πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων για αυξημένη επιδότηση

Οικονομία / Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων για αυξημένη επιδότηση

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, επιδοτεί την επισκευή και ανακαίνιση κατοικιών για εκμίσθωση, με δικαιούχους ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
LIFO NEWSROOM
Airbnb: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ - Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με τις νέες προδιαγραφές

Οικονομία / Airbnb: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ - Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με τις νέες προδιαγραφές

Όταν οι έλεγχοι διενεργούνται από μικτά κλιμάκια υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού με τη συμμετοχή και ελεγκτών της ΑΑΔΕ, εκτός από τον έλεγχο προδιαγραφών βραχυχρόνιας μίσθωσης θα γίνεται και επιτόπιος φορολογικός έλεγχος
LIFO NEWSROOM
Σκυλακάκης: Προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός για «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα»

Οικονομία / Σκυλακάκης: Προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός για «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα»

Σε σχέση δε με τις καθυστερήσεις στα προηγούμενα «Εξοικονομώ», είπε ότι δεν οφείλονται στην έλλειψη των πόρων αλλά στις διαδικασίες και τους ελέγχους που εφαρμόζονται από την ΕΕ, παράγοντες που έχουν εξαλειφθεί στα νέα προγράμματα
LIFO NEWSROOM
Υπερωρίες: Σε ποιους κλάδους της οικονομίας αυξήθηκαν μετά την υιοθέτηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Οικονομία / Υπερωρίες: Σε ποιους κλάδους της οικονομίας αυξήθηκαν μετά την υιοθέτηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι υπερωρίες στους κλάδους εφαρμογής της αυξήθηκαν αθροιστικά κατά 815.509 σε σχέση με τα έτη πριν την εφαρμογή του μέτρου» ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης
LIFO NEWSROOM