ΔΝΤ για Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1% φέτος και 2% το 2024

ΔΝΤ για Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1% φέτος και 2% το 2024 Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας από 0,1% πέρυσι στο 1% φέτος και στο 2% το 2024 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το 2026. Ειδικότερα αναμένεται να φτάσει στο 2,2% και να διατηρηθεί σ’ αυτό το επίπεδο έως το 2028. Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις παγκόσμιες δημοσιονομικές εξελίξεις, προβλέπεται και η περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.

Το δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί από 178,1% του ΑΕΠ πέρυσι στο 168% εφέτος και στο 160,2% το 2024, για να συνεχίσει να μειώνεται και τα επόμενα χρόνια, υποχωρώντας στο 145,3% το 2028.

Αναμένεται μείωση του ελλείμματος από 2,3% πέρυσι στο 1,6% εφέτος και περαιτέρω στο 0,8% το 2024. Η μείωση του ελλείμματος θα προέλθει από τη μεγαλύτερη μείωση των δημόσιων δαπανών σε σχέση με τη μείωση των δημοσίων εσόδων. Επίσης, οι δημόσιες δαπάνες αναμένεται να υποχωρήσουν από το 52,5% του ΑΕΠ πέρυσι στο 48,9% εφέτος και περαιτέρω στο 47,1% το 2024, ενώ τα δημόσια έσοδα να μειωθούν από το 50,2% στο 47,3% και το 46,4%, αντίστοιχα.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Υψηλό το παγκόσμιο χρέος

Το χρέος είναι γενικά υψηλό σε όλο τον κόσμο σε μία περίοδο αύξησης των επιτοκίων, αναφέρει το ΔΝΤ ενώ επισημαίνεται πως το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί το 2023, λόγω της ανοδικής πορείας του στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, των ΗΠΑ και της Κίνας. Μεσοπρόθεσμα, αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, αλλά αν εξαιρεθούν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες, θα μειώνεται κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα ετησίως.

Με τον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης, το παγκόσμιο χρέος θα φτάσει το 100% του ΑΕΠ στο τέλος της δεκαετίας. Στις αναπτυγμένες οικονομίες διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 112,3% πέρυσι και αναμένεται να φθάσει στο 116,3% το 2028.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι περισσότερες χώρες πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρότερες δημοσιονομικές πολιτικές, όχι μόνο για να ανασυγκροτήσουν αποθέματα ασφαλείας και να περιορίσουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, αλλά και για να συμβάλλουν στις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο τους. Οι χώρες με περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, χαμηλή φορολογική δυναμικότητα ή μη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα μειώσεις δαπανών, για παράδειγμα την κατάργηση των επιδοτήσεων στις τιμές των καυσίμων, αναφέρει το ΔΝΤ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο espresso στα €4,5 δοκιμάζει την υπομονή των καταναλωτών» προειδοποιεί κορυφαία εταιρεία καφέ

Οικονομία / «Ο espresso στα €4,5 δοκιμάζει την υπομονή των καταναλωτών» προειδοποιεί κορυφαία εταιρεία καφέ

Η πίεση από τις αγορές και η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-ΕΕ, με την κλιματική κρίση να επηρεάζει πλέον την αγροτική παραγωγή, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τον κλάδο του καφέ διεθνώς
LIFO NEWSROOM
«Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Οικονομία / «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Το Σάββατο, 12 Απριλίου και ώρα 10:30, ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης  θα συντονίσει συζήτηση με το καθόλα επίκαιρο θέμα «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» (Rules or Power-Based World Order: the EU view).
LIFO NEWSROOM
Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Διεθνή / Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Οταν οι αγορές καταρρέουν, προειδοποίησε ο Μπλιν Άκμαν, οι νέες επενδύσεις σταματούν, οι καταναλωτές σταματούν να ξοδεύουν και οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιορίσουν τις επενδύσεις και να απολύσουν εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM